Biz Innovation Forum. Soluțiile fintech vor schimba radical fața serviciilor bancare – Peter Barta, CIO/COO Degethal
Reading Time: 3 minuteSoluțiile fintech vin nu doar să completeze nevoile, diferite și foarte diverse, ale noilor tipuri de consumatori ai serviciilor financiare, ci mai ales să rezolve probleme cărora sistemul bancar clasic nu le-a găsit încă soluții.
Noul proiect pe care îl dezvoltă investitorii Degethal propune utilizatorului final servicii financiare integrate pe o platformă care va cumula cel puțin trei roluri. Este vorba, în primul rând, despre servicii bancare, pe baza conturilor și a cardurilor pe care utilizatorul le are deja deschise la una sau mai multe bănci clasice. Este vorba despre posibilitatea de a înrola toate aceste carduri, inclusiv a celor aferente bonurilor de masă, de exemplu, cu facilitatea utilizării lor succesive pentru plăți, în cazul în care nu există suficienți bani pe unul dintre ele. ”Ne propunen să oferim clienților o soluție simplă, prin care eliminăm veșnica problemă a banilor rămași pe carduri și a stresului vizavi de soldul acestora, sunt ori nu sunt suficienți bani pentru a plăti cumpărăturile”, a explicat Peter Barta, co-fondator Degethal. https://degethal.com/. Mai mult, platforma va permite schimburi valutare automate, în momentul plăților la comercianți, din cripto în fiat, dacă nu soldul existent pe unul sau mai multe carduri nu este suficient.
Activele digitale vor ajunge mainstream, în opinia lui Peter Barta – criptomonede, NFT-uri – astfel că orice aplicație a timpurilor actuale e aproape obligatoriu să conțină facilități în administrarea activelor financiare de acest tip. ”Vorbim despre o tranziție inevitabilă de la sistemul bancar clasic la cel inovator”, adaugă acesta, pentru că, pur și simplu, băncile tradiționale dezvoltă relativ încet produse inovatoare și oamenii își doresc, pentru confortul lor financiar, acces rapid și ușurință în administrarea finanțelor personale.
Dacă băncile tradiționale oferă un cont sau mai multe, într-o monedă anume sau mai multe, și atașează un card bancar, prin care se poate plăti la comercianți sau online, bankingul non-tradițional vine cu partea de inovație, în care, de exemplu, plătești din orice card pe care l-ai înrolat pe aplicație.
Degethal este o aplicație care combină funcțiunile unui fintech cu cele ale unui wallet (portofel) pe cripto și fiat în egală măsură (fiat = monedele clasice, astfel denumite în vocabularul blockchain-criptomonede), combinând serviciile de banking clasic cu banking digital, inclusiv servicii dedicate deținătorilor de criptomonede. Până în acest moment, aplicația este unică prin oferta de servicii pe care o afișează
Platforma Degethal a obținut deja o licență de ebanking pentru zona de fintech, astfel că va acționa, cel puțin într-o primă fază, similar cu platforme precum N26, Curve sau Revolut. Totul presupune dezvoltarea pe o retea de tip blockchain – dacă ai aplicația trimiți bani celui care are și el aplicația. Vom dezvolta ulterior și partea de exchange, prin care utilizatorul poate plăti cu criptomoneda pe care o deține, se face schimbul automat în lei, se debitează contul, comerciantul primește lei. Alte facilități importante, din zona de plăți și banking clasic, se referă la conceptul ”buy now, pay later” (cumperi acum, plătești mai târziu) și acela de cash back, chiar ca sumă a acestei facilități oferită de fiecare card/bancă în parte.
Chiar dacă unele funcțiuni ale platformei sunt comune cu ale celor existente în prezent, diferența majoră și unicitatea Degethal vine din mixul de servicii banking clasic și criptomonede într-un singur loc, plus beneficii, două carduri, totul fiind dezvoltat pe o rețea blockchain, transparentă, prietenoasă și foarte simplu de accesat de către utilizatorul final.
”Funcțiunile pe care le dezvoltăm în platformă vor revoluționa practic modul în care utilizatorii își vor administra activele financiare, atât veniturile cât și investițiile, fie în lei, fie în criptomonede, și este prima astfel de aplicație care va oferi acest mix de servicii”, explică Peter Barta.
P
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz