Finanțe Stiri

Finalul politicii monetare relaxate in SUA, la baza corectiilor de pe burse

26 aug. 2015 2 min

Finalul politicii monetare relaxate in SUA, la baza corectiilor de pe burse

Reading Time: 2 minute

Turbulente pe pietele de actiuni internationale pot fi interpretate sub forma unei repozitionari a investitorilor in contextul apropierii finalului banilor ieftini in Statele Unite, dar și a provocarilor cu care se confrunta China in procesul de tranzitie spre un nou model economic, arata un raport al Bancii Transilvania (BT).

“Pe de o parte, bursele din Europa și Statele Unite au atins maximele din 2015 in lunile aprilie, respectiv mai, cu cateva saptamani mai inainte de cele consemnate in China. Acest aspect reflecta faptul ca samburele care a stat la baza corectiilor actuale pe bursele lumii a fost gradul ridicat de evaluare (supraevaluarea) actiunilor, intr-o perioada caracterizata prin intensificarea divergentelor de politica monetara pe mapamond. Practic, in acest an asistam la ajustarea preturilor la actiuni, dupa ajustarile de preturi la aur (2013) și petrol (2014). Aceste realinieri ale preturilor activelor au la baza finalul politicii monetare relaxate in Statele Unite, aspect semnalat de FED in ultima perioada”, scrie in raport economistul şef al BT, Andrei Radulescu (BT).

grafic 3 bt

Economistul subliniaza faptul ca suprareactia pietelor financiare a fost alimentata de schimbarea brusca a sentimentului in randul investitorilor pe piata chineza (din euforie in panica) intr-o perioada foarte scurta de timp, evolutie influentata de decelerarea economica a Chinei, de caracteristicile pietei de actiuni chineze, dar mai ales de reactiile autoritatilor reponsabile cu implementarea politicilor economice in a doua economie a lumii – in principal deciziile Bancii Centrale a Chinei din prima jumatate a lunii august privind devalorizarea YUAN-ului și acordarea unei ponderi mai importante fortelor pietei in stabilirea cursului de schimb de referinta.

Raportul arata ca scaderile de pe burse din ultimele saptamani nu au determinat, deocamdata, schimbarea tendintei ascendente pe termen lung pe piata americana (principala bursa a lumii). In acest context, accentuam faptul ca, „Spre deosebire de 2007/2008 economia mondiala prezinta o imagine mai solida, ceea ce ne determina sa consideram ca evolutiile recente pot fi interpretate sub forma unor corectii naturale, binevenite, care pot determina creșterea gradului de atractivitate a actiunilor”, accentueaza Andrei Radulescu. Ac esta atrage insa atentia cu privire la faptul ca, prelungirea starii de panica pe pietele de actiuni risca sa se resimta (cu un decalaj de 2-3 trimestre) nefavorabil in sfera economiei reale.

grafic 1 BTRaportul BT mai arata ca am asistat la intensificarea perceptiei de risc pe pietele de actiuni din lume: gradul de volatilitate a atins maximul din 2011, iar indicii bursieri au consemnat scaderi severe, nemaiintalnite din perioada primului val al Marii Recesiuni.

Declanșata in China la jumatatea lunii iunie unda de panica s-a propagat in Europa și Statele Unite. Comparativ cu maximele locale din 2015, indicii bursieri din China, Europa, Statele Unite și Romania au scazut cu aproximativ 40%, 20%, 13%, respectiv 10%.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: