Interviuri

Forța de muncă și roboții: schimbare de paradigmă

17 aug. 2023 4 min

Forța de muncă și roboții: schimbare de paradigmă

Reading Time: 4 minute

Agora Robotics, singura companie autohtonă care dezvoltă și produce roboți mobili autonomi, a lansat recent la cea mai mare expoziție de robotică din Europa un robot industrial autonom de curățat pardoseli creat în România. Am discutat cu Ioana Calen, cofondatoarea Agora Robotics, despre influența roboților asupra forței de muncă, problemele de etică și securitate în ceea ce privește roboții umanoizi și despre viitorul colaborării dintre oameni și roboți. 

Primul produs al companiei a fost o platformă robotică autonomă, care în perioada pandemiei a fost dotată cu lămpi UVC, iar în prezent este folosită în spitale din România. Viziunea pe termen lung a companiei este de a dezvolta un ecosistem de soluții complementare care să automatizeze procesele ce țin de managementul depozitelor.

Un prim produs din acest ecosistem este robotul autonom de curățenie industrială pentru pardoseli, care a fost lansat la finalul lunii iunie în cadrul celui mai important eveniment de roboți și automatizare din Europa, Automatica, de la München. Agora Robotics este pentru al doilea an singura companie românească expozantă.

Agora

Ce produse și soluții inovatoare a dezvoltat Agora Robotics? 

Printre soluțiile inovatoare dezvoltate de companie se numără un robot mobil autonom de dezinfectie cu radiație UVC și un robot autonom de curățat podele cu care ne pregătim să intrăm în piață spre finalul acestui an. În perioada de experimentare, echipa a dezvoltat un robot umanoid social și diferite tipuri de roboți.

Soluțiile dezvoltate în cadrul companiei includ tehnologii avansate de navigație și cartografiere, sisteme de control sofisticate, proiectare hardware personalizată, algoritmi specifici pentru diferite sarcini, capacități de analiză a datelor și de învățare automată, protocoale de comunicare brevetate și o interfață software personalizabilă. Majoritatea caracteristicilor distinctive ale roboților Agora sunt încorporate în software-ul dezvoltat de companie.

Cum influențează roboții pe care îi dezvoltați piața forței de muncă în prezent? 

Suntem conștienți că tranziția către o economie în care roboții joacă un rol semnificativ poate fi o provocare pentru forța de muncă. Pentru a ajuta la acest proces, Agora Robotics se angajează să furnizeze formare și resurse necesare angajaților și partenerilor noștri.

Acest lucru include instruire în operarea și întreținerea noilor tehnologii, precum și educație pentru dezvoltarea de noi abilități care să permită angajaților să rămână relevanți în era automatizării.

Ce eforturi face Agora Robotics pentru a asigura o tranziție lină pentru forța de muncă afectată de preluarea joburilor de rutină de către roboți? 

Tot procesul de design al roboților este orientat către utilizator, astfel încât acesta nu are nevoie de aptitudini și cunoștințe avansate pentru a putea opera cu succes altfel de roboți. Suntem în plină eră a roboților, în care oamenii și mașinile colaborează într-un mod organic și fluid pentru a realiza sarcinile rapid, eficient și fără erori.

Unul dintre diferențiatorii noștri pe piață este tocmai faptul că, în doar două ore de training, putem instrui orice angajat al clienților noștri să devină operator de roboți. Interfața de operare precum și cea de management al flotei sunt asemănătoare aplicațiilor folosite de gadgeturile casnice (roboții de aspirare casnici, mașinile de spălat rufe inteligente etc.).

Serviciul de client service bazat pe cloud, care ne permite să intervenim de la distanță atunci când unul dintre operatorii roboților noștri întâmpină o dificultate, contribuie, de asemenea, la accesibilizarea operării acestora, întrucât putem interveni în timp record de la distanță pentru asistență. 

Există preocupări sau provocări în ceea ce privește utilizarea roboților umanoizi, precum etica și securitatea?

Provocările în ceea ce privește utilizarea roboților, în special a roboților umanoizi, sunt numeroase și complexe. Problemele de securitate și confidențialitate sunt în prim-plan. Noi nu avem în planurile de viitor apropiat sau mediu dezvoltarea de roboți umanoizi, însă interacțiunile dintre aceștia și oameni produc efecte la toate nivelurile societății.

De exemplu, sunt multe spețe în tribunalele din Statele Unite în care roboții sunt părți implicate, iar însuși sistemul de legi va trebui să încorporeze aceste noi entități în mecanismele de reglementare a societății. 

Cum crezi că va evolua piața forței de muncă pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze și roboții devin tot mai prevalenți? 

Roboții și inteligența artificială vor face în viitor nu doar sarcini repetitive și bine definite, dar și sarcini care țin de zona marcomm, design, artă, strategie și, în general, acele activități pe care le asociem cu inteligența umană. Însă valoarea adăugată a produsului final va ține pentru încă ceva timp de acum înainte de input-ul uman, atât în ceea ce privește scrierea de prompturi, cât și în editarea și prelucrarea output-ului care vine de la robot (soft sau hardware).

Pe măsură ce inteligența artificială evoluează și tipurile de aptitudini tehnologice se vor schimba, îmi imaginez că într-un viitor apropiat va fi la fel de important să fii capabil să scrii prompturi într-un mod profesional cum va fi să ai cunoștințe minimale de programare. Însă interacțiunea cu mașinile va fi din ce în ce mai simplă, până la un moment dat când probabil că vom avea conversații cu mașinăriile din jurul nostru pentru a colabora, așa cum avem cu colegii de serviciu.

Împreună, roboții și oamenii vor forma o forță combinată de muncă mai productivă. Interacțiunea cu mașinile va fi mult mai asemănătoare cu interacțiunea dintre oameni, în sensul că se va baza mai mult pe text și mai puțin de programare. Cel mai probabil, mașinăriile se vor programa singure să-și dezvolte anumite funcții pe baza prompturilor scrise de oameni.

Problemele sociale precum inegalitatea de venituri sau de acces la tehnologie, reconversia profesională pentru categorii vaste de profesioniști sau chiar lipsa locurilor de muncă vor fi inevitabile. Cred că în scurt timp omenirea va fi obligată să facă o schimbare de paradigmă majoră, la nivel macro, întrucât modelele actuale de contracte sociale vor intra în obsolescență.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 375 (16 iulie – 16 septembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: