Goana după un vaccin COVID-19, între spionaj și contraspionaj
Reading Time: < 1 minutDe câteva luni, guverne, autorități, companii sunt într-o goană contra-cronometru pentru a găsi vaccinul victorios împotriva coronavirusului. Aproape zilnic apare câte o știre care să anunțe că o echipă de cercetători de la institutul X sau Y este aproape de a finaliza testele (finale) ale unui vaccin anti-COVID19. Numai că aceste munci delicate nu sunt doar în atenția pacienților, cetățenilor terorizați de pandemie sau a presei. Spionajul internațional este și el foarte atent la toate aceste activități, pentru a putea sustrage „rețeta” câștigătoare. Cel puțin așa spune Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contraspionaj din SUA, iar avertismentul său a fost susținut de serviciul similar din Marea Britanie.
Operațiunea „Warp Speed”
„Suntem aproape industria noastră și de personalul guvernamental pentru a ne asigura că protejează toate cercetările și datele cât pot de bine. Ne așteptăm ca toate serviciile de informații străine, inclusiv Partidul Comunist Chinez, să încerce să obțină informații din ceea ce facem aici”, a declarat Bill Evanina, citat de BBC News.
SUA, cu aproape 1.200.000 de cazuri de coronavirus și peste 62.000 de decese, derulează o operațiue cu nume de cod „Warp Speed” pentru a găsi formula salvatoare a unui vaccin. Cu toate aceste eforturi conjugate, din partea mai multor laboratoare și instituții, abia în august ar putea fi disponibil un vaccin anti-Covid19, spunea zilele trecute președintele Donald Trump.
„Suntem în contact permanent cu fiecare organizație de cercetare medicală, pentru a fi foarte, foarte vigilenți (…) În lumea de azi nu există nimic mai valoros sau care merită furat decât cercetare biomedicală care să ajute la dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus”, a adăugat șeful contraspionajului american.
În ultimele săptămâni, unități medicale din Canada sau Cehia au fost vizate de atacuri de cyber-spionaj în legătură cu cercetările asupra unui vaccin anti-coronavirus.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz