Groupama: Crește numărul daunelor avizate pentru asigurările de locuințe. Care sunt riscurile produse cel mai frecvent
Reading Time: 3 minuteGroupama, liderul pieței de asigurări din România și pe segmentul de asigurări de locuință, a înregistrat în 2022 o creștere cu 10% a primelor brute subscrise pe linia asigurărilor de locuințe.
Valoarea daunelor achitate de Groupama, în 2022, pentru producerea unor riscuri acoperite prin polițe de asigurare a locuinței a crescut, de asemenea, cu 11%.
Datele companiei indică totodată o creștere a interesului românilor privind polițele facultative de locuințe la nivel național, cu preponderență în mediul urban. 68% dintre polițele de asigurare sunt încheiate pentru locuințe din mediul urban, zona București-Ilfov însumând 27% din acest procent, în timp ce doar 32% dintre polițe sunt încheiate pentru locuințe din mediul rural.
În 2022, numărul de daune avizate pentru asigurările de locuințe a crescut cu 9% față de 2021, avariile accidentale la instalațiile de apă, furtuna și inundațiile de la vecini fiind printre riscurile cu frecvența cea mai mare de daună.
“Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, care au provocat pierderi uriașe de vieți omenești și pagube materiale greu de imaginat, ne reamintesc cât de vulnerabili suntem în fața neprevăzutului și cât de important este să ne asigurăm în fața unor astfel de dezastre naturale. În România, doar 20% dintre proprietari au încheiată o asigurare obligatorie a locuinței, polița care acoperă trei tipuri de dezastre naturale (cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări de teren).”
Călin Matei, Director General Adjunct Groupama
Ce acoperă o asigurare de locuință
Tot mai mulți români solicită Groupama detalii despre acoperirile asigurărilor de locuință, despre cum funcționează de fapt o astfel de asigurare, care sunt diferențele dintre cele două tipuri de asigurări, cele obligatorii și cele facultative.
În cazul producerii unei calamități naturale, suma asigurată printr-o poliță obligatorie PAD este de maxim 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de tipul clădirii.
Pentru a fi despăgubit cât mai aproape de valoarea integrală a locuinței, este necesară o asigurare facultativă, care presupune acoperiri pentru riscuri suplimentare, iar suma asigurată a locuinței este valoarea integrală a acesteia. Dacă în cazul poliței PAD, prețul este unul fix, 20 de euro, respectiv 10 euro pe an, în cazul asigurării facultative prețul diferă în funcție de specificațiile locuinței și de riscurile acoperite.
De exemplu, în cazul unui apartament, în asigurarea căruia sunt incluse și acoperiri suplimentare, valoarea primei de asigurare pornește de la puțin peste 1 leu pe zi. Produsul este flexibil, poate fi personalizat în funcție de nevoi, de riscurile pe care vrem să le acoperim, costul final fiind și el diferit, în funcție de acestea – oricine poate face o estimare a costurilor pe site-ul Groupama, accesând calculatorul online.
Asigurarea facultativă a locuinței cu extra acoperiri (ALExA) rămâne unul dintre cele mai accesate produse de către clienții Groupama. În cazul acestei polițe, acoperirea de bază cuprinde riscuri precum incendiul, trăsnetul, explozia, căderea aparatelor de zbor – pentru clădire și/sau bunurile din locuință, dar și Asigurarea de răspundere civilă, pe teritoriul României. În funcție de nevoile fiecărui client, polița poate fi personalizată prin adăugarea unor acoperiri pentru riscuri precum inundațiile de la vecini, avariile accidentale ale instalațiilor de apă/canalizare/încălzire, fenomenele naturale – furtună, grindină, avalanșă, riscurile catastrofice, precum cutremurul, alunecările de teren, inundațiile din cauze naturale (pentru acoperirea valorii integrale a locuinței), dar și alte riscuri precum furtul sau vandalismul.
În 2022, Groupama a introdus în polițele de asigurare facultativă pentru locuință și clauza de bună vecinătate privind renunțarea la dreptul de regres, iar la numai 10 luni de la lansare, un sfert din portofoliul companiei a optat deja pentru includerea acestei clauze în pachetul de asigurare. Compania a venit astfel în întâmpinarea nevoilor clienților, introducând o clauză mult solicitată la nivelul pieței, alături de asigurarea centralelor termice și a instalațiilor de încălzire pentru riscul de avarii accidentale și asigurarea aparatelor electrice, electronice, electrocasnice pentru acoperirea daunelor electrice.
Groupama, liderul pieței de asigurări din România conform ultimelor date disponibile, are în portofoliu peste 1,5 milioane de clienți individuali și peste 110.000 de companii.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz