Stiri

Guvernul a decis ca accizele la bere să crească gradual în următorii doi ani

Reading Time: 2 minute

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se introduce un nou calendar de creștere graduală pentru accizele la bere, în perioada 2025 -2026, precum și exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor acestora. Ordonanța adoptată modifică și completează titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, pentru anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, iar în anul 2026, nivelul acesteia va fi de 5,06 lei/hl/1 grad Plato. Pentru acest an, nivelul accizei pentru bere a fost stabilit la 4,62 lei/hl/1 grad Plato.

Nivelul accizei la berea produsă de către producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl, va fi de 2,65 lei/hl/1 grad Plato, în anul 2025, respectiv de 2,78 lei/hl/1 grad Plato în anul 2026.

Măsura este necesară având în vedere solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizei și asigurarea predictibilității fiscale pentru acești operatori economici.

Actul normativ mai introduce obligația de plată anticipată în cazul antrepozitarilor care s-au autorizat începând cu 1 ianuarie 2024, în primele 36 de luni de valabilitate a autorizației. Măsura este necesară în scopul evitării riscurilor de neconformare la obligațiile fiscale ale operatorilor economici autorizați cu produse accizabile nou înființați, precum și pentru prevenirea eludării prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat și efectuarea unor corelări ca urmare a introducerii noilor dispoziții.

Piața berii, în scădere

În 2023, în ciuda unei contracții a volumului pieței berii de 5% față de anul anterior, până la 15 milioane de hectolitri, companiile producătoare de bere din România au crescut investițiile cu aproape 50% față de 2022, potrivit Asociației Berarii României. Astfel, în România, producătorii de bere investesc în mai multe domenii cheie pentru a se adapta la schimbarea preferințelor consumatorilor, pentru a îndeplini obiectivele de sustenabilitate și pentru a îmbunătăți eficiența producției. Cel mai reprezentativ proiect național în care Berarii României au luat parte chiar de la început este Sistemul de Garanție Returnare (SGR), cel mai mare proiect de economie circulară din România.

În același timp, însă, ponderea materiilor prime agricole românești în producția locală de bere a scăzut la 50% în prezent, față de 70% în 2017. Astfel, cererea sectorului berii din România pentru orz și hamei este de două ori mai mare decât cantitățile livrate de agricultorii români. Potențialul acestor culturi indică o suprafață de peste 450 de hectare în cazul hameiului, până în 2027, față de 260 de hectare în prezent. Condiția atingerii acestui nivel este disponibilitatea finanțării, întrucât costurile pentru înființarea unei plantații depășeșc 45.000 de euro pe hectar la această materie primă.

În ceea ce privește orzul de bere, începând cu 2014, suprafața cultivată a scăzut abrupt, de la 516 mii de hectare, la 60 de mii de hectare în 2023. Asta în ciuda productivității pe hectar, care s-a îmbunătățit continuu, de la o producţie medie de 1,64 t/ha în 1961 la una de 5,09 t/ha în 2018.

Sectorul berii din România generează peste 7.600 de locuri de muncă în agricultură, iar berarii și-au manifestat constant dorința de a achiziționa într-o proporție cât mai mare materii prime provenite din agricultura românească.

Foto: © Bogdan Hoda | Dreamstime.com

Team

Recent Posts

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

2 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

2 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

3 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

3 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

3 ore ago

Carrefour România a finalizat transformarea celui de-al treilea hipermarket Cora din București – magazinul Pantelimon

Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…

3 ore ago