Guvernul a aprobat, prin ordonanță, cadrul general de acordare a sprijinului financiar de minimis pentru înființarea și dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii prin Programul pentru Stimularea Întreprinderilor Mici și Mijlocii „START UP NATION – ROMANIA” ediția 2024.
Coordonatorul Programului este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), cu rol de beneficiar responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor necesare derulării acestuia, precum și de administrator operațional al aplicației informatice, în parteneriat cu Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
MEAT are obligația de a elabora și aproba procedura de implementare a programului în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței.
Programul START UP NATION va avea două componente:
Bugetul Programului este asigurat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și depășește 446 milioane euro.
Pentru Pilonul I este alocat un buget de 295,7 milioane euro, din care 238 milioane reprezintă contribuția UE și peste 57,7 milioane euro, de la bugetul de stat, iar pentru Pilonul II, peste 150 de milioane euro, din care peste 127,8 milioane lei – contribuția UE, iar peste 22,5 milioane euro – de la bugetul de stat.
Din valoarea totală a bugetului Programului, minimum 85% reprezintă valoarea ajutoarelor financiare acordate beneficiarilor de ajutor de minimis și maximum 15% – valoarea financiară gestionată de administratorul schemei de ajutor, în scopul implementării Programului.
„Am făcut indicatorii de performanță pentru prima și a doua ediție din Start Up Nation, care au deja perioada de monitorizare încheiată, la a treia ediție suntem în curs de efectuare a plăților. La prima ediție, cifrele sunt extraordinar de bune, din punctul meu de vedere. Am avut investiții 1.320.000.000 lei, din care 420 de milioane au fost fonduri europene, 900 de milioane din bugetul de stat. S-au creat 7.150 de întreprinderi și în cinci ani de zile sunt active 6.534 de întreprinderi, adică 91,39%. Am integrat trei baze de date, de la Ministerul Muncii, de la finanțe și de la Registrul Comerțului ca să vedem exact activitatea acestor companii. Sunt astăzi 12.603 locuri de muncă care au fost create prin acest program și, foarte important, avem o rentabilitate de 151%, ceea ce înseamnă că prin taxele și impozitele plătite de către aceste companii, într-un scenariu minimal, cu 1% impozit pe cifra de afaceri și în ipoteza salariului minim pe economie, deja au fost colectate peste 460.000 lei impozite și taxe.”
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Programul se derulează pe o perioadă de maxim 5 ani, în limita bugetului disponibil pentru această măsură. Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maxim 250.000 lei/beneficiar și reprezintă maxim 90% din valoarea totală eligibilă din formularul de finanțare, astfel că beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a asigura o cofinanțare a investiției de minim 10% din valoarea totală.
De asemenea, beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea și ocupate locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pe o perioadă de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare.
Zexe Braserie, afacerea lansată de Ana Consulea, Chef cofetar multipremiat, devine Zelateria, după un amplu proces de rebranding inițiat în…
Am vorbit cu Vlad Petre, Managing Director al Saatchi Creative Hub Bucharest, despre un an 2024 care a adus creștere…
PPC a avut o performanță solidă și în trimestrul al treilea, continuând tendința pozitivă din cele două trimestre anterioare. În…
Euforia Retreat & Spa a înregistrat în lunile de vară un grad de ocupare în medie de 80%, față de…
După o investiție de 2,5 milioane de euro, Ecletico Villa, un boutique hotel de patru stele, se lansează în centrul…
Edenred, în colaborare cu Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), lansează “Țara lui Mai Bine”, primul proiect…