Companii Interviuri

Grup Șerban Holding: Investiții la hectar

6 oct. 2022 2 min

Grup Șerban Holding: Investiții la hectar

Reading Time: 2 minute

Grup Șerban Holding este activă în mai multe domenii, printre care producție vegetală, ferme avicole, panificație, patiserie și cofetărie. Nicolae Șerban, fondatorul grupului, spune că nu există niciun an fără provocări în agricultură. Am vorbit cu Ovidiu Bucătaru, CFO al Grup Șerban Holding, chiar despre aceste provocări.

Cum a fost anul 2022 pentru companie?

Având în vedere seceta care a afectat culturile în acest an, nevoia implementării unor sisteme de irigații devine stringentă. În acest sezon agri­col, diferențele de producție dintre suprafețele irigate și cele neirigate a fost evidentă, ceea ce demonstrează beneficiile implementării unor astfel de sisteme și determină o dependență mai redusă față de factorii climatici, obținând venituri de 4-5 ori mai mari din cultivarea legumelor industriale în sistem irigat vs. valorificarea producțiilor obținute din cultura mare și o EBITDA net superioară.

O parte din investiții ar trebui direcționată și către capacitățile de depozitare. În contextul conflictului din Ucraina, care perturbă fluxurile de aprovizionare cu cereale, inclusiv prin blocarea portului Constanța, activarea unor capacități de depozitare suplimentare pe frontiera de est a Uniunii Europene devine un diferențiator semnificativ în domeniul afacerilor din agricultură.

În plus față de capacitatea de stocare, este importantă și proximitatea față de magistralele rutiere și feroviare, astfel încât transportul să fie realizat cu ușurință. În acest sens, în iulie, am achiziționat patru noi baze de depozitare a cerealelor în județul Bacău, prin care ne-am extins capacitatea totală de depozitare cu 40%, la 167.000 de tone. În urma acestei investiții și implicit a extinderii capacității totale de depozitare, vom ajunge la o creștere EBITDA anualizată de 7,5 milioane de lei.

În cadrul Grupului Șerban avem în derulare proiecte cu centrale fotovoltaice cu o putere instalată de peste 400 kWh, formate din peste 1.000 de panouri, având o suprafață de peste 2.000 mp de acoperișuri transformate în centrale electrice fotovoltaice pentru linia de business avicolă. Odată puse în funcțiune, acestea vor asigura 21% din necesarul de energie electrică al fermelor de creștere a puilor.

Cum poate ajuta Bursa de Valori un agricultor pentru dezvoltarea afacerii sale?

În 2019 am demarat un proces investițional complex în cadrul companiei, prin care am vizat dezvoltarea tuturor liniilor de business ale Grup Șerban – creșterea producției legumicole, mărirea capacităților de depozitare, extinderea suprafețelor pentru ferma avicolă și sporirea capacității de producție a produselor de panificație – care au necesitat o finanțare importantă.

Listarea la bursă a reprezentat o opțiune viabilă și care credem că ne va sprijini în dezvoltarea și finalizarea acestor investiții. Prezența la BVB oferă numeroase avantaje, inclusiv în ceea ce privește reputația și încrederea din partea potențialilor parteneri.

De ce ați fost aleși de PepsiCo pentru producția de cartofi?

Când am început să cultivăm cultura de cartofi pentru chipsuri am avut în vedere de la bun început să identificăm un partener strategic pentru desfacerea producției. Astfel, am mers către PepsiCo și le-am propus să lucrăm împreună, prezentându-le calitatea și potențialul produc­ției noastre de cartofi. În 2022, parteneriatul nostru cu PepsiCo a intrat în cel de-al treilea an de colaborare.

Cartofii pentru chipsuri reprezintă o nișă pentru agricultura românească, dar în același timp este o cultură care generează venituri semnificative – un hectar de cartofi pentru chipsuri generează același venit realizat de patru hectare de cereale sau oleaginoase. Cu toate acestea, și investițiile într-o astfel de cultură sunt pe măsură, deoarece pentru a produce cartofi sunt necesare mașini și echipamente specifice, precum și o instalație de irigat.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: