Stiri

Google poate trimite alerte atunci când o inundație ar putea avea loc

23 mai 2023 2 min

Google poate trimite alerte atunci când o inundație ar putea avea loc

Reading Time: 2 minute

Dezastrele naturale sunt în creștere în ceea ce privește frecvența și intensitatea lor din cauza schimbărilor climatice, iar inundațiile se numără printre principalele amenințări climatice la adresa siguranței și mijloacelor de subzistență ale oamenilor. Google anunță extinderea capacităților sale de prognozare a inundațiilor în 80 de țări, adăugând 60 de țări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific și America de Sud și Centrală. Această extindere globală este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenței artificiale pentru a adresa criza climatică și pentru a sprijini comunitățile expuse la riscuri să rămână în siguranță și să se adapteze.  

Datele se regăsesc în Flood Hub – centrul de prognoză a inundațiilor, o platformă Google care afișează prognoze pentru inundațiile fluviale, arătând când și unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populație totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizațiile și populația din aceste regiuni au astfel acces la informații critice cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti și a se adapta la inundații.

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populație expuse la riscul de inundații, precum Țările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos și Cambodgia. De asemenea, include țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania și Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras și Guatemala în America Centrală.

Anticiparea inundațiilor cu ajutorul AI-ului

În 2018, Google a lansat prognozele de inundații pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundațiile anuale. Datorită progreselor în modelele sale de prognoză AI și învățare automată, în 2022 Google a extins prognozele de inundații în alte 18 țări, un pas intermediar către expansiunea globală anunțată astăzi.

Prognozarea inundațiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de Inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa. Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, precum și notificări Android.

Susținerea comunităților în schimbările climatice

Flood Hub face parte din activitatea Google de „Răspuns la Criză” pentru a oferi oamenilor acces la informații și resurse de încredere în momente critice – care includ, alături de inundații, incendiile de pădure și cutremurele de pământ. De peste un deceniu, Google colaborează cu lucrătorii din prima linie și serviciile de urgență pentru a dezvolta tehnologii și programe care ajută oamenii să trăiască în siguranță, informați și să evite pericolele.

În plus, pentru a sprijini comunitățile vulnerabile la inundații care nu au acces direct la avertizări, Google.org colaborează cu organizații precum Crucea Roșie Indiană pentru a înființa rețele de avertizare offline, alcătuite din voluntari comunitari instruiți, motivați și de încredere, pentru a extinde raza avertizărilor de pe Flood Hub. Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de Economie Incluzivă de la Universitatea Yale, un alt beneficiar al Google.org, comunitățile cu voluntari locali, aveau cu 50% mai multe șanse să primească avertizări înainte ca apa să ajungă în zona lor – un factor care poate face diferența dintre viață și moarte.

Pe măsură ce îmbunătățește modelele sale globale de prognoză a inundațiilor bazate pe AI, Google va continua să sprijine comunitățile expuse la riscuri, utilizând tehnologia pentru a reduce efectele schimbărilor climatice.

Array

Articole pe aceeași temă: