Filippo Nassetti vine la Biz Innovation Forum
Reading Time: 4 minuteFilippo Nassetti este designer și co-fondator al unui start-up de inovație în tehnologie și design, iar din 2015 face parte din echipa celebrei companii Zaha Hadid Architects. Colaborează cu laboratorul Urban Morphogenesis la UCL, Școala de Arhitectură Bartlett, unde predă în cadrul programului de masterat, B-Pro Urban Design. A predat la Royal College of Arts din Londra, la Academia Centrală de Arte Frumoase din China și Universitatea Internațională din Florida.
Are studii de masterat în arhitectură și inginerie de construcții de la Universitatea din Bologna și a lucrat la Plasma Studio Architects (Londra) și SPAN Architecture & Design (Viena). În 2012, a co-fondat MHOX, companie specializată în dezvoltarea de produse wearable, print 3D și tehnici de ”mass customisation”.
Filippo Nassetti vine la București și este guest speaker la Biz Innovation Forum în data de 17 aprilie. El va vorbi despre ”Disability as a catalyst for innovation”, până îl veți putea vedea live pe scena Biz, vă invităm să faceți cunoștință cu el prin interviul pe care ni l-a acordat în exclusivitate:
Cum ai început să lucrezi în design și arhitectură? Care este povestea ta?
Din adolescență sunt pasionat de fotografie, în special de fotoreportaje, de care mă ocupam, de obicei, pe timpul vacanțelor de vară. Cred că acesta a fost debutul meu în lumea artelor, mi-a plăcut mereu să dezvolt proiecte artistice, sunt pasionat de felul cum ia naștere o poveste dintr-o combinație de imagini, de felul în care elemente diferite pot rezona împreună sau nu și de felul în care acestea pot transmite un mesaj sau pot crea o emoție oamenilor. Cred că și în ziua de azi, sunt profund influențat de arta imaginilor.
Cum te-ai alăturat echipei Zaha Hadid Architects? Cu ce te ocupi, concret, în cadrul acestei companii?
Era prin 2015 când câțiva oameni din interiorul acestei companii au aflat de primele mele lucrări cu MHOX și mi-au făcut o ofertă. Mi s-a părut o bună oportunitate să mă mut la Londra și am acceptat-o. Inițial, m-am alăturat echipei ZH CODE, departamentul de cercetare din cadrul Zaha Hadid Architects, apoi m-am mutat la Zaha Hadid Design, compania din cadrul grupului care se ocupă de design de produs. În această echipă sunt designer de produs și pentru alte proiecte la scară mică, în special cele care țin de cercetare și în care se pot folosi metode de design pe computer.
Ai fondat MHOX, un proiect de cercetare care explorează folosirea de noi metode și tehnologii în designul de produs și arhitectură. Cum te ajută ideile pe care le dezvolți cu MHOX în dezvoltarea altor proiecte?
Am pornit MHOX în 2012, un start-up cu finanțare din fonduri europene, specializat în dezvoltarea de produse de tip wearable, print 3D și tehnici de ”mass customisation” și timp de trei ani m-am ocupat exclusiv de acest proiect. Apoi am început să ne extindem și spre alte zone de activitate și proiecte. În continuare, cred însă că rolul MHOX este să dezvolte idei noi și experimente independente, din care pot rezulta proiecte complementare.
Cum îți menții creativitatea și spiritul de inovație?
Am o mare dorință de a afla povești pe care nu le-am auzit niciodată, îmi place mereu să fiu surprins și să surprind.
Care crezi că sunt tendințele momentului în domeniul tău de activitate?
Progresul tehnologic, sub forma organismelor modificate genetic, biologia sintetică, bio-hacking-ul, inteligența artificială, machine learning-ul, nano-technologia, deschide noi scenarii în care discuțiile clasice despre natural vs. artificial, material vs. digital, uman vs. non-uman nu-și mai au sensul. Granițele se întrepătrund și obiectele devin incerte.
Cred că toate acestea deschid noi oportunități în domeniul designului și dau naștere unor noi scenarii, în special pe tărâmul percepțiilor vizuale și al esteticii. Aș numi asta estetică post-naturală. Obiectele se află acum între natural și artificial într-un mod ambiguu și cumva misterios și toate acestea nu se regăsesc numai în felul în care funcționează sau în forma lor materială, ci intuitv, și în felul în care arată.
Ce proiecte crezi că îți vor atrage atenția în viitorul apropiat?
În momentul de față mă preocupă îndeosebi proiectele artistice. Explorarea pur formală și estetică, atât la nivel material, cât și digital, mai exact, sculpturi și animații. Cred că acestea mă ajută să dezvolt estetica post-naturală pe care am menționat-o anterior.
În general, proiectele comerciale vin la pachet cu o serie de constrângeri, de la așteptările clienților la preferințele pieței și așa mai departe, prin urmare cred că trebuie să fii ”bazat”, foarte sigur pe tine și pe ceea ce poți să faci ca să poți impune o schimare, altfel riști să te pierzi. Iar ”bazarea” vine din proiectele artistice și cele independente pe care poți să le oferi. Asta a fost valabil pentru Zaha însăși (n.red. arhitecta Zaha Hadid, fondatoarea Zaha Hadid Architects), ea nu a început cu proiecte de arhitectură comercială, ci cu unele artistice, care au ajutat-o să dezvolte un nou limbaj.
La Biz Innovation Forum vei vorbi despre ”Disability as a catalyst for innovation”. Ce ne poți dezvălui în avans pentru participanții la conferință?
Voi povesti despre bazele proiectelor mele de cercetare în domeniul designului și o să arăt cum am aplicat conceptele dezvoltate de mine la o serie de proiecte de diferite tipuri și mărimi. O să vorbesc atât despre metodă în sine, cât și despre anumite proiecte și cred că în prezentarea mea se vor găsi semințele care pot genera noi idei sau măcar șansa de compara constructiv diferite idei.
Pentru înscriere la Biz Innovation Forum, detalii, aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz