Stiri

Flori în schimbul deșeurilor electrice. Asociația Environ și Leroy Merlin dăruiesc semințe de flori oamenilor care reciclează

12 sept. 2024 3 min

Flori în schimbul deșeurilor electrice. Asociația Environ și Leroy Merlin dăruiesc semințe de flori oamenilor care reciclează

Reading Time: 3 minute

Asociația Environ și Leroy Merlin România au inițiat o campanie la nivel național care își propune să colecteze și să recicleze deșeuri electronice de mici dimensiuni. Campania „Pe pământ, doar plantăm. Deșeurile electrice le reciclăm” are loc în perioada 26 august – 31 octombrie în toate cele 21 de magazine Leroy Merlin din țară. Oricine dorește, poate aduce un echipament de mici dimensiuni, scos din uz, pentru a fi reciclat, iar în schimb va primi plicuri cu semințe de flori.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume, iar cele de dimensiuni reduse, supranumite și „invizibile” înregistrează cele mai scăzute rate de colectare – doar 12%.

Acțiunea Environ își propune să crească nivelul de conștientizare privind reciclarea aparatelor electrice mici în contextul în care miliarde de astfel de echipamente ajung în fiecare an la gropa de gunoi pentru că nu sunt identificate corect de consumatori.  

„Cine reciclează azi, culege flori mâine. Aceasta este cea mai simplă demonstrație că pământul ne dă înapoi fix ceea ce îi oferim. Dacă „plantăm” plumb, mercur sau substanțe ignifuge, aruncând deșeurile electrice la gunoi sau în natură, ele nu vor ajunge în neant, ci se vor întoarce mai târziu la noi, sub o formă toxică. Este bine să ne reamintim că înainte de a alerga după cele mai noi tehnologii și device-uri, trebuie să fim responsabili cu echipamentele uzate și să le predăm în punctele de colectare special amenajate”, a declarat Olivia Filip, reprezentant Environ, care se ocupă cu reciclarea deșeurilor electronice.

Oamenii din toată țara sunt încurajați să aducă orice echipament electric uzat de mici dimensiuni (până la 50 de centimetri) la punctele de colectare din magazinele Leroy Merlin, unde vor fi preluate de Environ pentru a fi reciclate. Pot aduce unelte electrice, aparate de uz casnic, telefoane mobile, laptopuri, tablete, încărcătoare, periuțe de dinți electrice etc. Vor primi în schimb, în baza cardului digital de client Leroy Merlin, semințe de flori, pe care sunt rugați să le planteze într-un loc din natură care are nevoie de mai mult verde și frumos.

”Trăim într-o lume în care se generează anual peste 62 milioane de tone de deșeuri electronice și doar 22% sunt colectate și reciclate corespunzator. În calitatea noastră de retailer responsabil, care deține capabilitățile și logistica pentru a diminua această statistică îngrijorătoare, facem un pas concret în acest sens alături de partenerul Environ. Însă este de datoria și în puterea fiecăruia dintre noi să ne implicăm. Așa că facem un apel către toți românii să vină în magazinele Leroy Merlin cu electrocasnicele mici pe care nu le mai folosesc pentru a fi colectate responsabil, iar colegii noștrii le vor răsplăti gestul cu un cadou care va face natura mai frumoasă”, declară Mihaela Voinea, Lider Dezvoltare Durabilă Leroy Merlin România.

Aproximativ 20 miliarde kg din deşeurile electronice la nivel mondial provin din echipamente mici precum jucării, gadgeturi, aspiratoare şi ţigarete electronice, iar circa 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat.

Asociația Environ este una dintre primele organizații de transfer responsabilitate în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice din România care operează în prezent peste 4.800 de puncte de colectare la nivel național. În cei 17 ani de activitate, Environ a reușit să gestioneze peste 230.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Leroy Merlin, membră a Grupului Francez ADEO, este lider european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit. În România funcționează 21 de magazine Leroy Merlin, cu aproape 3500 de angajați în 15 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea, Târgoviște și Arad.

Array

Articole pe aceeași temă: