Ghidul investitorului la bursă
Reading Time: 8 minuteIdolul tău este Warren Buffett sau vrei să fii Gordon Gekko? Nu e nevoie să te muți în America pentru a investi la bursă, nici măcar nu trebuie să vizezi bursele străine. Dar, dincolo de imaginea din filme, ce îți trebuie ca să fii investitor la bursă?
Imaginea brokerilor frenetici de pe ringul bursei din New York, care strigă și își fac semne ciudate, ne vine în minte aproape de fiecare dată când ne gândim la investițiile la bursă. Realitatea este, însă, mult mai anostă la prima vedere (majoritatea tranzacțiilor se fac astăzi pe computer, ba chiar și folosind inteligența artificială), dar și mult mai fascinantă, odată ce intri în detaliile din spatele unei simple comenzi de a vinde sau a cumpăra acțiunile companiei X sau Y.
Dar de ce să investești la bursă? Să spunem doar că 2017 a fost unul dintre cei mai activi și mai buni ani din istoria pieței locale de capital, atât în termeni de listări de companii private, cât și în termeni de listări de obligațiuni corporative. “În 2017, am avut 4 IPO-uri cu o valoare de peste 1 miliard de lei, iar la începutul lui 2018 am asistat la o listare tehnică – Elvila – și la prima listare a unei companii din Republica Moldova la Bursa de la București – Purcari Wineries”, arată Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB).
În plus, anul trecut la BVB emisiunile de obligațiuni corporative au avut o dinamică foarte bună. În premieră pentru piața de capital din România, în 2017 decontarea s-a putut realiza direct în moneda unică europeană.
„Partea cea mai îmbucurătoare este atunci când vedem cum companiile listate încep să folosească tot mai multe mecanisme bursiere pentru a se dezvolta și aici exemplul cel mai bun este Bittnet, care, după emiterea de acțiuni în 2015 și de obligațiuni în 2016, anul trecut a emis drepturi de preferință și a avut cea de-a doua emisiune de obligațiuni utilizată pentru a finanța achiziția unui alt business”, spune Lucian Anghel.
Printre exemplele de succes pentru piața de capital se numără Sphera Franchise Group – acțiunile primei companii din domeniul food-service listate la BVB au crescut cu 40%, dacă luăm în calcul prețul din ofertă și cel de la finalul anului 2017. De asemenea, MedLife, care a folosit piața de capital pentru majorarea capitalului social, operațiune în urma căreia compania a atras peste 14 milioane de euro, a avut o creștere de 30%.
Cea mai mare creștere a prețului acțiunilor unei companii din indicele principal al pieței, BET, a fost înregistrată de Nuclearelectrica, cu un plus de aproape 50%, în timp ce rata cea mai mare de creștere a unei companii listate pe piața principală a aparținut Turbomecanica, cu un plus de 194%. “Pentru investitori, randamentele aduse au ajuns la 24% într-un singur an dacă luăm în calcul cele mai lichide 25 de companii din indicele BET-XT-TR, care includ și dividendele acordate de acestea”, arată Lucian Anghel.
Interesul românilor față de piața de capital a crescut foarte mult, iar acest lucru se poate vedea în piață prin prisma valorii tranzacționate. Lucian Anghel arată că în 2017 valoarea medie zilnică a tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacționate la BVB a depășit 12 milioane de euro, în creștere cu 24% față de 2016. Totodată, pe segmentul de acțiuni, valoarea medie zilnică a crescut cu 32% în 2017 față de 2016 și a ajuns astfel la maximul ultimilor trei ani.
Răbdarea, prima condiție
Care sunt cele mai importante sfaturi pentru un investitor? Mircea Ursache, vicepreședinte responsabil cu piața de capital al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), spune că investiția la bursă cere, în primul rând, răbdare, apoi o bună stăpânire a emoțiilor, pe lângă cunoștințe și un plan bine stabilit.
“Decizia de a cumpăra acțiunile unei companii trebuie luată în urma studiului evoluției pieței, a segmentului de piață și a emitentului în cauză, după analizarea rezultatelor companiei și a planului financiar pe următorii ani”, spune Mircea Ursache.
Vicepreședintele ASF adaugă că un investitor trebuie să cunoască și să aplice, în egală măsură, “regulile jocului”, conduita pre și posttranzacționare, limitările legale în tranzacționarea acțiunilor și gestionarea informațiilor în legătură cu un emitent, condiții care stau la baza funcționării unei piețe transparente și ordonate.
Nevoia de noi listări
Pentru a putea face previziuni asupra evoluției viitoare a BVB, este necesar să vedem de unde am plecat sau cel puțin unde suntem la acest moment. Astfel, ar trebui să ne amintim cel puțin evoluția pieței în cursul anului trecut, când pe piață s-au înregistrat trei oferte publice inițiale derulate de companii private și s-au tranzacționat 12 emisiuni de obligațiuni. Tot anul trecut s-a înregistrat un eveniment major pentru BVB și, în fapt, pentru întreagă piață de capital din România, și anume absorbția Sibex – Sibiu Stock Exchange – de către BVB, rezultând un singur operator de piață, ceea ce permite crearea unei viziuni unitare asupra direcției pe care trebuie să o aibă piața de capital din România.
Pe de altă parte, subliniază Mircea Ursache, ar trebui să avem în vedere și contextul economic general din România – potrivit Eurostat, România a înregistrat cea mai mare rată de creștere din UE, ceea ce indică un mediu favorabil pentru afaceri și pentru încrederea în piața românească. La toate acestea se adaugă creșterea gradului de educare a investitorilor de retail ca urmare a eforturilor atât ale autorității, cât și ale BVB, prin crearea unor programe educaționale dedicate pieței de capital, susținute prin conferințe, prezentări și campanii de informare dedicate unor categorii distincte de investitori. “Așadar, în anul curent, pe fondul creșterii economice, al dezvoltării industriei fondurilor, al unui regim fiscal favorabil investitorilor, al modificărilor legislative intervenite în scopul atragerii investitorilor către aceasta, considerăm că sunt premise pentru creșterea lichidității pe piață și pentru dezvoltarea durabilă a pieței de capital”, a declarat pentru Biz reprezentantul ASF.
Ursache crede că sunt șanse reale nu doar pentru atingerea statutului de piață emergentă, ci și pentru consolidarea poziției BVB în regiune. “Pentru aceasta mai este necesară îndeplinirea unui criteriu cantitativ, și anume cel de lichiditate. Nu putem avea o certitudine, dar, așa cum am precizat, premisele sunt favorabile. O contribuție importantă la creșterea lichidității ar putea-o reprezenta listarea de noi emitenți de către guvernul României”, a subliniat reprezentantul ASF. Ursache precizează că, în septembrie 2017, FTSE a inclus din nou România pe lista de monitorizare pentru promovarea în categoria piețelor emergente, cu specificarea că singurul criteriu care mai rămâne să fie îndeplinit (din cele 9) este cel privind lichiditatea (suficientă lichiditate pentru a suporta investiții globale semnificative). În același timp, FTSE apreciază în raportul său eforturile depuse de Bursa de Valori București pentru aducerea unor oferte publice inițiale în piață și pentru îmbunătățirea nivelului de lichiditate a pieței.Potrivit metodologiei FTSE, pentru a fi promovată în categoria piețelor emergente (secondary emerging), România trebuie să atingă un nivel al lichidității anuale a pieței de 15% din capitalizare, în prezent indicatorul fiind la nivelul de aproximativ 8%. Următoarea evaluare a FTSE va avea loc în septembrie 2018.
Vicepreședintele ASF spune că unul dintre atuurile pieței de capital din România îl reprezintă potențialul său de creștere, având în vedere în primul rând dimensiunea economiei României față de piețele din regiune și apartenența la piața comună UE.
“Există multe companii de stat si deținute privat, adevărați coloși în domeniul lor de activitate ce nu au accesat încă mecanismele bursiere și care pot impulsiona major nivelul de dezvoltare a pieței de capital alegând acest tip de finanțare, alternativ finanțării bancare. Admiterea la tranzacționare a unor astfel de valori mobiliare va oferi investitorilor oportunități investiționale remarcabile”, spune Mircea Ursache.
În anul 2017 România a fost una dintre vedetele piețelor de capital în funcție de valoarea ofertelor publice inițiale care au avut loc în Europa în anul trecut. Astfel, s-a deschis drumul pentru aducerea la cota bursei a cât mai multor societăți private, în ultimul an s-a remarcat o creștere a interesului companiilor locale, și nu numai, pentru acces la piața de capital din România, cele patru oferte inițiale secundare de vânzare de acțiuni emise de AAGES SA, Transilvania broker de asigurare și Sphera Franchise Group, DIGI Communications NV, bucurându-se de succes, valoarea acestora ridicându‑se la aproximativ 275 milioane euro, punctează vicepreședintele ASF.
10 lucruri de știut când vrei să investești la bursă
Învață regulile
Chiar dacă apelezi la un broker, trebuie să înțelegi mecanismele funcționării piețelor de capital. Poți s-o faci singur sau la cursuri și seminarii organizate de societățile de intermediere.
Antrenează-te
Multe companii oferă conturi demo, pentru a testa platformele de tranzacționare înainte să investești efectiv banii proprii. Nu uita, însă, că una este să tranzacționezi cu bani virtuali și alta să pui la bătaie fondurile proprii.
Înțelege riscurile
Orice potențial câștig mare presupune și un risc pe măsură. Acțiunile nu cresc tot timpul, pot apărea oricând scăderi importante, tocmai volatilitatea este cea care permite câștiguri mari, dar și pierderi masive.
Fă-ți o strategie
Și ține-te de ea. Ia din prima decizii legate de țintele de profit, gradul de risc pe care ești dispus să-l accepți și perioada de timp alocată atingerii obiectivelor propuse. Nu devia de la ele, dar…
Diversifică-ți portofoliul
Fii dispus să încerci și domenii/acțiuni/companii din afara sferei principale de interes. Este bine să ai un portofoliu variat, ca să limitezi expunerea în caz că apar probleme punctuale.
Gândește pe termen lung
Poate cea mai mare capcană este să verifici din 5 în 5 minute evoluția prețului acțiunilor în care ai investit. Fluctuațiile zilnice, chiar săptămânale sunt normale, iar calculele la secundă nu fac decât să te streseze. Desigur, asta nu te împiedică să speculezi.
Nu lua decizii sub imperiul emoțiilor
Este normal să mai și pierzi când investești la bursă. Fii rațional, nu lăsa emoțiile să te domine, nu reacționa impulsiv. Amintește-ți de strategia aleasă și mergi mai departe sau ia o pauză de la tranzacționare înainte să faci și mai mult rău încercând să acoperi pierderile.
Atenție la zvonuri
Jocul bursier presupune și să te informezi în legătură cu companiile ale căror acțiuni le deții. Tot timpul apar zvonuri legate de o companie sau alta, care provoacă volatilitate. De cele mai multe ori, e bine să evitați deciziile bazate de aceste informații “pe surse”.
Fii atent la costuri
Gestionează cât mai atent costurile legate de investițiile tale la bursă, care vin în special din comisioane. Alege fonduri fără comisioane la cumpărare și vânzare de acțiuni, nu face tranzacții inutile care atrag după ele comisioane ce pot fi evitate.
Îmbrățișează automatizarea
Nu trebuie să dai tu ordinul de a vinde când prețul ajunge sub un anumit nivel. Platformele tranzacționale oferă metode de a face automat acest lucru, pentru a limita pierderile.
Decalogul investitorului
Informarea cumpărătorilor de servicii financiare despre conduita la care sunt îndreptăţiţi să se aștepte de la furnizorii de servicii financiare este esenţială spune Florentina Almăjanu, Director General CFA România. Astfel, CFA Institute a dezvoltat un “decalog” al investitorilor -„Declaraţia Drepturilor Investitorilor”. Acestea se aplică produselor și serviciilor financiare precum managementul investiţiilor, analiză/cercetare și consultanţă, personal banking, asigurări și imobiliare.
Fie ca stabiliţi un plan de investiţii, lucraţi cu un broker, vă deschideţi un cont bancar sau cumpăraţi o casă, „Declaraţia Drepturilor Investitorilor” este un instrument creat să vă ajute cu informaţiile de care aveţi nevoie și serviciile pe care le așteptaţi și le meritaţi, subliniază Florentina Almăjanu.
Când solicit servicii financiare de la profesioniști și organizaţii, am dreptul la:
- Comportament onest, competent și etic, care este în conformitate cu legislaţia în vigoare.
- Consultanţă și asistenţă independentă și obiectivă, bazată pe analiza în cunoștinţă de cauză, judecată prudentă și efort diligent.
- Interesele mele financiare au prioritate faţă de cele ale profesionistului și organizaţiei.
- Tratament echitabil în raport cu alţi clienţi.
- Dezvăluirea existenţei oricărui potenţial conflict de interese în furnizarea de produse sau servicii către mine.
- Înţelegerea circumstanţelor mele, astfel încât orice sfat oferit să fie adecvat și bazat pe obiectivele mele financiare și constrângeri.
- Comunicări clare, exacte, complete și în timp util, care folosesc un limbaj simplu și sunt prezentate într-un format care transmite în mod eficient informaţiile.
- Explicarea tuturor taxelor și costurilor suportate de către mine și informaţii care să demonstreze că aceste cheltuieli sunt echitabile și rezonabile.
- Confidenţialitatea informaţiilor mele.
- Evidenţe adecvate și complete în sprijinul activităţii desfășurate în numele meu.
“Cerând profesioniștilor din pieţele financiare să respecte aceste drepturi constituie premisele creării unui mediu de încredere reciprocă cu persoana şi/sau firma cu care colaboraţi, şi astfel, să reconstruiţi încrederea, respectul şi integritatea în pieţele financiare”, spune Florentina Almăjanu, Director General CFA România.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz