Stiri

Guvernul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. Ce urmează conform calculelor politice

5 oct. 2021 2 min

Guvernul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. Ce urmează conform calculelor politice

Reading Time: 2 minute

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. 2081 de parlamentari au votat pentru demiterea premierului și a guvernului condus de acesta, deși erau necesare doar 234 de voturi pentru. Astăzi s-au înregistrat cele mai multe voturi împotriva unui Guvern din România.

Alianța PSD-USR-AUR

Pentru demiterea guvernului Cîțu a fost nevoie de o alianță în Parlamentul României, formată din PSD, AUR și USR. Aceștia din urmă au plecat de la Guvernare, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi cu Florin Cîțu și urmare a remanierilor miniștrilor USR.

Alianța creată în Parlament este cea care oferă sau retrage prin moțiune de cenzură, sprijinul politic unui Guvern.

Calculele politice vehiculate

În momentul de față cu un Guvern demis, acesta va avea atribuții limitate și nu va mai putea emite hotărâri sau ordonanțe de urgență. Mai multe surse politice vorbesc ori despre un guvern condus de Ludovic Orban, care a fost prim-ministru în 2020, ori tot de un guvern condus de Florin Cîțu. O astfel de decizie ar putea avea loc dacă o următoare propunere pentru Guvern nu va obține votul parlamentului, iar mai apoi, tot Florin Cîțu să fie propus premier. Acest guvern ar fi minoritar în Parlament, dar sursele vehiculează o eventuală susținere a PSD.

Alegerile anticipate sunt și ele pe masa discuțiilor, atât timp cât nimeni din alianța creată în Parlament nu a avut ca scop numirea unui nou premier, ci doar demiterea lui Florin Cîțu.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, și nu mai devreme de 60 de zile, Constituția prevede că președintele POATE să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate. Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.

Cioloș, propunere de prim-ministru

Potrivit unei declarații a lui Dan Barna, vicepreședintele USR, înaintea moțiunii de cenzură, Dacian Cioloș ar putea fi următoarea propunere de premier din partea USR.
În aceste condiții USR vrea să rămână în coaliția de Guvernare, alături de PNL și UDMR, deși au dat jos un guvern PNL.

Președintele Klaus Iohannis va lua act de votul moțiunii de cenzură. Urmează să invite partidele la consultări și să nominalizeze un nou premier. Acesta va avea 10 zile să vină în plenul Parlamentului cu un nou program de guvernare și un nou cabinet.
Guvernul interimar Florin Cîțu va putea fi în funcție pentru o perioadă de maxim 45 de zile.

Foto: gov.ro

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: