Ajax Amsterdam: Fotbal și business total
Reading Time: 5 minuteFotbalul modern datorează enorm unor nume precum Ajax Amsterdam, Rinus Michels și Johan Cruyff. Filosofia fotbalului total a fost șlefuită mai departe de #Johan14, iar FC Barcelona, așa cum o știm în ultimele patru decenii, are în ADN-ul său amprenta genialului Cruyff.
DUPĂ O PRELUNGITĂ secetă de performanțe sportive, la nivel internațional, Ajax a ajuns în 2017 în finala Europe League, iar sezonul trecut de Champions League a mers triumfal până în semifinale, eliminând pe parcurs echipe precum Real Madrid sau Juventus. Numai lipsa de experiență a făcut ca “lăncierii” să nu acceadă în finala câștigată de Liverpool pe Wanda Metropolitano din capitala Spaniei. În ciuda tristeții, suporterii lui Ajax erau convinși că echipa lor are acum experiența necesară pentru un triumf așteptat din vremea lui Van Gaal, cu trofeu de Cupa Campionilor Europeni în 1995 și din nou finaliști (înfrânți) în 1996. Numai că bugetul, investitorii și conducerea au căi diferite de ale suporterilor. În pauza competițională, două transferuri au adus 190 de milioane de dolari în conturile clubului: Frankie de Jong a fost vândut la Barcelona pentru 85 de milioane de dolari, iar Matthijs De Ligt la Juventus pentru 75 de milioane de euro. La fel s-a întâmplat și după epoca de glorie de la jumătatea anilor ’90. A devenit deja o cutumă: Academia de Tineret a lui Ajax produce valori pe bandă rulantă, apoi vinde – câteva exemple: Marco van Basten, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp sau Wesley Sneijder. Este o realitate dirijată de conducerea clubului, care îi scoate din minți pe suporteri. Din punct de vedere financiar, clubul nu poate ține pasul cu investițiile din Spania, Marea Britanie sau Italia și nici nu mai reușește să aducă trofee în vitrina celui mai galonat club de fotbal din Olanda, cu o istorie începută în 1900. Însă modelul lansat de Ajax a fost copiat într-o măsură mai mare sau mai mică de cluburi puternice din fotbalul mondial și a dus la apariția unor jucători ca Messi, crescut la Barcelona în altă pepinieră celebră de talente, La Masia.
FOTBAL PE PÂINE
Crezi că știi aproape totul despre un subiect până în clipa întâlnirii. Ai auzit povești în copilărie, apoi ai citit și recitit de-a lungul anilor, mai întâi pe hârtie, apoi pe ecranul de computer și smartphone. Emoția întâlnirii nu ți-o pot substitui nici documentarea exhaustivă (din închipuirea ta), nici gadget-urile care te introduc în realități virtuale. Ba mai mult, deține puterea magică de a răstălmăci, de a da sensuri și forme noi tuturor lucrurilor întipărite până atunci în memorie. Tata și bunicul mi-au povestit despre Marele Ajax, Cruyff și Ștefan Covaci, apoi l-am citit pe Ioan Chirilă (cum poți uita “Învingătorul lui Cruyff”?) iar Portocala Mecanică de la Europeanul din 1988 mi l-a întipărit în suflet pe Van Basten. Crescut la Ajax de, evident, Johan Cruyff. Apoi dream team-ul catalan și filosofia impregnată în ADN-ul clubului de același genial Cruyff. Nu mi-a fost dat să-l întâlnesc nici în desele vizite, ca jurnalist, la Barcelona, dar am călcat pe iarba și în vestiarul de pe Camp Nou. Apoi am ajuns și pe Amsterdam Arena, iar proiectul BizNetherlands mi-a facilitat reîntâlnirea cu legendele fotbalului olandez, stadionul purtând acum denumirea de “Johan Cruyff Arena”. Un sportiv total, spirit rebel și vizionar, dar și creator al unei fundații care după moartea sa continuă proiecte sportive, sociale și de management la nivel global.
RIVALITĂȚI SÂNGEROASE
Harta sportivă și economică, dar și cu nuanțe politice sau religioase a Europei cunoaște o serie de rivalități care mențin peste timp pasiuni clocotitoare. Manchester și Liverpool în Anglia, Celtic și Rangers în Scoția, Milan și Juventus în Italia, Real Madrid și Barcelona în Spania. La nivel fotbalistic, Olanda este marcată de rivalitatea dintre Ajax și Feyenoord. Cei din Rotterdam se mândresc cu primele trofee internaționale ale Olandei, aduse de acest club. În schimb, Ajax-ul are în primul rând o tripletă consecutivă de trofee de Cupa Campionilor Europeni (actuala Ligă a Campionilor), în 1971, 1972 și 1973. Antrenorul Rinus Michels a reușit să conceapă o formulă devastatoare, a Fotbalului Total, cu Johan Cruyff devenit star internațional, încununat și cu o serie de trofee Ballon d’Or.
După primul trofeu de CCE câștigat, Michels pleacă la Barcelona, iar pe bancă este adus antrenorul român Ștefan Covaci. Rivalitatea dintre cele două cluburi continuă din păcate și în afara stadionului, între bandele de hooligans. Totul culminează cu tragedia din 1997, când un suporter al lui Ajax este înjunghiat mortal de suporteri de-ai lui Feyenoord, în ciocniri programate între găști. Pe lângă arestări (repetate) și condamnări, printre măsurile luate de autorități se află și aceea a interdicției pentru un număr de ani a accesului suporterilor celor două echipe pe arenele rivalelor.
GALERIA ROMÂNEASCĂ
Legăturile fotbalului românesc cu cel olandez au debutat odată cu numirea ca antrenor a legendarului Ștefan Covaci pe banca lui Ajax, în 1971. Timp de două sezoane, Covaci a adunat trofee naționale și internaționale râvnite de orice antrenor. În 1973, Cruyff pleacă la Barcelona, pentru o sumă record a acelor ani (2 milioane de dolari), iar Covaci este numit la naționala Franței pentru a readuce fotbalul de aici în top. La sosirea sa pe tărâm francez, antrenorul român este întrebat de jurnaliști de câți ani este nevoie pentru a face aici performanță, iar răspunsul este categoric: 8-10 ani. În 1984, Franța câștigă Campionatul European de Fotbal, iar Michel Platini este cel mai bun fotbalist al Europei.
Dacă lista antrenorilor români cu succese în Olanda nu aduce niciun nume după Ștefan Covaci, în schimb în galeria fotbaliștilor se regăsesc nume precum Gică Popescu (PSV Eindhoven), Ioan Ovidiu Sabău (Feyenoord), respectiv Cristi Chivu, Bogdan Lobonț, George Ogăraru, Nicolae Mitea și Răzvan Marin (Ajax Amsterdam), pentru a înșira doar o parte din sportivii noștri. De asemenea, nu se poate uita teribilul accident care a curmat viața sportivă a lui Mihăiță Neșu, în 2011 (jucător la Utrech), dar i-a deschis calea către un nou destin și la formarea unei Fundații care ajută numeroase persoane în dificultate. De asemea, familia Ogăraru a continuat colaborarea în cadrul clubului Ajax, dar și cu Fundația Johan Cruyff.
foto: Ovidiu Neagoe
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz