Galeriile subterane ale Brașovului prind viață. Primul muzeu de arte new media din România
Reading Time: 2 minuteGaleriile subterane din Brașov au fost săpate în dealul Warthe în al Doilea Război Mondial. La vremea respectivă au fost proiectate pentru a servi ca adăpost antiaerian. Acum acestea vor prinde din nou viață și vor deveni primul muzeu de arte new media din ţară, prima expoziţie a acestuia urmând să fie vernisată în luna iunie, a anunţat, luni, Primăria municipiului Braşov.
„Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viaţa oraşului desfăşurat de Asociaţia Amural, în parteneriat cu Primăria Braşov, intră într-o nouă etapă. Prin proiectul de intervenţie culturală co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină BUM – Braşov Underground Museum – primul muzeu de arte new media din ţară”, se arată într-o informare transmisă de Biroul de presă al Primăriei Braşov.
Braşov Underground Museum este un proiect de activare culturală şi regenerare urbană prin artă şi noi tehnologii, menit să configureze un nou spaţiu alternativ pe harta culturală a Braşovului.
Prin reconversia galeriilor se propune constituirea unui spaţiu de artă contemporană redat comunităţii şi reintegrat în ţesutul urban.
„Proiectul cultural va debuta în luna aprilie 2021 cu o cercetare istorică a spaţiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările iniţiale. Va urma un apel pentru artişti new media în zilele următoare şi amenajarea exponatelor primului muzeu de artă şi tehnologie. Prima expoziţie underground va fi vernisată în iunie 2021”, precizează comunicatul primăriei Brașov.
Galeriile au fost săpate în dealul Warthe al Braşovului, în Al Doilea Război Mondial, pentru a servi drept adăpost antiaerian. Acestea au calitatea de a fi cufundate în întuneric şi compartimentate, formând un spaţiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video şi arte ce folosesc noile tehnologii în general. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă cunoscută sub numele „După ziduri”, în atenţia Asociaţiei Amural, care organizează festivalul omonim.
Au trecut mai bine de 365 de zile de când ne susținem și încurajăm reciproc. A fost un an dificil, dar e important să privim cu optimism către viitor. Am reușit să facem asta și o vom face poate și mai bine în continuare. Tocmai din acest motiv am lansat, în parteneriat cu McDonald’s România, Buletinul de Vești Bune. Acest articol face parte din inițiativă și îl primești și în inbox prin Biz Good News.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz