Guvernul caută soluții pentru compensarea consumatorilor vulnerabili, în fața valului de scumpiri al energiei
Reading Time: 4 minuteOdată cu liberalizarea pieței de energie, prețul de facturare al energiei consumate de populație, fie că este vorba de curent electric sau gaze, nu a mai fost controlat de stat. Drept urmare fiecare producător sau furnizor de energie electrică a fost nevoit să ajusteze prețurile în funcție de cotațiile externe.
La Guvern a avut loc astăzi o ședință între premier, miniștrii economiei și ai muncii, dar și reprezentanții ANRE, Transelectrica și cei ai Consiliului Concurenței.
Facturi uriașe pentru consumatori
În ultima perioadă au apărut dovezi ale mai multor consumatori care s-au trezit cu facturi foarte mari la electricitate sau la gaze, iar pentru acestea, atât ANPC, cât și Consiliul Concurenței, dar și ANRE au declanșat controale la toți furnizorii de energie.
Premierul s-a arătat deja iritat de faptul că ar putea exista companii care să crească prețul artificial.
„Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri”, spune premierul. Acesta a adăugat că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații.
„A trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE”, a spus Florin Cîțu, în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria.
Premierul a mai precizat că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile, însă va găsi o soluție pentru a compensa o parte din factură.
Ce soluții caută Guvernul pentru prețul mare la energie
„Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înțeles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie.
Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României.”, a spus premierul.
Printre propunerile premierului se numără compensarea unei părți din factura la energie pentru această iarnă.
„În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie. În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic. Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncturală”, a declarat Cîțu.
Acesta a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil, care este în Parlament.
„Legea consumatorului vulnerabil: este o lege din 2012 dar niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Astăzi văd tot felul de curajoși. Legea stă în Parlament din primăvară. Nimeni din parlament nu a venit să spună că facem sesiune extraordinară pentru a adopta această lege”, spune premierul.
Florin Cîțu a declarat că pe viitor nu vrea să mai existe astfel de situații, motiv pentru care România trebuie să devină independentă energetic.
„Pe mine mă interesează după aceste discuții să ne asigurăm că nu se transformă vreo ineficiență către consumatorul final și în același timp să venim cu un plan să asigurăm pe termen mediu independența energetică a României. Nu vreau pe viitor să mai avem astfel de situații când avem atâtea resurse. Avem și gaze, avem și acel memorandum cu SUA pentru energie nucleară”, a mai declarat premierul, în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria.
Ministrul Energiei: Consumatorul să reclame la ANRE și ANPC facturile mari
Ministrul Energiei, în aceeași ședință, a declarat că trebuie găsită o soluție pentru compensarea consumatorilor vulnerabili și că în România sunt acum 4,5 milioane de gospodării care consumă până la 1.000 kWh pe an.
De asemenea ministerul caută soluții pentru compensarea unui anume număr de kWh din factura pe care o primesc cei cu salarii mici. Banii ar putea veni din dividendele de la Hidroelectrica.
Întrebat ce ar trebui să facă un client care primește o factură greșită la energie, ministrul Virgil Popescu a spus:
”Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”.
Pentru energie termică vor fi date în continuare subvenţii de la bugetul de stat, a adăugat ministrul.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz