Lifestyle

Fulgii de ovăz, o sursă importantă de fier

13 aug. 2024 2 min

Fulgii de ovăz, o sursă importantă de fier

Reading Time: 2 minute

Fierul face parte din categoria de nutrienți esențiali pentru organismul nostru, contribuind la o creștere și dezvoltare armonioase. Acesta este un mineral și se găsește într-o gamă variată de alimente, atât vegetale, cât și animale, precum: fructe, legume, carne, oleaginoase, sau cereale.

Din păcate, o mare parte dintre noi nu obținem suficient fier, având o alimentație inadecvată. Pentru a-ți crește aportul de fier este nevoie să consumi alimente bogate în fier care să-ți asigure doza zilnică necesară. Cerealele pot fi o soluție simplă și rapidă ce poate fi introdusă în alimentația zilnică pentru a crește aportul de fier.

De ce este important fierul?

Fierul este important pentru organism în vederea creării hemoglobinei, proteină a globulelor roșii ce se ocupă cu transportarea oxigenului în tot corpul. De asemenea, acesta folosește în procesul de producere a mioglobinei, responsabilă de transportul oxigenului către mușchi. Organismul nostru are nevoie de o cantitate suficientă de oxigen pentru o bună funcționare, deci de suficientă hemoglobină pentru o sănătate optimă. 

Dacă nu asimilăm suficient fier în organism, putem suferi de deficiența acestui mineral, fapt ce poate provoca anemie și, în același timp, o proastă producere de hemoglobină. Deficiența de fier vine la pachet cu simptome precum oboseală, moleșeală, dar poate avea efecte negative și asupra funcțiilor cognitive. De asemenea, aceasta te poate face susceptibil la infecții.

Cât fier trebuie să consumăm?

Cantitatea zilnică de fier de care avem nevoie pentru o funcționare optimă variază în funcție de o serie de parametri precum vârsta și sexul unei persoane. În timp ce un bărbat are nevoie de o doză zilnică de cca. 8mg de fier, o femeie are nevoie de mult mai mult fier, ajungând la o doză zilnică recomandată de aproximativ 18mg. De asemenea, în sarcină, cantitatea necesară de fier crește, ajungând la un necesar de 27mg/ zi. O altă situație în care femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decât în mod normal este atunci când acestea se află la menstruație. Din cauza pierderii de sânge, cantitatea de fier necesară organismului să funcționeze în parametri normali crește. 

Fulgii de ovăz

Principalele surse de fier sunt fructele și legumele, însă cerealele joacă și ele un rol important. Fulgii de ovăz reprezintă un aliment bogat din punct de vedere nutrițional, ce are o compoziție echilibrată. O ceașcă de fulgi de ovăz preparați conține în jur de 1.6mg de fier. Creează-ți un mic dejun sănătos din alimente bogate în fier. Peste ovăz, adaugă și fructe uscate, semințe și chiar ciocolată neagră pentru a crește considerabil aportul de fier în organism. De asemenea, poți crea și o multitudine de gustări, snack-uri și deserturi folosind fulgii de ovăz.  

Din păcate, studiile arată că aproape 25% dintre femei sunt expuse riscului de deficiență de fier, iar copiii nu asimilează nici aceștia corect cantitatea de fier de care au nevoie pentru o bună funcționare a organismului. Alege alimente bogate în fier și crește-ți aportul de fier necesar organismului tău pentru o viață sănătoasă, fără probleme.

Sursa foto: Pexels.com

Array

Articole pe aceeași temă: