Companii

Fuziuni și achiziții de 815 milioane de euro în 2019 în România

20 mart. 2020 2 min

Fuziuni și achiziții de 815 milioane de euro în 2019 în România

Reading Time: 2 minute

Piața de fuziuni și achiziții din România a crescut cu 61% în anul 2019, până la 50 de tranzacții, iar valoarea acestora a ajuns la 815 milioane de euro, în creștere cu 45% față de 2018, potrivit unui raport publicat de Mazars în colaborare cu Mergermarket.

Cea mai mare tranzacție din 2019 a fost achiziția a 99,28% din Banca Românească de către EximBank, în valoare de 314 milioane de euro, în al doilea trimestru al anului trecut.

„Evoluția tranzacțiilor a fost mai bună decât se preconiza la începutul lui 2019. Economia a mers bine – încetinirea din Europa s-a făcut simţită, dar nu într-un mod semnificativ, iar consumul intern a rămas unul dintre principalele motoare ale economiei”, a declarat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

La nivelul Europei Centrale și de Est, numărul tranzacțiilor s-a menținut la același nivel cu cel înregistrat în 2018, însă cele 726 de tranzacții au totalizat doar 42,3 miliarde de euro, cu 12% mai puțin decât în 2018.

Raportul Mazars precizează că aceste cifre nu includ tranzacţiile cu valori nedeclarate public, inclusiv două investiţii într-un proiect de gaze naturale lichefiate (GNL) din regiunea arctică rusă, posibil substanţiale.

Rusia conduce în continuare clasamentul tranzacţiilor regionale, în pofida sancţiunilor economice. Valoarea tranzacţiilor de pe această piață s-a menținut la 21,5 miliarde de euro în 167 de tranzacţii. Trei dintre primele cinci tranzacții în regiune au avut loc în Rusia, inclusiv cea mai mare tranzacţie de anul trecut, preluarea de către Japan Arctic LNG a 10% din proiectul Arctic LNG 2, în valoare de 2,6 miliarde de euro.

Polonia a fost cea mai atractivă destinație a investitorilor în 2019, cu 65 de tranzacții cu investitori din afara Europei Central și de Est. Valoarea tranzacțiilor a crescut de peste două ori, până la 4,6 miliarde de euro.

Media multiplilor de evaluare din Europa Centrală și de Est rămâne la o valoare mai mică decât cea din Europa de Vest, media multiplilor de EBITDA folosiți pentru evaluarea achizițiilor fiind de 7,81x, comparativ cu 10,91x . „Diferența de evaluare nu ar trebui să fie o surpriză. Similar cu prețul multor servicii și produse, se plătește mai mult în Europa de Vest decât în ECE”, spune Răzvan Butucaru.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: