Franck Neel, OMV Petrom: Energia schimbării
Reading Time: 5 minuteCu un plan de investiții de peste 11 miliarde de euro până în 2030, cel mai mare din sectorul energetic românesc, OMV Petrom a pornit pe drumul tranziției energetice spre decarbonare. Către ce direcții sunt îndreptate aceste investiții am aflat de la Franck Neel, membru al Directoratului în cadrul OMV Petrom.
Compania OMV Petrom se transformă cu gândul la un viitor cu emisii reduse de carbon. Care sunt pilonii acestei transformări și de ce este important gazul în această strategie?
Tranziția energetică este o mișcare globală către o economie durabilă cu impact redus asupra mediului. Uniunea Europeană are ca obiectiv să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, iar România s-a angajat să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.
OMV Petrom, ca cea mai mare companie de energie integrată din sud-estul Europei, și-a propus să aibă un rol activ în procesul de decarbonare a economiei și în sprijinirea tranziției către un mix energetic cu emisii reduse de carbon. La sfârșitul anului 2021, OMV Petrom a lansat Strategia pentru 2030, obiectivul nostru fiind să conducem tranziția energetică în România și în sud-estul Europei.
Pentru a realiza acest lucru și a ajunge la operațiuni neutre în materie de carbon până în 2050, ne concentrăm pe trei piloni de transformare. Primul este o tranziție către oportunități de afaceri cu emisii reduse și zero, care este esențială pentru succesul nostru viitor. Al doilea pilon vizează creșterea importanței gazelor în portofoliul nostru la nivel regional. Al treilea este optimizarea afacerii noastre tradiționale pentru a o face mai eficientă și mai durabilă. Importanța gazelor naturale pentru tranziția energetică a României este crucială, întrucât acestea reprezintă o sursă de energie versatilă si cu emisii reduse, oferind în același timp flexibilitate pentru integrarea în mix a unei ponderi mai mari de energie regenerabilă.
Cum vă diversificați portofoliul pentru această tranziție? Ce activități de business noi adăugați portofoliului companiei?
Abordăm problema energiei curate pe mai multe fronturi. Considerăm că gazele naturale reprezintă un factor cheie pentru decarbonare și ne propunem să le creștem cota în portofoliul nostru până la 70%.
În plus, investim în generarea de energie din surse regenerabile, cu scopul de a instala peste 1 GW de capacitate fotovoltaică până în 2030. Capacitatea noastră în materie de biocombustibili va depăși, de asemenea, 15% din producția noastră totală de combustibil.
Pe termen lung, ne uităm la noi tehnologii precum CCS/U (captare de carbon, stocare și utilizare) și producția de hidrogen, pentru a ne decarboniza și mai mult operațiunile. Căutăm să dezvoltăm o gamă de produse durabile, care să utilizeze o combinație de hidrogen verde și gaz natural, reducând emisiile de carbon din operațiunile clienților noștri și făcând un pas semnificativ către atingerea obiectivelor noastre comune de sustenabilitate.
De-asemenea, explorăm și posibilitatea instalării de panouri fotovoltaice în cadrul exploatărilor noastre. Grație dezvoltării noastre în proiecte de energie regenerabilă la scară largă, suntem capabili să oferim clienților noștri contracte de achiziție de energie verde pe termen lung (PPA). Acest lucru va ajuta la reducerea amprentei de carbon a clienților noștri și la promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă.
Abordarea noastră nu numai că sprijină obiectivele de sustenabilitate ale clienților noștri, dar creează și un sistem energetic mai rezistent, mai puțin vulnerabil la întreruperi și fluctuații de preț. Recunoaștem natura unică a fiecărei companii și ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu clienții noștri pentru a dezvolta soluții personalizate, durabile, care se potrivesc nevoilor lor specifice. Prin această abordare, suntem încrezători că îi putem ajuta să-și atingă obiectivele de sustenabilitate, stimulând totodată creșterea și inovația pentru afacerea noastră.
Ce oportunități vedeți în România în această direcție?
Amplasarea geografică face din România un candidat ideal pentru generarea de energie solară și eoliană, existând un potențial destul de mare de investiții în acest domeniu. Acest lucru, combinat cu un mediu de reglementare favorabil și clar, poate face din România o destinație excelentă pentru investiții.
Sectorul agricol puternic oferă, de asemenea, oportunități importante pentru biocombustibili, atât în sectorul industrial, cât și în cel al transporturilor. Toate acestea, împreună cu gazele din Marea Neagră, pot contribui la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon și pot contribui la securitatea energetică a României.
Ce proiecte majore aveți pentru această strategie și ce investiții aveți planificate pentru obiectivele 2030?
Vrem să investim peste 11 miliarde de euro până în 2030, reprezentând cel mai mare plan de investiții private din domeniul energetic din România. Din această investiție, 3,7 miliarde de euro sunt alocați pentru proiecte cu emisii reduse și zero de carbon.
Avem mai multe inițiative planificate în diferite zone ale țării. În ceea ce privește energia regenerabilă, unul dintre cele mai semnificative proiecte pe care le pregătim este colaborarea cu CE Oltenia pentru instalarea a patru parcuri fotovoltaice în România, mai precis la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari. Odată cu implementarea acestor parcuri, capacitatea instalată de energie solară la nivel național este de așteptat să crească cu aproximativ o treime, ceea ce reprezintă un pas semnificativ către atingerea obiectivelor noastre pentru 2030.
În plus, luăm în considerare produse și servicii noi și inovatoare pentru a ajuta la îndeplinirea nevoilor și obiectivelor de durabilitate ale clienților noștri. Accentul nostru este pe dezvoltarea de soluții care nu numai că reduc emisiile de carbon, dar promovează și eficiența energetică.
Cum vedeți cadrul de reglementare din România și cât de important este să avem stabilitate și predictibilitate în acest domeniu?
Un mediu de reglementare și fiscal previzibil și stabil este esențial pentru atragerea investițiilor, care sunt foarte necesare pentru dezvoltarea unei infrastructuri energetice durabile și de încredere în România. Când investitorii au predictibilitate, există premise pentru stimularea investițiilor pe termen lung în sectorul energetic, creând noi locuri de muncă, stimulând creșterea economică și contribuind la securitatea energetică a țării și la protejarea mediului.
Centrala electrică de la Brazi este un exemplu de utilizare a noilor tehnologii pentru îmbunătățirea eficienței. Care este rolul acesteia în sistemul energetic românesc și pentru OMV Petrom?
Centrala de la Brazi este cel mai mare proiect privat greenfield în producerea de energie electrică din România. A fost pusă în funcțiune în 2012, iar investiția în proiect a fost de aproximativ 530 de milioane de euro. Centrala are un rol semnificativ în sistemul energetic românesc, având o capacitate de 860 MW, și poate acoperi aproximativ 10% din consumul de energie al României. Centrala aduce siguranță sursei naționale de energie, având un rol de echilibrare pentru sistem.
În plus, centrala de la Brazi are o rată de eficiență ridicată, de 57%, ceea ce este semnificativ mai mare decât randamentul mediu de generare a energiei electrice din România pe bază de gaze, care este în jur de 30%. În plus, are o flexibilitate ridicată, ceea ce înseamnă că poate porni rapid, în jumătate din timpul necesar centralelor convenționale.
În opinia dumneavoastră, cum va arăta businessul OMV Petrom în 2030?
Conform strategiei noastre pentru 2030, businessul OMV Petrom va arăta semnificativ diferit la acest orizont de timp. Ne propunem să încurajăm o creștere semnificativă prin dezvoltarea de noi afaceri, cum ar fi biocombustibilii, energia regenerabilă și mobilitatea, și prin testarea de noi tehnologii. Acest lucru va avea un impact concret asupra tranziției către afaceri cu emisii reduse de carbon și va reduce intensitatea carbonului în toate segmentele de afaceri.
Strategia noastră va consolida, de asemenea, securitatea de aprovizionare a României care este crucială în peisajul energetic global actual. În general, vom continua să jucăm un rol fundamental în furnizarea de energie pentru România, dar cu accent pe energie mai curată, livrată într-o manieră durabilă, care este aliniată cu tendința globală către durabilitate și reducerea emisiilor de carbon.
Cum abordează OMV Petrom sustenabilitatea și de ce este important să vedem imaginea completă, nu doar aspectul de mediu al acesteia?
Sustenabilitatea este pe deplin încorporată în strategia noastră, cu accent pe tranziția către o afacere cu emisii reduse de carbon, derularea de operațiuni responsabile, promovarea oamenilor și comunităților și valorificarea inovației și digitalizării. Înțelegem că factorii sociali și de guvernanță sunt la fel de importanți ca și cei de mediu atunci când vine vorba de realizarea unei dezvoltări durabile pe termen lung. De aceea, am stabilit angajamente, ținte și acțiuni concrete care urmează să fie atinse până în 2030 contribui la Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Abordarea noastră holistică a durabilității ne permite sa creăm valoare pe termen lung pentru România și să avem un impact pozitiv asupra comunităților în care activăm.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 371 (16 martie – 16 aprilie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz