Interviuri

Georgiana Malac, FINS: „ Dorința tinerilor de a pleca la studii în străinătate este încă vie și nu pare a fi descurajată de contextul politic, social și economic”

12 oct. 2023 6 min

Georgiana Malac, FINS: „ Dorința tinerilor de a pleca la studii în străinătate este încă vie și nu pare a fi descurajată de contextul politic, social și economic”

Reading Time: 6 minute

Numărul tinerilor care își doresc să studieze în străinătate este în plină creștere. Un studiu realizat de FINS la începutul acestui an arată că cererea de finanțare pentru studii în Europa s-a dublat anual în perioada 2020 – 2022. Olanda a fost în topul țărilor pentru care au optat studenții români, fiind urmată de Belgia, Germania, Italia, Franța, Spania sau Danemarca.

Georgiana Malac, Marketing & Sales Manager FINS ne-a vorbit despre cât îi costă pe tinerii români care aleg să studieze în afara țării, despre beneficiile pe care le oferă universitățile străine, dar și despre posibilitățile de finanțare pe care le au elevii.

A venit toamna, o perioadă în care elevii vor începe căutările pentru Universități din Europa, la care să aplice. Ce ar trebui să știe elevii și părinții lor aflați în căutarea unei astfel de facultăți? La ce buget ar trebui să se aștepte? Ce cheltuieli anuale au aceștia în țările europene?

A-ți găsi facultatea și programul de studii potrivit reprezintă o primă provocare pentru elevii care își doresc să studieze în Europa, dar și pentru părinții acestora care încearcă să-i îndrume, deși ei, la rândul lor, abia află despre ce presupune studiul în străinătate. Există însă servicii precum cele oferite de colegii noștri de la EDMUNDO, de consiliere vocațională și educațională care să-i ajute pe tineri și părinții lor să-și găsească domeniul potrivit dar și să aplice la facultățile din Europa.

În ceea ce privește perspectiva financiară, mare parte dintre elevii care apelează la ședințele de consiliere financiară gratuită cu specialiștii FINS, nu sunt familiarizați cu ceea ce presupune traiul într-o țară europeană, dar nici cu termenii financiari și nici nu știu ce presupune conturarea unui buget de studii.

De îndată ce își formează o idee despre destinația în care vor să studieze, le recomandăm elevilor să-și realizeze un buget de studii, care îi va ajuta să aibă o privire de ansamblu asupra cheltuielilor pe care le presupune studiul în străinătate.

Un studiu pe care l-am realizat acum câțiva ani arăta că peste 40% din numărul elevilor care apelau la servicii de consiliere educațională, au renunțat la studiile în străinătate din motive financiare, deși erau acceptați la universități de top. Scopul nostru la FINS este să îi ajutăm și să îi încurajăm pe elevii și studenții care nu au resursele financiare necesare, să depășească barierele sociale și economice prin studiul în străinătate și astfel, să obțină cariera dorită, venituri substanțial mai mari pe parcursul vieții și un statut social mai bun.

Totodată, ne propunem, în mod activ, să îi îndrumăm pe tineri în procesul de accesare a unui credit de studiu și, adițional, să contribuim la îmbunătățirea nivelului lor de educație financiară.

Cât despre costurile studiilor în străinătate, există țări europene, cum ar fi Danemarca, Suedia, Norvegia sau Finlanda, unde universitățile nu au taxă de școlarizare, însă costurile de trai în aceste țări sunt mai ridicate decât în restul Europei. În Austria, Franța, Belgia, Olanda sau Germania, găsim facultăți cu taxa de școlarizare mică (aproximativ 1.000-2.000 EUR/an) și cu cheltuieli de trai comparabile pe alocuri cu România. În schimb, dacă ne ducem spre țări precum Marea Britanie sau Elveția, costurile cresc semnificativ și ajung la zeci de mii de euro/an doar pentru taxa de școlarizare.

Am putea spune că există o variantă pentru fiecare tip de buget, universitățile din străinătate oferind o calitate a învățământului superioară, indiferent de cât costă facultatea. Totuși, realist vorbind, costurile se adună, iar elevii au nevoie să își contureze un buget realist. Aceștia trebuie să ia în calcul atât taxa de școlarizare, dacă este cazul, cât și cheltuieli aferente precum cazare, mâncare, transport, materiale și echipamente de studiu, asigurare medicală și chiar bani pentru ieșiri în oraș și timp liber.

FINS pune la dispoziția elevilor și părinților ședințe de consiliere financiară gratuită prin care aceștia își pot clarifica orice curiozități, de la cheltuielile pe care le presupune fiecare țară europeană, până la oportunitățile de finanțare pentru studii în străinătate.

Cum pot beneficia elevii de consiliere financiară gratuită și ce oportunități de finanțare au?

Elevii pot începe prin a-și contura singuri un buget de studii folosind calculatorul de bugete FINS. Acesta le va da o primă idee despre ce înseamnă un buget de studii și la ce costuri ar trebui să se raporteze în funcție de țara aleasă, durata studiilor, precum și de opțiunile lor privind cazarea, dacă aleg să lucreze pe timpul studiilor și ce sprijin le pot oferi părinții.

Dacă vor să aprofundeze și să își construiască un buget pliat pe situația și nevoile lor specifice, să afle ce cheltuieli presupune studiul în străinătate, în funcție de universitatea la care vor să studieze, dar și dacă sunt eligibili pentru a aplica la un credit de studii, elevii se pot înscrie pe www.hellofins.ro la ședințele de consiliere financiară gratuită.

Aici, vor intra în contact cu experții FINS în bugete pentru studii în străinătate, care îi vor îndruma atât la nivel de informare, cât și pe parcursul aplicației pentru creditul de studii FINS.

Consilierii noștri financiari le vor prezenta elevilor/studenților și părinților oportunitățile de finanțare de care dispun. Creditul de studii FINS poate fi accesat direct de către elevi sau studenți, fără sprijinul părinților, fără a avea nevoie de venituri, un job, codebitori sau alte garanții, dacă aceștia aleg să studieze în Uniunea Europeană. Ei pot împrumuta până la 25.000 de euro pentru studii de licență și de master în Europa și vor începe să ramburseze creditul abia după o perioadă de 6-12 luni de la absolvire, când previziunea e că vor avea deja un job stabil. Perioada de rambursare este una extinsă, 5 ani pentru creditele de Master și 10 ani pentru creditele de licență.

Putem oferi toate aceste avantaje viitorilor studenți în străinătate deoarece creditele FINS beneficiază de două acorduri de garantare semnate împreună cu Fondul European de Investiții, în cadrul inițiativelor europene SLGF și EFSI Skills & Education, implementate de FINS la nivel european.

Aceste linii de garantare permit elevilor și studenților care vor să urmeze programe de licență sau master într-un stat membru UE să beneficieze de finanțare fără codebitori, venituri, sau garanții imobiliare.

Care sunt cele mai căutate facultăți și domenii de studiu de către elevii care vor să studieze în afară? Care sunt cele mai căutate țări?

Un studiu realizat de FINS la începutul anului ne-a arătat că cererea de finanțare pentru studii în Europa s-a dublat anual în perioada 2020-2022. Olanda a fost în topul țărilor pentru care studenții au optat, fiind urmată îndeaproape de Belgia, Germania, Italia, precum și de Franța, Irlanda, Spania, Danemarca, Austria, Finlanda și Suedia.

Majoritatea elevilor care ne-au trecut pragul au optat pentru facultăți din top 500 mondial, precum University of Oxford, University of Groningen, Delft University of Technology, University of Amsterdam, Istituto Marangoni sau Griffith College.

Care sunt principalele temeri pe care le au elevii și părinții elevilor care cochetează cu ideea de a studia afară?

Cel mai des auzim că părinților le este teamă ca tinerii să-și înceapă viața de student cu un credit pe termen lung. Totodată, elevilor și studenților le este teamă de impredictibilitatea vieții de tânăr adult. Aceștia nu știu cum va arăta viața lor de după absolvire, ce job vor avea, ce venituri vor genera și dacă își pot asuma angajamentul unui credit într-o perioadă a vieții lor plină de schimbări și multă confuzie.

Ne preocupă activ să discutăm, să înțelegem și să schimbăm acolo unde putem atât preconcepțiile, cât și temerile reale ale potențialilor noștri beneficiari. Credem, totodată, că finanțarea oferită de FINS reprezintă o investiție pe care fiecare poate alege să o facă în propriul său viitor profesional. Această investiție vine la pachet cu niște costuri, însă beneficiile pe termen mediu și lung compensează pe deplin costurile inițiale.

Strict din punct de vedere financiar, ne așteptăm ca absolvenții finanțați de FINS să genereze pe parcursul vieții venituri cu 30-50% mai mari decât colegii lor de generație care nu investesc la fel de mult în educația lor. Această previziune ne este confirmată momentan de faptul că observăm o tendință în cadrul absolvenților noștri, care încep să își ramburseze anticipat creditul de studii, cât și de feedback-ul care descrie creditul FINS ca fiind vital în îndeplinirea obiectivelor lor profesionale.

Printre cele mai apreciate avantaje ale creditului FINS se numără flexibilitatea creditului prin faptul că sumele pot fi personalizate în funcție de nevoia viitorului student, iar acestea pot fi ajustate chiar și pe perioada studiilor, faptul că dobânda creditului se achită treptat, fiind calculată doar la suma cheltuită și posibilitatea rambursării anticipate, fără costuri suplimentare.

În plus, sprijinul oferit atât înaintea accesării creditului, cât și după, inclusiv pe timpul studiilor și după absolvire, este unic în piața financiară.

Care sunt tendințele europene pentru anul universitar 2023 – 2024?

Dorința tinerilor de a pleca la studii în străinătate este încă vie și nu pare a fi descurajată de contextul politic, social și economic, ba dimpotrivă. După Brexit, piața educațională, atât din punct de vedere al cererii, cât și al ofertei, s-a diversificat masiv. Tinerii încep să se îndrepte spre țări spre care puțini plecau înainte de 2021, precum Irlanda sau Belgia și chiar să ia în considerare, în număr cât mai mare, programe într-o altă limbă decât engleza, precum limba spaniolă, franceză sau germană. Schimbările politice și/sau sociale afectează și ele climatul educațional. Spre exemplu, a scăzut masiv numărul studenților internaționali în Danemarca din cauza deciziei de a limita numărul programelor în limba engleză, sau lipsa locurilor de cazare în Olanda, din cauza numărului extrem de mare de studenți europeni din ultimii 3 ani, cauzat la rândul său de Brexit. Toate aceste lucruri încurajează viitorii studenți în străinătate să exploreze și alte destinații din Europa.

Array

Articole pe aceeași temă: