Grupul de companii E.ON confirmă prognozele financiare pentru întregul an
Reading Time: 5 minuteÎn prima jumătate a anului 2024, E.ON a obținut rezultate în conformitate cu obiectivele anuale ale Grupului. Așa cum a fost planificat, compania a crescut și mai mult investițiile față de anul precedent, a înregistrat progrese în digitalizare și și-a ajutat sistematic clienții să-și reducă emisiile de carbon. Această performanță subliniază încă o dată ambiția E.ON de a conduce și modela tranziția energetică a Europei.
CEO E.ON, Leonhard Birnbaum: „După ce am obținut rezultate conform planului în prima jumătate a anului 2024, suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivele de grup pentru întregul an. Fiind cel mai mare operator de sisteme de distribuție din Europa, care deservește 47 de milioane de clienți și oferă soluții energetice inteligente, dorim să fim compania care face ca noua energie să funcționeze în Europa. Acceptăm această provocare și dăm rezultate. Baza noastră este performanța operațională și bilanțul solid al E.ON, reflectat și în cifrele publicate astăzi. Programul nostru ambițios de investiții este felul în care ne aducem contribuția.”
Performanța veniturilor, în conformitate cu așteptările pentru întregul an
Așa cum a fost anticipat, EBITDA ajustat al Grupului, de aproximativ 4,9 miliarde de euro pentru primele șase luni ale anului 2024, a fost sub nivelul ridicat înregistrat în anul precedent, care a fost caracterizat de efecte pozitive conjuncturale (H1 2023: 5,7 miliarde de euro). Creșterea impulsionată de investiții și performanța operațională bună a E.ON în anul fiscal curent au fost umbrite de absența acestor efecte conjuncturale. E.ON consideră că este pe drumul cel bun pentru a atinge prognozele pentru întregul an 2024 și așteaptă în continuare un EBITDA ajustat al Grupului între 8,8 și 9,0 miliarde de euro.
Venitul net ajustat al Grupului a însumat aproximativ 1,8 miliarde de euro în primele șase luni ale anului 2024 (H1 2023: 2,3 miliarde de euro). Pentru întregul an 2024 se estimează un venit net ajustat cuprins între 2,8 și 3 miliarde de euro. Acest lucru corespunde unui câștig cuprins între 1,07 și 1,15 euro/acțiune.
CFO E.ON, Nadia Jakobi: „În prima jumătate a anului, E.ON a obținut, din nou, rezultate operaționale bune, cu un EBITDA ajustat al Grupului de 4,9 miliarde de euro, care este pe deplin în conformitate cu planul stabilit. Această evoluție pozitivă se bazează pe implementarea cu succes a investițiilor noastre, pe care le-am majorat cu peste 20% față de anul precedent, la 2,9 miliarde de euro, cu focus pe zona reglementată a afacerii. Vom continua să impulsionăm sistematic această creștere pe baza programului nostru de investiții. Prin urmare, confirmăm pe deplin prognozele noastre pentru Grup.”
EBITDA ajustat al diviziei Energy Networks în prima jumătate a anului a totalizat aproximativ 3,3 miliarde de euro (H1 2023*: 3,4 miliarde de euro).
Efecte cu caracter temporar, mai ales legate de costurile de redispecerizare în Germania, au avut un impact pozitiv semnificativ asupra câștigurilor din anul precedent al acestei divizii de afaceri. Pe parcurs, E.ON transferă aceste efecte către clienții săi prin tarifele de rețea. În plus, temperaturile mai blânde din prima jumătate a anului 2024 au dus la o scădere a volumelor de energie transportată. Costurile mai ridicate din zona de producție au avut, de asemenea, un impact negativ temporar asupra rezultatelor. În schimb, câștigurile au fost impulsionate în special de investițiile mai mari în infrastructura de rețea, aflată în expansiune. Numai în prima jumătate a anului 2024, E.ON a adăugat aproximativ un sfert de milion de noi conexiuni la rețelele sale din întreaga Europă.
EBITDA ajustat al diviziei Energy Retail în prima jumătate a anului a scăzut la aproximativ 1,4 miliarde de euro (H1 2023*: 2 miliarde de euro). Acest lucru reflectă normalizarea câștigurilor, așa cum a fost anticipat. În comparație, anul 2023 a fost caracterizat de efecte ocazionale excepțional de ridicate. În plus, temperaturile mai blânde în anumite zone au dus la o scădere a volumului de vânzări față de anul precedent. Creșterea așteptată a activității de piață a contribuit, de asemenea, la această tendință a câștigurilor. În pofida provocărilor de pe piață, E.ON a reușit să mențină constant numărul de clienți în vânzările de energie.
Divizia Energy Infrastructure Solutions (EIS) reunește operațiunile E.ON pentru decarbonizarea energiei furnizate clienților business, orașelor și comunităților. Câștigurile EIS în prima jumătate a anului au scăzut față de anul precedent la aproximativ 250 de milioane de euro (H1 2023*: aproximativ 320 de milioane de euro). Efectele pozitive conjuncturale din perioada anterioară au constituit factorul principal. În plus, temporar, vânzările de energie au fost mai mici decât în anul precedent, parțial din cauza temperaturilor mai blânde și a lucrărilor de întreținere la sistemele de încălzire și alimentare cu energie electrică. Cererea pentru soluții de decarbonizare continuă să fie ridicată. În prima jumătate a anului 2024, E.ON a fost selectat pentru a realiza mai multe proiecte inovatoare, inclusiv instalarea unei rețele de încălzire cu emisii reduse de carbon în estul Londrei. Odată finalizată, această rețea va reduce anual amprenta de carbon cu aproximativ 4.000 tonede CO₂.
Creșteri semnificative în investiții, forța de muncă și digitalizare
E.ON a investit 2,9 miliarde de euro în tranziția energetică în prima jumătate a anului 2024, o creștere semnificativă de peste 20% sau cu 500 de milioane de euro față de anul precedent.
Majoritatea acestor investiții – aproximativ 2,1 miliarde de euro – au fost direcționate către extinderea, modernizarea și digitalizarea infrastructurii de rețea. Astfel, E.ON și-a mărit investițiile în rețele cu aproximativ 260 de milioane de euro în comparație cu perioada similară a anului precedent. Investițiile în Energy Retail și Energy Infrastructure Solutions au fost, de asemenea, semnificativ mai mari de la an la an. Creșterea investițiilor în Energy Infrastructure Solutions reflectă extinderea planificată a afacerii, în special în Regatul Unit, Europa de Nord și Germania. E.ON a achiziționat o participație într-un proiect de stocare a energiei în baterii pe scară largă în Regatul Unit, pentru a crea opțiuni de flexibilitate pentru rețelele electrice de mâine. Investițiile în Energy Retail au crescut în special datorită digitalizării continue a vânzărilor de energie și extinderii E-Mobilității.
Creșterea investițiilor E.ON în prima jumătate a anului a fost însoțită de angajarea a peste 2.000 de oameni, majoritatea dintre aceștia în sectorul Energy Networks. În plus, E.ON își digitalizează și îmbunătățește sistemele și toate procesele asociate. De exemplu, E.ON a continuat să facă progrese în extinderea numărului de stații de transformare digitale din Germania. Acestea sunt un element cheie pentru funcționarea eficientă a rețelelor de medie și joasă tensiune. Doar în prima jumătate a anului 2024, E.ON a instalat aproximativ 2.000 de stații de transformare digitale.
Programul de creștere și investiții precum și digitalizarea continuă plasează compania într-o poziție favorabilă pentru anii următori. E.ON intenționează să investească un total de 42 de miliarde de euro în tranziția energetică până în 2028. Accentul va fi pus pe afacerea Energy Networks, în care intenționează să investească 34 de miliarde de euro.
Leonhard Birnbaum a declarat: „Tranziția energetică a Europei este un proiect care cere urgent investiții private la o scară fără precedent. Acest lucru va necesita să devină atractiv pentru investitorii internaționali. Fără rate ale rentabilități adecvate, nu va fi posibilă finanțarea investițiilor uriașe necesare pentru extinderea infrastructurii de rețea. Randamentul investițiilor în rețele rămâne semnificativ în urmă în comparație cu țările cu un risc de investiții similar, în special în Germania. Prin urmare, este urgent și necesar ca autoritățile de reglementare să acționeze acum. Operatorii de rețele au nevoie de un cadru pe termen lung care să ofere rate ale rentabilității adecvate pentru investițiile în rețele. Și acest cadru trebuie să intre în vigoare cât mai curând – atât pentru activele noi, cât și pentru cele existente. Același lucru se aplică și investițiilor în digitalizarea infrastructurii energetice, fără de care tranziția energetică și numeroasele sale milioane de sisteme și jucători descentralizați nu pot reuși. Acest lucru include și o compensație adecvată pentru implementarea contoarelor inteligente în Germania. În același timp, îmbunătățirile într-o zonă nu trebuie contracarate de cerințe excesive în altă parte, cum ar fi obiectivele de productivitate inadecvate. Toate acestea nu țin doar de mediul economic pentru rețelele de distribuție. Investițiile în divizia noastră de Energy Networks sunt cele care permit în primul rând decarbonizarea necesară a sectoarelor electricității, încălzirii și transportului și, astfel, realizarea obiectivelor de mediu. Și ele creează locuri de muncă și promovează puterea economică și prosperitatea în Germania și Europa.”
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz