Companii Brand Focus Business Tech

Florin Popa, Orange România: Digitalizare la puterea business

11 mart. 2022 3 min

Florin Popa, Orange România: Digitalizare la puterea business

Reading Time: 3 minute

Efectele conexe ale pandemiei au impulsionat digitializarea și investițiile în soluții complexe. Am discutat cu Florin Popa, Business to Business Director – Orange România, despre tendințele din zona de soluții IT&C la care companiile ar trebui să marșeze pentru a inova și a rămâne relevante pe piață.

Cum a răspuns Orange noilor provocări IT&C din societate și economie?

În ultimii doi ani au crescut nu doar nevoia pentru conectivitate și dispozitive mobile, ci și vitezele necesare pentru transferul unui volum mult mai mare de date într-un timp și mai scurt. În același timp, companiile și instituțiile au fost nevoite să facă pași importanți în planul lor de digitalizare, pentru a răspunde nevoilor de lucru remote și de interacțiune la distanță cu partenerii.

În ceea ce privește conectivitatea, Orange a făcut eforturi atât pentru extinderea rețelei, cât și pentru dezvoltarea capabilităților pentru a obține viteze gigabit atât pentru consumatori, cât și pentru business-uri. În același timp, prin Orange Business Services, am venit în sprijinul partenerilor B2B cu soluții și consultanță în drumul lor spre digitalizare. Companiile au avut nevoie, în mod special, de conexiuni mai sigure, de infrastructura cloud și de lucru colaborativ, pentru ca angajații să poată lucra de oriunde.

Important de menționat că o activitate mai intensă în online expune utilizatorii, de aceea în rândul companiilor cererea pentru soluțiile de securitate cibernetică de la Orange Business Services a crescut de la un trimestru la altul, iar în trimestrul al treilea din 2021 a înregistrat un salt cu 53%.

Care ar fi tendințele, din zona de soluții IT&C, la care companiile ar trebui să marșeze în 2022 pentru a-și proteja business-ul și a rămâne relevante pe piață?

Securitatea cibernetică devine absolut necesară pentru toate companiile și instituțiile, indiferent de gradul de digitalizare. Nu cred că mai există, în acest moment, afaceri care să nu folosească cel puțin e-mailul pentru a-și desfășura activitatea, de aceea au nevoie de metode prin care să rămână în siguranță online.

În plus, pentru a rămâne relevante în piață, companiile trebuie să se uite la soluții de lucru colaborativ, căci lucrul de la distanță este deja norma. De asemenea, trecerea datelor în cloud aduce flexibilitate afacerilor, crește accesibilitatea la informații și reduce ciclul de viață al dezvoltării aplicațiilor și sistemelor, îmbunătățind, totodată, calitatea acestora. Orange Business Services a cunoscut o creștere cu 29% pentru servicii de cloud și colocare de echipamente în ultimul trimestru din 2021.

Nu în ultimul rând, 5G, datorită latenței crescute și a vitezelor pe care le garantează, va schimba în următorii ani piața de business. Este, de altfel, o inovație în materie de conectivitate care va revoluționa mai ales segmentul B2B, datorită soluțiilor noi care sunt chiar acum dezvoltate peste această tehnologie pentru liniile de producție, automotive, utilități, transporturi ori medicină, pentru a menționa doar o parte.

Pe ce se bazează soluțiile tehnice oferite și care sunt planurile de extindere în 2022?

Da, așa cum vă spuneam, accesul la internet este astăzi esențial, însă viteza conexiunii joacă în rol extrem de important în experiența consumatorilor și în desfășurarea afacerilor din România. În 2021, Orange Business Services a făcut doi pași importanți în acest sens. În martie 2021, am lansat în premieră în România o soluție de Wi-Fi 5G la punct fix, menită să ofere viteze gigabit în zonele fără fibră optică. La final de 2021, a adus în piață o soluție de conectivitate cu viteze de până la 10 Gbps prin fibră optică, pentru a susține mai departe nevoile de conectivitate și de digitalizare din mediul public și privat.

Pentru a atinge 10 Gpbs, în rețeaua de fibră optică dedicată clienților a fost integrată tehnologia inovatoare XGS-PON. XGS-PON este un standard îmbunătățit pentru comunicații în rețelele optice pasive, care permite viteze superioare și simetrice de acces față de generațiile anterioare. Noua tehnologie este disponibilă clienților business în București și, parțial, în Constanța, iar raza de acoperire va fi extinsă treptat în țară.

Cum colaborați cu startup-urile, prin Orange Fab?

Orange, ca lider în tehnologie, are nevoie de inovație și din exteriorul companiei. Startup-urile, prin agilitatea și adaptabilitatea la cele mai noi tehnologii, sunt un partener valoros. De aceea, din 2017 implementăm în România acceleratorul Orange Fab, prin care susținem startup-urile inovatoare să-și îmbunătățească produsele și să-și crească afacerile. Astfel, la Orange putem să folosim intern produse de ultimă generație și, în același timp, să oferim clienților noștri business servicii integrate.

Într-adevăr, platforma IoT dezvoltată de startup-ul Mobile Control permite crearea de aplicații personalizate pentru clienți într-un timp foarte bun, care pun în valoare soluțiile de conectivitate oferite de Orange Business Services, precum 4G, 5G, LTE-M sau LoRaWAN. Este doar unul din exemplele de sinergie și rezultate foarte bune pe care le avem în Orange Fab, alte domenii unde colaborăm cu startup-uri fiind securitatea cibernetică, agricultură sau smart city.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: