Analize Business

FMI pune sare pe rană: criza economică globală va fi mai gravă decât se estima în aprilie

24 iun. 2020 2 min

FMI pune sare pe rană: criza economică globală va fi mai gravă decât se estima în aprilie

Reading Time: 2 minute

După „Marea Carantină” va urma cea mai gravă recesiune economică globală de după Marea Criză Economică din secolul trecut, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI).

Vestea și mai proastă este că revenirea din 2021 în care mulți își puneau speranțele va fi mai lentă decât se anticipa. Pierderile economiei globale sunt estimate pentru 2020-2021 la peste 12.000 de miliarde de dolari.

FMI și-a revizuit acum estimarea din aprilie privind evoluția economiei globale în acest an de la -3% la -4,9%. Revizuirea a fost făcută după ce impactul negativ al pandemiei a fost mult mai grav decât se anticipa în prima jumătate a anului. Revenirea din 2021 ar urma să aducă o creștere a economiei de 5,4%, ceea ce înseamnă că PIB-ul la nivel global va fi anul viitor cu 6,5 puncte procentuale sub nivelul estimat în ianuarie 2020, înainte de pandemia de COVID-19.

Cu cât va scădea economia în 2020? Patru scenarii pentru criză

„Ca și în cazul estimărilor din aprilie 2020, și aceste date sunt sub imperiul unui grad mult mai ridicat de nesiguranță decât de obicei. Estimarea se bazează pe câteva presupuneri majore despre urmările pandemiei. În economiile în care rata infectărilor scade, revenirea mai lentă din noua estimare reflectă continuarea măsurilor de distanțare socială din a doua jumătate a anului 2020”, se arată într-un comunicat al FMI.

Impactul asupra economiilor importante

Economia SUA se va contracta în 2020 cu 8%, potrivit estimării revizuite a FMI, urmând să crească totuși cu 4,8% anul viitor. Mult mai grav afectată va fi Zona Euro în ansamblu, care va scădea cu 10,2%, urmând să recupereze peste jumătate în 2021, când va trece pe plus cu 6%.

FMI estimează că Italia și Spania, țările din Zona Euro cel mai grav afectate de noul coronavirus la nivel de cazuri și decese, vor avea anul acesta o scădere de -12,8%, urmând să crească anul viitor cu 6,3%.

Franța nu va fi departe, cu -12,5% anul acesta, dar cu un reviriment mai puternic de +7,3% în 2021. Economia Germaniei ar urma să scadă cu 7,8% în 2020 și va reveni pe creștere cu 5,4% anul viitor.

China rămâne la limită pe plus anul acesta, cu o creștere de 1%, urmată de o creștere sănătoasă de 7,4% în 2021.

Foto: © Milkos | Dreamstime.com

Array
One Comment
  1. anonim
    Fie ca iti place sau nu politicienii au inventat criza economica de a fura mai mult de prostime si de a manipula masele si de a urca preturile in diverse servicii de ani de zile se stia de aceste probleme in loc sa va uitati la averile politicienilor si de a saracii mai mult tara dar sa nu uite politicienii ca dumnezeu nu iarta.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: