Stiri Tech

Glenn Tiffert, Hoover Institution: Rusia și China sunt implicate în acțiuni de dezinformare în social media, dar acționează în mod diferit

8 oct. 2024 2 min

Glenn Tiffert, Hoover Institution: Rusia și China sunt implicate în acțiuni de dezinformare în social media, dar acționează în mod diferit

Reading Time: 2 minute

Dezinformarea și manipularea în social media, dar nu numai, trebuie privite din mai mai multe perspective, la un nivel holistic, iar soluţia pe termen lung este consolidarea democraţiilor, consideră Glenn Tiffert, cercetător în cadrul Hoover Institution.

Eu cred într-o societate deschisă şi susţin libertatea de exprimare. Soluţia la aceste probleme este să facem în aşa fel încât democraţiile noastre să fie mai sănătoase, să existe mai multă echitate, să fie satisfăcute nevoile societăţilor. Ar trebui să considerăm dezinformarea ca simptom al unor probleme ale societăţii: sunt oameni care se simt alienaţi sau care se simt excluși de creşterea economică de care se bucură alți semeni ai lor. Acesta este cel mai bun mod de a aborda dezinformarea: să fim democraţii mai bune, mai transparente, mai de succes„, a explicat expertul american.

Prezent pentru câteva zile în România, pentru o serie de discuții cu oficiali guvernamentali, cu mediul privat și universitar, ONG-uri, Glenn Tiffert a avut azi o întâlnire și cu câțiva jurnaliști, la sediul Ambasadei SUA de la București.

Influențe externe maligne

Potrivit lui Tiffert, Rusia este mai performantă, în SUA, în ceea ce priveşte acţiunile de dezinformare, decât China. „Referitor la China vorbim de un volum mai mare de informații, dar nu există înţelegerea adâncă a problemelor din societatea americană (…) Ruşii sunt mai buni în a şti pe ce butoane să apese, deci au mai mare succes în propagarea informaţiilor lor„, a precizat Tiffert. ”Când vine vorba de acțiuni ale chinezilor, aceștia o fac în stil antreprenorial, ca să le facă pe plac superiorilor”.

Glenn Tiffert este cercetător în cadrul Hoover Institution (filială Stanford), istoric și specialist în istoria Chinei. Este implicat în cercetare academică, corporativă și guvernamentală, cu proiecte legate de politica științei și tehnologiei, afaceri interne și internaționale ale Republicii Populare Chineze.

Totodată, expertul american a amintit și despre o dezbaterea actuală din SUA: dacă platforma TikTok ar trebui interzisă sau nu. Tiffert a fost de părere că informaţiile false sunt preluate şi pe alte platforme, deci, „dacă TikTok ar dispărea mâine, am avea practic aceeaşi problemă„.

Array

Articole pe aceeași temă: