Fundația Conservation Carpathia a sprijinit cu 410.000 euro proiectele comunităților locale
Reading Time: 4 minuteFundația Conservation Carpathia lansează oficial Fondul CARPATHIA, un mecanism de finanțare pentru dezvoltarea comunităților locale din jurul Munților Făgăraș, adresat ONG-urilor, grupurilor de inițiativă locală, organizațiilor publice, persoanelor fizice și micilor antreprenori care dezvoltă afaceri prietenoase cu natura. În anul 2023 Fundația Conservation Carpathia a investit prin acest mecanism peste 410.000 de Euro în proiecte dedicate comunităților, iar în anul 2024 se estimează o investiție de peste 1 milion de Euro.
Misiunea asumată de Fundația Conservation Carpathia prin Fondul CARPATHIA este de a ajuta comunitățile locale din jurul Munților Făgăraș să se dezvolte într-un mod sustenabil și să sprijine proiecte care aduc beneficii pe termen lung comunităților, facilitând totodată accesul la un sistem nebirocratic, de asistență rapidă, în situații dificile.
Fondul Carpathia are două componente: o componentă de granturi, dedicate dezvoltării comunităților locale prin finanțarea proiectelor de conservare, sociale, educaționale, culturale, sportive, dar și o componentă de investiții, care se adresează micilor întreprinzători locali din zona Munților Făgăraș. Componenta investițională are ca scop susținerea ideilor de afaceri verzi venite din partea comunităților locale, urmează să fie lansată în curând.
În 2023, prin acest fond au fost acordate burse, granturi pentru grupurile de inițiativă și ONG-uri din Țara Făgărașului, au fost susținute programele de educație (Junior Ranger, Adoptă un colt de natură, programele Centrului de Activități și Explorare a Naturii – Richita), programele sportive derulate în comunități (tenis de masă în școli, club Karate din Lerești, echipa de fotbal Zimbrii Lerești), transportul aerian pentru refacerea Refugiului Scara, proiecte culturale și sociale realizate cu primăriile din Sudul Munților Făgăraș, proiectul de punere în valoare a fagilor de la Nucșoara – Pădurea cu Povești Nemuritoare, precum și programele sociale și de educație incluzivă realizate împreună cu Asociația Casa Bună la Nucșoara și la Lerești.
Resursele Fondului Carpathia provin din activitatea de strângere de fonduri derulată de organizație (sponsorizări de la companii, filantropie, proiecte susținute de către alte organizații naționale și internaționale), profitul activităților economice derulate de entitățile juridice ale fundației (Travel Carpathia, Roadele Munților, Ferma de Biodiversitate Cobor), dar și Uniunea Europeană prin proiectul LIFE.
Fondul Carpathia sprijină proiecte și activități în toate comunele din jurul Munților Făgăraș, care fac parte din siturile Natura 2000 Munții Făgăraș, Râul Târgului – Argeșel și Piatra Craiului.
Comunitățile care beneficiază deja sau pot beneficia de susținere prin Fondul Carpathia sunt:
- Argeș: Nucșoara, Arefu, Cetățeni, Rucăr, Lerești, Dragoslavele, Stoenești, Dâmbovicioara, Albeștii de Muscel, Valea Mare Pravăț, Brăduleț, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Corbi, Domnești;
- Sibiu: Porumbacu de Jos, Avrig, Cârtișoara, Arpașu de Jos, Turnu Roșu, Racoviță, Cârța, Tălmaciu;
- Brașov: Hârseni, Recea, Șinca, Zărnești, Lisa, Ucea, Sâmbăta de Sus, Viștea, Moieciu, Drăguș, Șinca Nouă, Fundata, Victoria;
- Vâlcea: Câineni, Perișani, Sălătrucu, Boișoara, Boița, Titești;
- Dâmbovița: Moroeni, Runcu, Pucheni.
În 2024 valoarea proiectelor susținute prin Fondul Carpathia va depăși 1 milion de Euro, aici adăugându-se proiectele de dezvoltare a infrastructurii turistice și de vizitare din Munții Făgăraș și din comunități.
Ce fel de proiecte finanțează Fondul Carpathia?
Fundația Conservațion Carpathia crede în potențialul comunităților locale din jurul Munților Făgăraș de a pune bazele unui viitor verde, sustenabil, de aceea prin Fondul CARPATHIA susține inițiativele venite din partea ONG-urilor, a grupurilor de inițiativă, instituțiilor publice, dar și din partea persoanelor fizice, care au idei și dorința de a aduce schimbarea la ei în comunitate.
Proiectele finanțate prin Fondul Carpathia trebuie să țintească spre obiective cu impact pozitiv din domenii precum: mediu, educație, social, dar și sport și sănătate. De asemenea este important ca proiectele, indiferent de domeniul de aplicabilitate, să respecte valorile naturale și culturale locale și să fie prietenoase cu mediul.
Criteriile de eligibilitate a proiectelor
Criterii generale:
- Proiectul trebuie să aibă rezultate clar definite, care să îmbunătățească viața unuia sau mai multor membri ai comunității locale.
- Sunt excluse finanțările instituționale sau finanțările pentru activități, care reprezintă sarcina legală a unei primării.
- Sunt excluse activitățile care fac parte dintr-o campanie electorală, sau care ar putea fi interpretate ca o campanie electorală.
- Proiectele care vin în sprijinul unor localnici din comunitate, ca răspuns la o situație dificilă, care nu a decurs din vina acestora și care nu pot fi rezolvate în mod satisfăcător fără sprijinul din partea Fondului Carpathia.
Educație, sport și sănătate:
- Sprijinul pentru activitățile educaționale se limitează la educația ecologică sau la sprijinirea membrilor dezavantajați ai comunității din punct de vedere social (educație remedială, vocațională).
- Sprijinul pentru cluburile sportive trebuie să fie în concordanță cu sprijinirea unui stil de viață sănătos pentru copii și tineri.
- Caravane de sănătate.
Evenimente:
- Organizatorul trebuie să aibă o politică de mediu sustenabilă, care să ia în considerare aspecte legate de gestionarea deșeurilor și de achiziționare a alimentelor din comunitate, stimulând dezvoltarea locală.
- Evenimentele trebuie să aibă cel puțin o activitate, sau o componentă care să promoveze valorile naturale ale zonei în care se desfășoară.
- Evenimentele trebuie să utilizeze preponderent servicii din comunitate (logistică, personal etc).
Proiecte de mediu:
- Proiecte care abordează o problemă locală de mediu. ONG-urile, grupurile de inițiativă, instituțiile locale sunt eligibile.
Proiecte sociale:
- Proiecte care vin în sprijinul persoanelor vulnerabile.
- Sprijin pentru cazurile în care cineva din comunitățile locale a avut de suferit în urma unor dezastre sau accidente.
Fondurile sunt alocate prin concurs direct, exemplul granturile pentru ONG-uri, bursele, programele de educație pentru natură, dar și prin proiecte depuse de instituții și organizații din comunitate la adresa de email fondulcarpathia@carpathia.org. Proiectele vor fi analizate, însă vor fi susținute, în funcție de bugetul disponibil, doar cele care respectă criteriile de eligibilitate, au un grup țintă și obiective clar definite, sunt orientate să aducă o schimbare într-un interval clar de timp.
Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud estul Carpaților Meridionali, achiziționându le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.
Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.
Activitatea Fundației Conservation Carpathia este recunoscută la nivel național și internațional, recent organizația primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalități și organizații care se remarcă prin activitate și au un impact deosebit.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz