Companii Stiri

Gustul „amar” al productiei de ciocolata

21 oct. 2014 2 min

Gustul „amar” al productiei de ciocolata

Reading Time: 2 minute

Fluctuatiile majore ale pretului la cacao pot afecta puternic producatorii de ciocolata, insa jucatorii din domeniu nu stau cu mainile in san si iau masuri

Pretul la cacao a crescut in luna septembrie cu 30% peste media anului trecut, iar astfel de incertitudini ce planeaza asupra viitoarei recolte de boabe de cacao ar putea aduce o instabilitate pe piata. O analiza realizata de PwC si compania de monitorizare a resurselor naturale GeoTraceability si data astazi publicitatii arata ca extremele ciclului preturilor la cacao raman o amenintare semnificativa la adresa fermierilor africani, in special a celor din Africa de Vest. Mai mult, exista temeri provocate de “efectul Ebola”, daca virusul se extinde si in Coasta de Fildes si Ghana, tari unde este localizata aproape 60% din productia mondiala de cacao. Producatorii de ciocolata iau insa masuri si compenseaza prin investitii noi pentru eficientizarea productiei de cacao.

“Preturile la cacao sunt extrem de volatile: adesea ele ating un punct maxim din cauza scaderii ofertei ca urmare a vremii nefavorabile, a epidemiilor si a problemelor de ordin politic din tarile tropicale unde se concentreaza productia. Experienta insa ne arata ca, pe masura ce productia isi revine in anii urmatori, preturile scad din cauza costului scazut al mainii de lucru din principalele tari producatoare din Africa de Vest si Indonezia”, spune John Hawksworth, economist-sef la PwC. “Preturile la cacao s-ar putea majora in anii urmatori datorita cresterii constante a cererii de ciocolata si a produselor pe baza de cacao din SUA, America Latina, Europa si Asia care va duce la probleme de furnizare din partea unor mari tari producatoare precum Coasta de Fildes si Ghana. Insa daca aceste preturi crescute incurajeaza mai multe investitii in noile plantatii de cacao, ceea ce va duce la o oferta sporita, pretul boabelor ar putea din nou scadea abrupt in anii 2020, asa cum s-a intamplat in anii 1980 in urma cresterii vertiginoase a pretului la cacao din deceniul precedent.  Atat pentru decidentii politici cat si pentru companiile producatoare, provocarea va consta in a reduce diferentele dintre extremele ciclului pretului la cacao, care pot dauna micilor fermieri ce asigura aproximativ 90% din productia mondiala de cacao”, adauga John Hawksworth.

Potrivit raportului din 2012 “Cocoa Barometer”, aproape 90% din totalul boabelor de cacao este produs in mici ferme de familie, iar aproximativ 20 de milioane de mici proprietari si muncitori din mediul rural depind in mod direct de productia de cacao pentru a se putea intretine. Cartografierea si colectarea datelor de la aceste ferme ii ajuta pe proprietari sa isi imbunatateasca recolta prin optimizarea randamentului agricol. “Varsta arborilor de cacao si spatiul lasat in jurul acestora, fertilizatorii utilizati, precum si schimbarile din practicile agricole, toate au impact asupra productiei si ofertei de cacao”, explica Mathieu Guemas, Head of Business development pe regiunea Africa, Asia si Europa la GeoTraceability. “Datorita investitiilor masive in programele de dezvoltare durabila si asistenta concepute pentru cresterea productiei, industria productiei de cacao isi intensifica eforturile pentru a evita o noua criza a boabelor de cacao. Investitii precum cele in instruirea fermierilor si asigurarea unor prime pentru culturile sustenabile erau realizate rar in Africa de Vest in urma cu doar trei ani, insa acum sunt frecvente. Aceste initiative sustin atat fermierii, cat si industria, in dezvoltarea unei viziuni sustenabile a practicilor agricole, pe termen lung, care sa ia in considerare schimbarile conditiilor de mediu, economice si tehnologiei agricole”, adauga Guemas.  

 

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: