Lifestyle Interviuri

Giuseppe Raciti: Un sicilian în ghidul Michelin 

25 iul. 2023 3 min

Giuseppe Raciti: Un sicilian în ghidul Michelin 

Reading Time: 3 minute

Cu ocazia împlinirii unui an de la lansare, restaurantul Sciccheria a organizat o seară dedicată gastronomiei siciliene, în care Michael Passarelli a gătit alături de Giuseppe Raciti, chef-ul „vulcanic” inclus în ghidul Michelin. Cei doi au încântat participanții cu un meniu de degustare format din șapte preparate neosiciliene, asociate cu vinuri italienești. 

Giuseppe Raciti, Executive Chef la Zash Country Boutique Hotel, al cărui restaurant a fost răsplătit de celebrul ghid Michelin cu o stea, a lucrat în unele dintre cele mai apreciate restaurante din lume, cum sunt San Domenico Palace Hotel (din Taormina), Palace Hotel (din Gstaad) sau Kulm Hotel (din St. Moritz). Cu toate acestea, „vulcanicul” chef a decis să se stabilească în Sicilia, locul nașterii sale, un tărâm care îl fascinează și de care se simte profund legat. La evenimentul organizat la jumătatea lunii trecute, chef Giuseppe Raciti ne-a explicat de ce a ales să revină în Sicilia și ce rol joacă aromele și tradițiile siciliene în crearea unei experiențe culinare. 

Ați participat de curând la un eveniment organizat de restaurantul sicilian Sciccheria, unde ați gătit alături de chef Michael Passarelli. Cum a fost evenimentul și ce preparate ați pregătit participanților din România?  

Pentru mine, a fost un eveniment minunat, în cadrul căruia am trăit clipe memorabile alături de persoane care îmi împărtășesc viziunea și pasiunea. Sunt mândru că am reușit să aduc aromele și spiritul Siciliei în preparatele mele. Îmi doresc foarte mult ca oamenii din întreaga lume să știe ce oferă pământul nostru, al regiunii pe care o prețuiesc atât de mult. Pentru a ilustra cultura noastră, am creat o serie de preparate cheie, folosind ingrediente locale, pe care le-am curatoriat și adus personal, din Sicilia, respectând cele mai înalte standarde de siguranță. Meniul meu a inclus două aperitive: o tartă „alla Norma”, un preparat reprezentativ pentru Sicilia, și o crochetă de cod, specifică regiunii Messina. La felul principal, le-am oferit oaspeților un preparat cu creveți roșii cruzi, migdale, arici de mare și mandarină, un tortello din paste cu ou, servit alături de fructe de mare și crustacee și porcușorul Nebrodi, considerat un element de patrimoniu în Italia, servit alături de un sos de muștar și miere și varză-nap, care, în Sicilia, capată o culoare mov, datorită solului.  

2 1

Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat și cât de dificil a fost să aduceți o experiență Michelin aici?  

Pentru mine, nu a fost greu să aduc experiența Michelin în România, pentru că am găsit aici un mediu foarte profesional, cu oameni bine pregătiți și cu echipamentele și disciplina specifice bucătăriilor de top. Toată echipa, de la Claudia și Luca Millitello, doi dintre cei patru coproprietari, până la Michael Passarelli, bucătării și ospătarii localului, m-au făcut să mă simt binevenit și mi-au oferit sprijinul necesar pentru a lucra la aceleași standarde ca acasă.  

Aveți o experiență internațională bogată și ați putea lucra oriunde în lume, însă ați ales să reveniți în Sicilia. De ce?  

Am decis să lucrez în Sicilia pentru că îmi iubesc pământul, iubesc tot ceea ce oferă el. M-aș bucura ca toți cei care aspiră la această profesie să își dorească să aibă succes acasă, în propria lor regiune.  

3

Sub conducerea dumneavoastră, restaurantul Zash a fost răsplătit cu o stea Michelin. Ne puteți spune câteva cuvinte despre planurile pe care le aveți pentru restaurant? Ce alte planuri aveți ca chef?  

Îmi doresc ca Zash să își continue traiectoria și evoluția, să promoveze bucătăria siciliană și să își încânte oaspeții. Cine știe, poate într-o zi vom ținti și a doua stea Michelin. Ca majoritatea chefilor, am și eu un vis în sertar, acela de a-mi deschide un restaurant al meu.  

Ne puteți spune câteva cuvinte despre viziunea culinară pe care o aveți? De unde vă inspirați în crearea unui meniu, a unui preparat? 

Bucătăria mea s-a născut din mândria de a fi sicilian și dintr-o apreciere foarte mare pentru produsele noastre locale, pe care vreau să le pun în evidență. Stilul meu culinar este unul fusion, care combină tehnici moderne cu elemente tradiționale, pentru a crea ceva ce îmi doresc să fie unic și memorabil. De cele mai multe, îmi iau inspirația din rădăcinile mele și din aromele și tradițiile siciliene. Consider că mâncarea mea este o odă dedicată acestui tărâm.  

4 1

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 375 (16 iulie – 16 septembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici

Array

Articole pe aceeași temă: