Green Genius vrea să investească 450 mil. euro până în 2025 în parcuri fotovoltaice în România
Reading Time: 2 minuteGreen Genius, unul dintre principalii dezvoltatori europeni de energie regenerabilă, intenționează să construiască în România, până în 2025, centrale solare fotovoltaice cu o putere instalată totală de peste 500 MW pentru a genera energie verde.
Potrivit reprezentanților Green Genius, compania își propune să investească aproximativ 450 de milioane de euro în acest proiect.
Conform Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice 2021-2030, România s-a angajat să atingă până în 2030 ponderea globală a energiei din surse regenerabile de 30,7%. În aceste condiții, România are nevoie de investiții masive în următorii ani în producția energiei regenerabile și de aportul unor experți în domeniu pentru a contribui la tranziția către energie curată.
„Observăm o creștere rapidă a cererii de energie regenerabilă în întreaga Europă. Obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene în urmărirea modelului de neutralitate climatică încurajează țările să se concentreze din ce în ce mai mult pe dezvoltarea energiei regenerabile. Acum, când sectoarele sale energetice se află în faza de creștere rapidă, România are un potențial promițător pentru dezvoltarea de instalații solare. Din punct de vedere geografic, România are numeroase avantaje în ceea ce privește investițiile în energie solară, iar noi suntem pregătiți să investim aici în următorii ani.”
Ruslan Sklepovič, director general al Green Genius
Green Genius, cu peste un deceniu de experiență în proiecte și instalații de biogaz, solare, eoliene și de hidrogen, a devenit unul dintre principalii dezvoltatori europeni de energie regenerabilă, cu proiecte în mai multe țări europene ca Lituania, Polonia, Italia și Spania.
În prezent, portofoliul total de proiecte fotovoltaice Green Genius Solar PV în curs de dezvoltare, în construcție sau deja implementate depășește 1,5 GW. În 2021, compania a construit cea mai mare și eficientă centrală solară din țările baltice. De asemenea, în 2021 Green Genius a generat 399 GWh de energie verde și a oprit emisia a 335k tone de CO2.
Dacă acum doar 10 ani energia solară era cea mai scumpă opțiune pentru construirea unei noi instalații de producere a energiei, de atunci acest cost a scăzut cu 90%, conform statisticilor din cadrul raportului anual Levelized Cost of Energy Report (LCOE). În plus, instalațiile solare de astăzi sunt mult mai eficiente, fiind capabile să genereze mai multă energie cu o amprentă de carbon mai mică.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz