Stiri Tech

Hackeri afiliați Rusiei au declanșat masive atacuri DDoS asupra unor instituții importante din România

21 iun. 2024 2 min

Hackeri afiliați Rusiei au declanșat masive atacuri DDoS asupra unor instituții importante din România

Reading Time: 2 minute

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a documentat 25 de atacuri de tip DDoS împotriva unor site-uri din România, lansate de grupări de atacatori cibernetici afiliați Rusiei, în perioada 17 – 21 iunie 2024.

Site-urile vizate aparțin unor instituții publice din România, respectiv unor entități private din sectorul financiar-bancar, transport și telecomunicații, în această campanie fiind atacat inclusiv site-ul DNSC.

Atacuri decriptate

Echipa Directoratului a avertizat din timp organizațiile vizate, atacurile fiind anunțate în prealabil pe platforme de tip chat online folosite de atacatori și s-a aflat constant în legătură cu acestea pentru a oferi suportul necesar, acolo unde este cazul.

Potrivit DNSC, nu au existat perioade de întreruperi însemnate a activităților site-urilor vizate. În unele cazuri, în funcție de volumul și complexitatea atacului, au existat perioade scurte, intermitente, de indisponibilitate a serviciilor.


Ce este un atac de tip DDoS


Atacurile de tip DDoS implică generarea unui flux masiv de cereri de conexiune, ceea ce poate duce la funcționarea cu intermitențe sau chiar la oprirea activității platformelor web vizate.
În timpul unui atac DDoS, actorii malițioși utilizează rețele de dispozitive compromise conectate la internet (cunoscute sub numele de botnet).

Procesul de identificare și blocare a adreselor IP folosite în atac este dificil din cauza provenienței lor diverse.

Având în vedere natura interconectată a infrastructurilor de comunicații, atacurile DDoS pot fi inițiate rapid și de la distanță, având potențialul de a afecta nu doar țintele vizate direct, ci și pe cele colaterale.

Recomandări în cazul unui atac DDoS

Deși nu există soluții pentru a evita complet un atac DDoS, există câteva soluții proactive, pe care administratorii de rețele le pot implementa pentru a reduce efectele unui astfel de atac:

  • Implementarea unui serviciu de protecție împotriva DDoS (care detectează traficul anormal și îl redirecționează);
  • Realizarea unui plan în caz de dezastru pentru a asigura eficiența comunicării, ameliorării și recuperării în contextul unui atac DDoS.
    Pentru a evita compromiterea dispozitivelor utilizatorilor și includerea acestora într-un botnet care lansează atacuri DDoS, există următoarele soluții:
  • Utilizarea unei aplicații antivirus;
  • Instalarea unui firewall și configurarea acestuia astfel încât să restricționeze traficul care vine spre sau pleacă dinspre dispozitiv;
  • Implementarea unor bune practici de securitate în sensul minima
Array

Articole pe aceeași temă: