Stiri Business

Graphein se extinde în România prin achiziții

6 oct. 2021 2 min

Graphein se extinde în România prin achiziții

Reading Time: 2 minute

Graphein, companie specializată în topografie şi scanare 3D pentru proiecte de clădiri și infrastructură publică, își propune să se dezvolte pe termen scurt prin fuziuni și achiziții ca strategie de creștere în domeniul construcțiilor, cu scopul de a deveni integrator de servicii și produse pentru digitalizarea construcțiilor și a spațiului construit din România.

Preluarea diviziei Autodesk de la Dendrio

Această strategie a fost dezvoltată după ce Graphein a cumpărat de la Dendrio Solutions divizia de business Autodesk, adusă în România de antreprenorul Radu Georgescu. Tranzacția, evaluată la 2,2 milioane de lei, prevede transferul către Graphein a tuturor activităților legate de relația cu vânzătorul american de tehnologie Autodesk, a contractelor în curs cu clienții, a certificărilor relevante, inclusiv a statutului Autodesk de Gold Partner, precum și a transferului de cunoștințe.

Urmărim să achiziționăm companii din domeniul Proptech care reușesc să inoveze în modul în care oamenii închiriază, cumpără, vând sau gestionează o proprietate. De asemenea, ne vom dezvolta rețeaua de francize, intenționăm să atragem o finanțare pentru dezvoltare națională, internaționalizare și consolidarea echipei noastre”, a declarat Eugen Ursu, CEO și co-fondator al Graphein.

Liniile strategice

Suma tranzacției va fi plătită către Dendrio în numerar în patru tranșe între 2021 și 2023. Capitalul obținut în urma acestei tranzacții va fi reinvestit în dezvoltarea liniilor strategice de business ale Dendrio – cloud și securitate și în potențiale viitoare tranzacții de M&A în aceste domenii.

Autodesk este o companie multinațională americană de software care realizează produse și servicii software în domenii precum, arhitectură, inginerie, construcții, producție, mass-media, educație și divertisment. Produsul principal al Autodesk utilizat în România este AutoCAD, o aplicație software comercială de proiectare și redactare asistată de calculator.

Digitalizarea construcțiilor

Graphein, companie antreprenorială fondată de Eugen Ursu şi Andrei Șueran, este în proces de extindere a afacerii la nivel național. În acest context, construcțiile din România pot utiliza tot mai mult noile tehnologii, cum ar fi VR , AR și AI, care să-i ajute la reducerea costurilor și timpilor în procesul de construire.

Serviciile de evaluare imobiliară, detecții subterane – tip georadar sau zona monitorizărilor speciale și vânzarea și dezvoltarea de software pentru domeniul construcțiilor, sunt direcții pe care fondatorii Graphein le monitorizează pentru tranzacțiile M&A (fuziuni și achiziții). “Urmărim că prin achiziții să fim un suport pentru companiile care activează în domeniul construcțiilor și vor să implementeze BIM în cadrul organizației”, declară antreprenorul Eugen Ursu.

Buget în creștere

În primul semestru din 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de aceeași perioada a anului trecut ca serie brută cu 6,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%, conform INS.

Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+17,4%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 0,1%.

Guvernul a alocat, în total, 14,1 miliarde de lei pentru Transporturi şi Infrastructură în anul acesta. O creştere de aproape 10% faţă de execuţia din 2020.

Investiții majore sunt în căi ferate, autostrăzi, linii de metrou, infrastructură portuară şi aeroportuară. Domeniului feroviar în acest an s-au alocat cei mai mulți bani din ultimii 10 ani: 1,4 miliarde de lei, creştere de 16,53%.

Pentru următoarea perioadă văd o menținere a creșterii pentru construcțiile rezidențiale și o creștere accelerată pentru infrastructură unde depindem și de banii din PNRR. O frână pentru creșterea construcțiilor poate fi lipsa personalului care se resimte la nivelul întregii Uniuni Europene care va fi combătută parțial cu aducerea muncitorilor din spațiul extra-comunitar și digitalizarea rapidă a unui domeniu foarte rezistent la schimbare”, afirmă Eugen Ursu, fondator Graphein.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: