Management

Ghidul salariilor 2016

9 mart. 2016 9 min

Ghidul salariilor 2016

Reading Time: 9 minute

Cresterea economica anuntata pentru 2016 pare sa fi dat curaj companiilor sa faca investitii noi, sa se extinda si sa creasca salariile, asa cum au facut-o si anul trecut. Sunt posibile plusuri salariale de pana la 20%, dar nu in toate domeniile.

Piata muncii a inceput anul 2016 cum nu se putea mai bine: locuri de munca din belsug, joburi din ce in ce mai complexe, pachete salariale atractive. Companiile au avut rezultate din ce in ce mai bune si angajatii au prins curaj sa ceara recunoasterea propriilor merite in toata aceasta evolutie, pretentiile lor concretizandu-se, de cele mai multe ori, in mai multi bani in buzunare. Piata muncii da semne din ce in ce mai clare de dinamizare si creeaza noi oportunitati pentru candidati, ceea ce va determina o crestere a pachetelor salariale, dar si o competitie din ce in ce mai acerba pentru atragerea si fidelizarea oamenilor valorosi in companie.

Ca sa va faceti o idee, noua din zece companii vor creste salariile, iar aproape jumatate dintre angajatori au bugetat deja o crestere a veniturilor propriilor angajati cu pana la 20%, dupa cum arata rezultatele unui studiu dat publicitatii la finele lunii trecute de EY Romania. Mai mult, de la inceputul lunii mai va creste si salariul minim pe economie la 1.250 de lei, masura care va avantaja in mare parte angajatii din aparatul bugetar, dar care nu este privita cu ochi buni de mediul de afaceri.

“Tendintele sunt de crestere salariala in cam toate industriile pentru ca revirimentul economic incurajeaza companiile sa aiba din nou planuri de evolutie si dezvoltare”, spune pentru revista Biz Corina Diaconu, Managing Director la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital. “Trendul salarial in mediul privat a inregistrat usoare cresteri in 2015, evolutie care se va accentua si in 2016”, adauga Corina Diaconu.

O arata si studiul “PayWell Romania 2015” realizat in ultimul trimestru al anului trecut de PwC Romania. Potrivit acestuia, salariile din sectorul privat au crescut in medie anul trecut cu 4,1%, nivel similar celui inregistrat in 2014. Angajatorii care au participat la sondaj au planificat pentru acest an o crestere a remuneratiilor salariatilor cu aproape 4%. Cercetarea realizata de firma de consultanta si audit mai arata ca cea mai mare crestere salariala a fost inregistrata in sectoarele farmaceutic si bunuri de larg consum (4,5% in fiecare caz). La polul opus, angajatii din domeniul bancar si retail au beneficiat de cele mai mici cresteri, sub media pietei. Industria IT continua sa fie vedeta in acordarea celor mai mari salarii din piata. Trendul este firesc pentru ca, in continuare, raportul dintre cererea de candidati si disponibilitatea acestora reala continua sa fie in dezechilibru. Asa se poate explica de ce se pune iar un accent mare pe beneficiile extrasalariale, ca incercare a angajatorilor de a deveni mai atractivi pe o piata in care se reia treptat razboiul pe talente.

“Este un focus puternic pe beneficiile flexibile, daca analizam cu atentie datele, acesta este trendul, adica sa oferi pachete de beneficii diferite pentru categorii de angajati diferite”, spune Harry Meintassis, Managing Director pentru Romania si Grecia la Korn Ferry Hay Group. “De asemenea, o alta tendinta este sa oferi concediu suplimentar. In recesiune, cand era dificil sa oferi alte beneficii banesti angajatilor, multe companii ofereau zile de concediu ca sa ramana competitive si s-a pastrat obiceiul.

Companiile vor sa ofere beneficii care chiar conteaza pentru angajati. Ceea ce am mai descoperit si ni se pare surprinzator este ca nu vedem o crestere a platii variabile a salariului total, adica tot salariul de baza este partea dominanta din remuneratia totala, desi sunt foarte multe companii care discuta despre plata performantei”, continua Harry Meintassis.

In ceea ce priveste celelalte elemente ale pachetului salarial, studiul “PayWell” mai arata ca 38% dintre companiile din Romania ofera prime fixe tuturor angajatilor (prime independente de performanta angajatului sau a companiei) cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii. Astfel de prime sunt acordate fie sub forma unor sume fixe (cuprinse intre 500 si 1.500 de lei), fie sub forma unui procent din salariul lunar. “Beneficiile extrasalariale au inceput sa fie din ce in ce mai generoase, atat sub aspect financiar (bonusuri de performanta, comisioane mai mari pentru oamenii de vanzari etc.), cat si nonfinanciare (se investeste din nou mult in programe de training si team building, in asigurari medicale pentru intreaga familie, vacante platite de angajator, abonamente sportive etc.)”, adauga Corina Diaconu, Managing Director la firma de executive search ABC Human Capital.

Cat castiga seful tau

Nu avem o oglinda fermecata care sa ne spuna cine are cel mai mare salariu din tara, dar la aceasta intrebare ne-au ajutat sa raspundem specialistii companiei de executive search ABC Human Capital, care au intocmit, in exclusivitate pentru Biz, un top cu cele mai mari salarii si bonusuri extrasalariale oferite de companiile din tara. Daca in cele mai multe industrii se inregistreaza, similar anului trecut, fie stagnari, fie usoare cresteri salariale, in IT&C top managementul asteapta chiar si cresteri salariale de pana la 20%. 

Layout 1
Sursa: ABC Human Capital

Vedeta cresterilor salariale

Portofelele angajatilor din domeniul IT&C s-au mai ingrosat si anul trecut. Specialistii sau managerii de varf s-au bucurat si de cresteri cu pana la 20% ale remuneratiilor, cu mult peste media pietei.

Domeniul IT a fost si anul trecut vedeta cresterilor salariale, angajatorii oferind cele mai atractive beneficii salariale si extra-salariale. Un studiu realizat recent de firma de audit si consultanta financiara EY Romania arata ca aproape 90% dintre companiile participante la sondaj vor mari salariile in cursul acestui an, cele mai mari rate de cresteri fiind estimate de companiile din IT si servicii. De asemenea, peste 35% dintre companii au precizat ca vor creste numarul angajatilor in 2016, cele mai mari cresteri (de peste 20%) fiind asteptate tot de organizatiile din IT. Exista un deficit al talentelor in domeniul IT&C, care va alimenta cresteri constante ale salariilor angajatilor. Astfel se explica si ca, pentru anumite pozitii-cheie, cresterile salariale cu depasit anul trecut chiar si 15%. De asemenea, Romania serveste piete externe intr-o pondere foarte mare, pentru ca angajatii din tara pot oferi un echilibru bun intre capacitati tehnice si costuri.

“Industria IT a fost si continua sa fie cap de serie in acordarea celor mai mari salarii din piata”, spune pentru Biz Corina Diaconu, Managing Director la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital, care adauga ca pentru anul acesta in mediul privat vor avea loc cresteri salariale cuprinse intre 5 si 20%, poate chiar mai mult pentru posturile de specialisti din industria IT si pozitiile de top management.

Layout 1

Primele semne de redresare

Domeniul bancar a fost unul dintre cele mai afectate de criza economica si, dupa o perioada lunga caracterizata printr-un inghet salarial, in ultimii ani au avut loc usoare cresteri ale veniturilor angajatilor din banking. 2015 nu a facut exceptie si a adus cresteri modeste.

Acum, la sapte ani de la cutremurul financiar care a declansat criza mondiala, veniturile angajatilor din banci inregistreaza o usoara crestere, totusi sub media anuala inregistrata in tara si dupa ani buni de stagnare. Anul trecut au fost in continuare banci care si-au restrans activitatea prin reorganizare sau prin renuntarea la unitatile care nu erau profitabile. “Nici anul acesta nu sunt asteptate cresteri salariale pentru ca oricum mediul bancar era suprapopulat si abia acum cred ca atinge un nivel de normalitate din acest punct de vedere”, spune Corina Diaconu, Managing Director la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital. “In domeniul bancar nu s-au inregistrat modificari majore, cel putin nu din punctul de vedere al cresterilor salariale sau al beneficiilor extrasalariale”, spune Corina Diaconu, care adauga ca poate doar top managerii din banci au continuat sa beneficieze de pachete salariale extrem de bune, insa zona operationala a fost afectata mai mult de reorganizari si stagnari salariale decat de cresteri.

Mai mult, se pare ca tendinta se va mentine si de-a lungul acestui an, cu atat mai mult cu cat o serie de propuneri legislative par sa nu avantajeze foarte mult mediul bancar.

“Din situatiile pe care le avem de la persoane din diverse banci, in foarte multe dintre acestea salariile nu au mai crescut de patru – cinci ani”, spune Corina Diaconu. “In marea majoritate a cazurilor au ramas la fel, dar s-au si facut reorganizari si restructurari care au permis cumva mentinerea nivelului salarial pentru cei care au ramas”, explica Managing Director-ul de la ABC Human Capital.

Layout 1

Salarii mai mari, de anul viitor

Ultimii ani nu au fost tocmai prietenosi cu portofelele angajatilor din domeniul resurselor umane, dar anul acesta se pun bazele pentru cresterea pachetelor salariale ce ar putea veni in 2017.

Daca in urma cu doi-trei ani noile oportunitati de cariera in HR apareau destul de rar, anul trecut se pare ca a fost marcat cu o serie de proiecte de recrutare interesante in piata. A fost primul an cu o dinamica mai accelerata a posturilor din zona de resurse umane. Cu toate ca semnalele sunt unele pozitive si directia este una buna, vestile bune cu privire la salariile angajatilor din HR se pare ca mai au de asteptat.

“Cred ca este mult prea devreme sa vorbim despre niste cresteri ale veniturilor, avand in vedere ca exista in piata inca destul de multi specialisti care sunt inca in cautare de job”, spune Madalina Uceanu, Managing Partner la firma de executive search Career Advisor.“Daca aceasta tendinta va continua, probabil abia in 2016 sau chiar in 2017 vom vedea o crestere a pachetelor”, continua Madalina Uceanu, care mai precizeaza ca salariile din domeniul resurselor umane depind in foarte mare masura si de dinamica altor industrii.

Ce vrea sa spuna Managing Partner-ul de la Career Advisor este ca, daca pe langa IT vor aparea si alte industrii in care sa existe o concurenta atat de mare si candidati greu de atras intr-un proiect nou, cu siguranta si salariile specialistilor de resurse umane din industriile respective vor creste proportional. “Desi piata a continuat sa fie mai activa si sa genereze mai multe oferte decat in anii anteriori, totusi aceasta dinamica inca nu a adus cu sine cresteri remarcabile. Singura diferenta o face industria cu cea mai mare cerere in acest moment, respectiv cea de IT. Cu siguranta, pe masura ce si celelalte industrii vor continua cererile de angajare, aceasta se va reflecta si in cresterea nivelurilor salariale; nu suntem insa inca acolo”, conchide Madalina Uceanu, Managing Partner la firma de executive search Career Advisor.

Layout 1

De la like-uri la bani

Pe masura ce companiile au realizat ca social media nu sunt un moft, veniturile angajatilor din domeniu s-au rotunjit in ultimii ani, iar salariile de peste 2.000 de euro nu mai reprezinta o noutate.

Daca in urma cu ceva ani numarul scepticilor din mediul de business care considerau ca prezenta in social media nu este de prea mare folos unei companii era mai ridicat, astazi nu numai ca aproape nu mai exista organizatie fara o pagina pe Facebook, dar majoritatea au deja angajati dedicati exclusiv strategiei de social media. Ce face un astfel de salariat? La aceasta intrebare ne raspunde studiul “State of Social Media Employment”, realizat de firma de executive search si consultanta in resurse umane Career Advisor in colaborare cu Evensys. Astfel, potrivit studiului, cele mai frecvente activitati sunt gestionarea conturilor sociale (85% dintre respondentii la sondaj), postari si revizuire de continut, care variaza de la contul de Twitter si video la articole pe bloguri (82%), monitorizarea brandului si a concurentei (60%), derularea si monitorizarea campaniilor (47%) si managementul conversatiilor (46%).

Si cum conversatiile despre branduri sau nemultumirile clientilor fata de serviciile ori produsele unei companii de cele mai multe ori apar in afara orelor de program, un job in social media este solicitant, dar si remunerat bine pentru un domeniu tanar. Studiul realizat de Career Advisor ne arata ca salariul unui Online Manager poate urca pana la 2.000 de euro pe luna, cel al unui Social Media Manager pana la 1.500 de euro, in timp ce un Social Media Specialist are un castig lunar de pana la 700 de euro.

Cercetarea desfasurata de firma de executive search mai arata ca salariul mediu lunar a fost anul trecut in social media 713 euro, in crestere fata de 680 de euro, cat era media salariala in anul 2013. “In companiile cu peste 500 de angajati, salariile celor din social media au crescut cu 20%”, spune Madalina Uceanu, Managing Partner la Career Advisor.

“44% dintre cei care lucreaza in social media castiga intre 500 si 1.000 de euro pe luna”, mai adauga Madalina Uceanu. 

Layout 1

Sub imperiul stagnarii

In portofelele angajatilor din domeniul FMCG nu au avut loc schimbari semnificative de-a lungul anului trecut si se pare ca nici anul acesta nu este unul caracterizat prin cresteri memorabile.

Cum anul trecut au lipsit intrarile pe piata ale unor investitori si s-au inregistrat stagnari atat din punctul de vedere al dezvoltarii, cat si al consumului, nu s-au pus bazele unor cresteri notabile in FMCG, ceea ce se traduce prin lipsa unor modificari notabile ale grilelor salariale din domeniu. Si se pare ca vestile bune vor mai intarzia sa apara si in perioada urmatoare. Cresterea timida a consumului inregistrata in ultimii ani a fost obtinuta mai ales prin cresterea retailului de tip discount, care promoveaza branduri proprii sau produsele cele mai ieftine de pe piata.

“Marjele de profitabilitate se concentreaza la retaileri, mai degraba decat la producatori si deci nu exista premise pentru o crestere salariala in perioada urmatoare”, explica Alexandru Talmazan, Managing Partner la firma de executive search Wrightson Romania. “Cu exceptia cazurilor in care exista nevoi urgente si de mare specializare in anumite companii, caz in care putem vedea o negociere pozitiva a pachetului salarial, nu estimez modificari ale grilelor generale de salariu”, adauga Alexandru Talmazan.

Cum bonusurile financiare si cele nonfinanciare sunt legate in mod direct de performanta economica a companiei nefiind inregistrate cresteri memorabile in domeniul FMCG, nici bonificatiile nu au urmat un drum ascendent. Privind partea plina a paharului insa, un numar tot mai mare de jucatori din domeniu au reusit sa opreasca scaderile sau chiar sa se bucure de usoare cresteri, astfel incat sa isi poata incasa bonificatiile, ceea ce nu s-a intamplat anii anteriori. “Nu vad premisele unei evolutii semnificative in sens pozitiv a valorii bonificatiilor pentru acest an”, completeaza Alexandru Talmazan. 

Layout 1
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: