Sustenabilitate Interviuri

George Tsaprounis, Intrakat Group: Construcții pentru un viitor durabil

26 iul. 2024 3 min

George Tsaprounis, Intrakat Group: Construcții pentru un viitor durabil

Reading Time: 3 minute

Cum abordează o companie din construcții provocările legate de sustenabilitate, pentru un viitor durabil, am aflat de la George Tsaprounis, Chief Communication Officer la Intrakat Group.

Construcțiile sunt, prin definiție, o activitate cu impact asupra mediului. Ce a făcut Intrakat Group pentru a aborda acest tip de problemă?

Misiunea grupului este de a oferi soluții durabile la nevoile de infrastructură contemporană și fiabilă, orașe sustenabile și inteligente, mijloace noi și eficiente de transport, comunicare și utilizarea surselor alternative de producere a energiei. Sustenabilitatea este obiectivul principal al misiunii grupului, determinând strategia sa pe termen lung și participarea la atingerea Obiectivelor Mondiale de Dezvoltare Durabilă din 2030 (SDG).

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile Companiei a fost parțial realizată. Capitolele de sustenabilitate finalizate se referă la gestionarea responsabilă a deșeurilor prin reciclare, managementul responsabil de mediu pe șantierele de construcții și integrarea unor bune practici de protecție a mediului și, respectiv, investiții în surse de energie regenerabilă pentru a reduce amprenta noastră asupra mediului.

Un obiectiv cheie al Grupului Intrakat este reducerea continuă a impactului său asupra mediului înconjurător. În acest scop, urmăm o politică responsabilă de dezvoltare a afacerii, prevenind poluarea și protejând mediul prin minimizarea oricăror efecte negative asupra mediului rezultate din activitățile sale.

De asemenea, grupul își propune să asigure conformitatea cu cadrul normativ și legislativ actual și să își îmbunătățească performanța în probleme de management de mediu. Pentru a ne reduce amprenta asupra mediului, am adoptat practici precum reciclarea sistematică, utilizarea materiilor prime ecologice, conservarea resurselor naturale, utilizarea limitată a plasticului și reducerea poluanților din activitățile de transport. Concret, măsurile descrise înseamnă retragerea și înlocuirea vehiculelor cu emisii mari de noxe cu altele noi cu emisii reduse și întreținerea periodică pentru a le menține în funcțiune la niveluri optime, înlocuirea lămpilor cu altele noi cu eficiență energetică mai mare, și multe altele.

Există o cursă mondială pentru surse de energie regenerabile și ecologice; ce face Intrakat pentru a fi în această cursă?

Grupul a intrat într-un parteneriat strategic cu PPC Renewables la sfârșitul anului 2023 pentru dezvoltarea în comun a unui portofoliu SRE cu o capacitate totală de până la 2,7 GW și o valoare potențială a investiției de peste 1 miliard de euro. Acest portofoliu include parcuri eoliene cu o capacitate totală de 0,9 GW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 0,8 GW și proiecte de stocare a energiei electrice de 1 GW. Angajamentul nostru față de sustenabilitate este implementat prin investițiile noastre în surse de energie regenerabilă, tehnologii și practici verzi și prin reducerea amprentei noastre de mediu.

Care este proiectul emblematic al Intrakat în ceea ce privește sustenabilitatea?

Cu siguranță este vorba despre proiectul rezidențial Ellinikon, care include Turnul Riviera, o clădire rezidențială de 50 de etaje, un parc metropolitan și un parc sportiv. Intrakat face parte din grupul care a realizat construcția Ellenikon Sports Park (80 de milioane de euro), un cămin sportiv cu o capacitate de 124 de camere. Parcul Sportiv va cuprinde 4 terenuri de fotbal, baschet și tenis. Parcul Metropolitan include 131.000 mp de pavaje, 264.000 mp de aranjamente florale, inclusiv plantarea a 5.085 de arbori, și un nou lac artificial de 4.000 mp. Întregul proiect a fost conceput pentru a fi sustenabil.

Ce subiecte abordează grupul când vine vorba de implicarea în comunități?

Voi vorbi despre proiectele din România, țară care are o importanță strategică pentru noi. Pe termen scurt, monitorizăm modul în care putem ajuta comunitățile dezavantajate. De exemplu, știm că temperaturile
foarte ridicate și inundațiile pot afecta brusc anumite zone care au nevoie de ajutor de urgență în astfel de situații. Intenționăm să fim acolo. Vom lucra cu ONG-uri cu experiență în asistența de urgență.

Pe termen lung, vrem să investim în generația următoare. Nu se poate vorbi despre sustenabilitate dacă nu îi ajutăm pe copiii de astăzi să învețe. De exemplu, intenționăm să renovăm biblioteci școlare și să oferim cărți noi pentru a sprijini educația și a promova sustenabilitatea prin investiții în cunoștințe, în diferite comunități care au nevoie de ajutor în acest sens.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 385 (16 iulie – 16 septembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Ediția internațională #BizGrecia este un proiect Biz în parteneriat cu Royal CaribbeanAlpha BankOlympusSarantisPPCtbi bankApivitaStirixis GroupAktorV+O Communication și Aqua Carpatica.

Array

Articole pe aceeași temă: