Guvernul pregătește ridicarea restricțiilor COVID-19. Când se va întâmpla acest lucru
Reading Time: 2 minuteGuvernul pregătește ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Executivul va lua o decizie săptămâna viitoare, odată ce vor fi analizate și cele mai noi date ale pandemiei, numărul de infectări și numărul persoanelor internate în spitale.
Numărul persoanelor infectate a început să scadă
Şeful DSU Raed Arafat a anunțat, în cadrul conferinței de presă de joi după-amiază, că numărul infectărilor cu coronavirus este în scădere şi că sunt discuţii pentru relaxarea restricțiilor.
„Am trecut prin cifre mari, de peste 35.000 de cazuri pe zi, acum se observă o tendință de descreștere. Dacă comparăm lunea aceasta cu lunea trecută, marțea aceasta cu marțea trecută, toate arată o tendință de descreștere. La rata de pozitivare putem să vorbim de un platou acum. Cifrele scad, cu excepţia secţiilor ATI unde continuă o uşoară creştere. Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acum cu valul trecut.
În UPU, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă, peste 9.000 de pacienţi, totuşi starea celor care se prezintă e mai uşoară, mulţi nu necesită oxigen, îngrijire de Terapie Intensivă. Foarte puţini rămân în aşteptarea unui loc. Scăderea pe secţiile ATI va fi mai târziu, pe măsură ce continună scăderea numărului total de infecţii şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă”. a declarat şeful DSU la conferinţa de presă de joi.
Relaxarea restricțiilor depinde de numărul de infectări
Şeful DSU a explicat că relaxarea restricţiilor depinde de evoluţia numărului de noi infectări.
”Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a mai spus Arafat.
Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea joi că în 5-6 săptămâni rata de incidenţă COVID în România, la nivel naţional, va scădea la o valoare în jur de 1 la mie, astfel încât restricţiile vor începe să fie ridicate treptat.
„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz