Gadgeturile începutului de an
Reading Time: 4 minuteDe la valize care te urmăresc cu ajutorul inteligenței artificiale la laptopuri pliabile sau harduri SSD portabile de 8 TB, noutățile de la CES prefigurează un 2020 plin de inovații interesante.
Segway S-Pod
Au trecut aproape 20 de ani de la primul Segway PT, care promitea să schimbe felul în care ne deplasăm. Chiar dacă revoluția prefigurată de compania americană nu prea a avut loc, produsele acesteia continuă să aibă succes pe piață, fapt dovedit de recenta serie Ninebot. Pentru 2020, noutatea se numește Segway S-Pod, un vehicul destinat mai ales deplasărilor prin campusuri, aeroporturi, parcuri tematice sau mall-uri. Atinge viteze de până la 40 km/h și este controlat cu un joystick amplasat în dreapta, nu prin aplecarea în față sau în spate ca până acum. Spre deosebire de clasicele Segway, în S-Pod se călătorește stând așezat confortabil. Să fie încă un pas spre orașele viitorului?
Lenovo ThinkPad X1 Fold
După telefoanele pliabile, iată și primul PC pliabil. Cei de la Lenovo au venit la CES cu un PC complet funcțional de 1 kg dotat cu un ecran OLED pliant. Când nu e pliat, ThinkPad X1 Fold este numai bun pentru conținut destinat ecranelor tactile, oferind un display de 13,3 inchi dar și un Active Pen. Are și un suport integrat pentru modul landscape, iar tastatura Bluetooth Mini Fold Keyboard stă ascunsă în laptopul pliat, timp în care se și încarcă wireless. Poate fi îndoit și folosit ca o carte. Promisiunea Lenovo este de a oferi eficiența unui laptop combinată cu portabilitatea unui smartphone. Fiind realizat în colaborare cu Intel, este dotat cu procesoare Intel Core cu Intel
Hybrid Technology și va fi disponibil de la jumătatea acestui an la prețuri pornind de la 2.499 de dolari.
Samsung Sero
Am văzut un prototip al acestui televizor care poate fi folosit și normal, dar și vertical în orașul inovației Samsung, în timpul Biz Coreea. Acum, Sero, care înseamnă “vertical” în coreeană, a fost lansat oficial în afara Coreei de Sud. Aparatul pivotează rapid între poziția orizontală și cea verticală și poate fi conectat la smartphone sau tabletă, oferind posibilitatea nu doar de a consuma conținut în ambele formate (orizontal și vertical), ci și de a crea conținut interesant folosind faptul că ecranul televizorului redă exact ce se întâmplă pe ecranul smartphone-ului. Este destinat mai ales generației Z, care va putea, în sfârșit, spune că se uită și la televizor.
TP-Link Deco X90 Wi-Fi 6
Anul acesta, pe lângă 5G, veți auzi tot mai mult vorbindu-se despre Wi-Fi 6, noul standard wireless 802.11ax. Noua familie Deco Mesh de la TP-Link folosește tehnologii de ultimă oră pentru a permite conectarea mai multor dispozitive simultan, oferind o capacitate mai mare a rețelei și o eficiență mai mare în comparație cu routerele Wi-Fi 5. Deco X90, câștigător al Innovation Award la CES 2020, folosește tehnologia mesh tri-band și susține o conexiune de până la 6.600 Mbps în trei benzi și suportă până la 200 de dispozitive conectate pe o suprafață de 557 metri pătrați. Portul WAN de 2,5 Gbps poate susține integral viteze de 1 Gbps.
SSD extern SanDisk de 8 TB
Capacitatea de stocare nu mai este atât de importantă în era cloud-ului, dar uneori ai nevoie de transferul rapid al unei cantități mari de date de pe un suport pe altul – numai fotografii știu ce bun e un backup la cardurile din aparate. Pentru ei, dar nu numai, a apărut prototipul prezentat de SanDisk la CES, mai exact, un SSD extern de 8TB (respirați adânc, fiindcă și eu era să fac atac de cord), care oferă viteze de transfer de până la 20 Gbps. Deși este SSD-ul extern cu cea mai mare capacitate din istorie, încape cu totul în buzunar. Unii au calculat că poți avea pe el 1.600 de filme artistice și 8 milioane de fotografii. În buzunar. Este doar un prototip, dar a făcut deja valuri și sigur va ajunge în producție de serie, sperăm noi cât mai curând. Despre preț e mai bine să nu vorbim, probabil va fi astronomic.
OVIS
Un proiect finanțat cu 1,3 milioane de dolari pe platforma de crowdfunding Indiegogo, valiza autonomă OVIS, realizată de ForwardX Robotics, își urmărește proprietarul sau merge alături de acesta, evitând obstacolele. Geanta folosește inteligența artificială pentru navigație, acționând rapid la nevoie pentru a evita ciocnirile. OVIS are și o aplicație disponibilă pentru Android și iOS, prin care valiza poate fi urmărită, comandată de la distanță și poate chiar să facă și poze sau să filmeze cu ajutorul camerelor cu care este dotată. O brățară inteligentă avertizează utilizatorul dacă valiza s-a îndepărtat la mai mult de 2 metri, iar trecerea în modul manual se face prin simpla atingere a mânerului, care oprește automat motoarele. OVIS Suitcase este disponibilă la 799 de dolari.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 339 (20 ianuarie – 17 februarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz