Finanțe Interviuri

Gyula Fatér, OTP Bank Romania: Finanțare inteligentă pentru businessuri românești

8 nov. 2023 5 min

Gyula Fatér, OTP Bank Romania: Finanțare inteligentă pentru businessuri românești

Reading Time: 5 minute

OTP Bank a dezvoltat în ultimii ani parteneriate și programe complexe pentru finanțarea companiilor locale. Gyula Fatér, CEO al OTP Bank Romania, ne-a detaliat provocările acestei abordări, dar și felul în care implicarea băncii ajută la dezvoltarea economiei românești.

Businessurile locale au tot mai multă nevoie de finanțare. Cum s-a poziționat OTP Bank România în acest sens? Ce impact aveți în economia românească?

Antreprenorii doresc să investească în businessurile lor și au nevoie de susținere financiară, după o perioadă în care mulți dintre ei și-au revizuit planurile și proiectele de dezvoltare. Suntem alături de ei, oferindu-le sprijin în procesul de recalibrare și ajustare a așteptărilor de business și bineînțeles prin furnizarea finanțărilor necesare. Pentru a-i ajuta, am creat un portofoliu de creditare special pentru clienții micro, cu accent pe timpul de răspuns și fără a solicita garanții suplimentare.

De mai mulți ani, inclusiv în 2023, suntem unul dintre principalii parteneri bancari implicați în derularea finanțărilor garantate de stat, iar acest lucru merge mână în mână cu evoluția portofoliului nostru, deoarece programele precum IMM Invest aduc o parte considerabilă din creșterea portofoliului nostru de credite. Impactul nostru, pe lângă acordarea de finanțare prin produsele noastre sau prin programele garantate de stat, constă în a ajuta companiile locale cu mai puține resurse să găsească soluții, să obțină know-how și să le îndrumăm prin consiliere financiară către alte tipuri de finanțare, cum ar fi fondurile europene.

Ce parteneriate ați dezvoltat în zona de finanțare a companiilor și care sunt sectoarele în care sunteți cel mai activi?

Zona corporate a fost întotdeauna o linie de afaceri puternică pentru OTP Bank și care a demonstrat o reziliență ridicată în ultimii ani. După cum am văzut, zona corporate a fost mult mai constantă decât alte sectoare și chiar dacă retailul sau imobiliarele au avut perioade de scădere, companiile au menținut cererea. Multe dintre parteneriatele noastre au crescut de-a lungul anilor, la fel și modul nostru de colaborare.

Am trecut la noi standarde și moduri de lucru, iar zona corporate este una dintre primele în care ne-am testat abordarea în ceea ce privește finanțarea sustenabilă, urmărind Cadrul de Finanțare Sustenabilă al Grupului OTP, adaptat la piața noastră locală. De aceea, atunci când semnăm un nou proiect de finanțare luăm în considerare ratingul ESG al acestora, care este integrat în politica noastră de gestionare a riscurilor de credit, operaționale și de piață. În ceea ce privește sectoarele, avem o implicare ridicată în agricultură, unde am finanțat dezvoltarea, capitalul de lucru și mai multe tipuri de investiții pentru companii și antreprenori locali, urmată de producția locală, proiecte de real estate, industria locală și comerț.

Cum arată volumele de finanțare acordate de bancă afacerilor locale? Care sunt tipurile de proiecte ce obțin finanțare?

Valoarea finanțării variază în funcție de specificul proiectelor, dar dacă ne gândim la unele dintre proiectele care au avut loc în acest an, acestea pot varia de la câteva milioane de lei până la valori mari, de zeci de milioane de euro, în cazul creditelor sindicalizate. Un exemplu în acest caz este compania agricolă românească Holde Agri, pe care am finanțat-o printr-un parteneriat sindicalizat cu cea mai mare bancă locală.

Un alt parteneriat important, pe care îl dezvoltăm de mai mulți ani, este cel cu compania imobiliară locală Exigent Development, unde, cu sprijinul OTP Group, am finanțat o sumă importantă pentru fiecare fază a proiectului lor imobiliar.

Dar nu ne limităm doar la parteneriate cu industrii care sunt cunoscute în mod tradițional că au un randament ridicat. Suntem bucuroși să identificăm și alte industrii, așa cum am constatat lucrând cu distribuitorul român de jucării Viva Toys, pentru care am finanțat extinderea capacității logistice.

Participați la programe de stat, dar și la sindicalizări, dezvoltând în paralel și programe proprii. Care sunt provocările acestei abordări?

Este vorba de abordarea noastră integrată, care ne permite să păstrăm clientul în centrul strategiei noastre comerciale și să oferim opțiuni bancare sau de finanțare adecvate. Desigur, există un efort mare pentru a furniza oferte atractive pentru programele garantate de stat, pentru produsele noastre proprii și apoi pentru a construi instrumente eficiente într-un cadru sindicalizat, dar trebuie să facem acest lucru dacă vrem să răspundem nevoilor de business ale clienților.

În privința programelor guvernamentale, cheia aici este capacitatea de finanțare și contactul constant cu clientul, iar pentru asta sunt recunoscător pentru munca pe care o depun colegii mei din întreaga țară pentru a ține legătura cu antreprenorii locali și a înțelege unde și când au nevoie de sprijin. Este o muncă interesantă, iar noi putem procesa toată această cantitate de informații și le putem transpune în oferte și produse pentru piața locală pentru că în anii anteriori ne-am pregătit, prin strategia locală și prin trecerea la un mod agil de lucru în cadrul organizației.

În ceea ce privește proiectele de finanțare sindicalizate, este adevărat că acestea încorporează un proces de due diligence mult mai complex și o diviziune importantă a rolurilor între instituțiile finanțatoare. Câștigul este că împrumuturile sindicalizate, cum ar fi cel mai mare împrumut sindicalizat acordat pe piața imobiliară locală la care am participat anul trecut, contribuie la dezvoltarea pieței, sprijină companiile mari să realizeze proiecte grandioase și arată capacitatea de cooperare a sectorului bancar.

Ce rol joacă digitalizarea în relația cu clienții de business ai OTP?

Pentru noi, este un instrument care ne ajută să adresăm aproape toate cererile, dar și să ne consolidăm relațiile cu clienții noștri, pentru că toate interacțiunile au devenit mai rapide și mai eficiente. Și așa ar trebui să fie, deoarece rolul nostru este să ne adaptăm modelele la peisajul digital și la așteptările în creștere ale clienților, nu numai pentru persoanele fizice, ci pentru toți clienții noștri.

Cu această mentalitate am implementat procesul de onboarding online care face posibil ca orice companie din România să poată deschide un pachet de cont curent în 30 de minute. Datorită acestui lucru și a noii noastre experiențe de online banking, anul acesta ne-am clasat pe locul al treilea în clasamentul celor mai digitalizate bănci din România, conform raportului FinnoScore.

Finanțările pentru proiecte sustenabile sunt tot mai solicitate la nivel global. Cum stăm în România la acest capitol?

Este adevărat, acum tot mai multe proiecte iau în considerare obiectivele de sustenabilitate și asta cred că este calea corectă dacă dorim să ne respectăm rolul în societate, să promovăm un mediu mai bun și standarde ESG mai ridicate, să recuperăm decalajul dintre capacitatea noastră locală și cele mai bune practici pe care le vedem în Europa de Vest.

OTP Bank este printre primele bănci locale care susțin și dezvoltă opțiuni de finanțare sustenabilă și, așa cum am menționat, am implementat Cadrul de Finanțare Sustenabilă al Grupului OTP și evaluarea ratingului ESG al clienților noștri, care este integrat în politica noastră de gestionare a riscurilor de credit, operaționale și de piață.

Rezultatul este un volum de finanțare de 170 de milioane de euro la începutul anului 2023, pentru un total de 15 proiecte care se concentrează pe producția de energie solară și eoliană (cu o capacitate totală finanțată de 77 MWh) și pe construcția de clădiri eficiente din punct de vedere energetic, care au o reducere impresionantă a consumului mediu de energie, de 68%-70%.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 378 (6 noiembrie – 6 decembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: