Fondatoarele Dăruiește Viață la Zilele Biz: Stabilim standarde în sistemul medical
Reading Time: 4 minuteCarmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viață au fost prezente pe scena Zilelor Biz și au vorbit despre inițiativele pe care le au și stadiul în care este proiectul #NoiFAcemUnSpital.
Cele două doamne au spus că au strâns în toți acești ani 10 milioane de euro din donațiile prin SMS (adică în ultimii 4 ani), un lucru impresionant pentru toată lumea.
Ele au spus că toate aceste donații înseamnă enorm pentru ele și le onorează și le responsabilizează, și la fel se întâmplă și în negocierile cu fiecare furnizor.
Carmen și Oana au menționat că au lansat o nouă campanie, pentru refacerea în întregime a vechiului spital Marie Curie, în afară de cel nou, acum în lucru. Și au realizat că va fi greu de integrat o clădire veche, fără circuite, fără toalete în saloane și cu o clădire nouă, spectaculoasă lângă. A venit cumva natural procesul de renovare al noii clădiri.
„Ne place să muncim și ne place ideea ca, la un moment dat, să avem un campus medical așa cum am văzut în țările civilizate în care copiii care au nevoie de tratament să beneficieze de toată îngrijirea de care este nevoie”, a spus Oana Gheorghiu. Carmen a punctat că acum acest proiectat pare excepțional, dar speră ca în 10 ani astfel de proiecte să devină normalitate și nu făcute de societatea civilă, ci de statul român. „Cu acest spital, stabilim un standard de calitate în sistemul medical.”
La spitalul nou, sunt în lucru la instalații și s-a pornit lucrul la finisaje, probabil că la jumătatea anului viitor se vor încheia lucrările și vor începe testările timp de 3-6 luni, pentru ca pacienții să aibă toate condițiile. Pandemia a încetinit lucrurile, dar nu s-au oprit.
Spitalul înregistrează și premiere absolute în România: prima secție de radioterapie din țară unde vor putea fi tratați și copii mici (acum nu sunt tratați deloc aceștia), cele mai înalte standarde în ceea ce privește pregătirea medicilor de radioterapie, va fi primul bloc operator din România făcut din sticla integral pentru a reduce infecțiile nosocomiale iar terapia intensivă va fi cu saloane individuale pentru a reduce rata infecțiilor.
Noua campanie pentru a aduce noi susținători pentru spital (vor 100.000 de parteneri de oameni) a fost pornită de la ideea că e prea multă umilință atunci când te îmbolnăvești, ești plimbat de la un spital la altul, nu găsești tratament. Fondatoarele Dăruiește Viață au spus că vor ca „noi cei din jur să nu ne mai uităm la cel aflat în suferință cu milă, ci aș vrea să schimbăm perspectiva cu care ne uităm la oameni, să ne uităm cu mai mult curaj.”
Carmen și Oana spun că nu și-au imaginat că vor ajunge la stadiul la care au ajuns, să strângă 30 de milioane de euro și să fie înconjurate de atât de multă energie.
Spitalul modular
Când le-a venit ideea de a face spitalul modular de la Elias, au pornit de la a face un plan de instalații și de cum să arate, care apoi putea fi replicat oriunde în România. Au trimis proiectul guvernului și acesta a replicat că 2 milioane de euro este „cam scump. Și atunci ne-au dat voie să îl facem noi. iar într-o lună și ceva, oamenii au contribuit prin donații cu 4 milioane de euro”, a precizat Carmen Uscatu.
Oana a completat că în perioada de început a pandemiei au primit foarte multe mesaje de la spitale și de la medici, iar aceștia îți puneau mai multă speranță în ele decât în guvern sau în autoritățile locale. Au reușit să aducă un avion cu echipamente medicale de protecție din China și au ajuns în 140 de spitale în toate județele țării.
„Este datori noastră să fim mai atenți, mai vigilenți, să mergem la vot, să votăm informat și să ne păzim votul că nu este de ajuns doar să ne păzim votul, trebuie să fim și atenți”, a mai spus Oana Gheorghiu.
Începutul
Acest proiect (#NOiFacemUnSpital) a arătat oamenilor că se poate, redă oamenilor speranța și trebuie să perseverăm noi ca societate tot timpul. „Cred că trebuie să învățăm să votăm, dar să ne păzim votul, cred că trebuie să ne învățăm că dacă la noi se poate și exista transparența fondurilor investite, trebuie și statul român să fie transparent cu banii, cu impozitele noastre. Cred că dacă la noi e ușor să donezi și să închei un contract de sponsorizare, atât de ușor poate fi și în administrație”, a detaliat Carmen. „Trebuie să învățăm să cerem de la ei.”
Fondatoarele Dăruiește Viață au amintit și de momentul în care au pornit acest proiect și i-au recunoscut meritul Anetei Bogdan. In 2009, când au început să facă acest proiect, lucrau în continuare în companii și abia din 2012 au început să o facă permanent. la finalul lui 2011, au fost la Aneta pentru a-i cere să le faciliteze întâlniri cu unii dintre clienții companii. „Aneta ne-a ascultat, eram foarte mândre că facem și voluntariat, avem și joburi, creșteam și copii și ni se părea că este ceva extraordinar ce făceam noi. Și Aneta ne-a spus ceva care ne-a dat jos de pe piedestal că eu nu v-aș da nici un ban. Cum adică nouă? Eu cu oameni care fac proiecte pe genunchi eu nu pot să lucrez. Practic voi fugiți de responsabilitate, pentru că voluntariatul nu e o asumare. Am plecat de acolo foarte dezumflate, dar de fapt ne-a dat niște motive să facem acest lucru profesionist. Acum Aneta lucrează cu noi, iar brandul Dăruiește Viață de astăzi este creat de ea.”
Zilele Biz au avut loc între 9 și 13 noiembrie 2020. Înregistrarea zilei de CSR este disponibilă aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz