Finanțe Stiri

Politica fiscală amplifică dezechilibrele macroeconomice

13 feb. 2018 2 min

Politica fiscală amplifică dezechilibrele macroeconomice

Reading Time: 2 minute

Politica fiscală expansionistă a României pare să continue după schimbarea primului ministru, iar aceasta va amplifica dezechilibrele macroeconomice, anticipează Fitch Rating, care avertizează, într-un comunicat, că deficitul bugetar structural va face ca finanțele publice să fie mai vulnerabile la șocuri.

fitch rating 1Agenția de evaluare financiară arată că numirea Vioricăi Dăncilă în fruntea guvernului este a doua schimbare de premier în decurs de șapte luni.

Programul de guvernare al premierul Dăncilă include propuneri de noi reduceri de taxe și creșteri ale salariului minim și ale pensiilor. Aceste măsuri includ majorarea salariului minim cu 100 de lei pe an până în 2020, creșteri anuale ale pensiilor din sectorul public, scutiri de taxe pentru medici din 2019 și eliminarea impozitării dividendelor. Programul reia totodată o propunere de reducere cu încă 1 punct procentual a TVA din ianuarie 2019, măsură care fusese suspendată de guvernul fostului premier, pentru respectarea țintelor fiscale. Aceste măsuri trebuie aprobate de Parlament, arată Fitch.

”Politica fiscală prociclică a stimulat creșterea economică, dar a mărit riscul de supraîncălzire a economiei. Un stimulent fiscal puternic a contribuit la o creștere economică solidă, susținută de consum, de aproape 7% în 2017 – cea mai ridicată din UE. Cu o economie care funcționează peste capacitate, noile măsuri de relaxare fiscală riscă să amplifice și să crească dezechilibrele macroeconomice, au potențialul să amplifice presiunile inflaționiste, slăbind competitivitatea și adâncind deficitul de cont curent, proiectat să fie în medie de 3,4% din PIB în 2018-2019, față de 2,3% în 2016”, se arată în comunicatul Fitch.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: