La Muzeul Național de Artă al României cea de-a 24-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun (5 decembrie) are caracterul unei ediții-manifest, dedicată accesului egal la educație de calitate.
De această dată, artiști și designeri de renume au creat 23 de brazi unicat, care vor fi licitați în seara de gală la Muzeul Național de Artă al României.
La cele 23 de ediții anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun au fost strânse fonduri de 9.102.000 euro, care au sprijinit 257.127 copii:
Început în anul 2021, parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Salvați Copiii România a însemnat în anii parcurși împreună peste 1.000 de ateliere diverse de care au beneficiat 850 de copii. Mulți dintre aceștia au vizitat în această perioadă pentru prima dată Muzeul Național de Artă al României și au luat contact cu capodoperele artei românești și universale. În anul 2024 această colaborare s-a concretizat și într-o expoziție dedicată Zilei Internaționale a Copilului cu lucrări realizate de copii cu nevoi sociale. Colaborarea va continua și pe parcursul anului 2025.
„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizația Salvați Copiii. Oferim cadrul pentru o excepțională expoziție de artă contemporană cu caracter caritabil, dar și programe educative desfășurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii și tinerii aflați în programele organizației. Ideea care animă acest parteneriat este că educația și cultura fac parte din nevoile fundamentale ale ființei umane”, afirmă Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.
Record de generozitate
Numai anul trecut, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să adune fonduri de un million de euro, pentru restabilirea dreptului egal la educație pentru copiii aflați în risc sever de sărăcie și excluziune socială. Cei 22 de brazi licitați în seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, au asigurat astfel sprijin socio-educațional pentru 16.000 de copii.
În cadrul Galei Festivalului Brazilor de Crăciun, brazii concepuți și donați de către designeri și artiști recunoscuți din România au fost licitați cu sume cuprinse între 10.000 și 140.000 de euro, de companiile care și-au asumat rolul de actori majori ai responsabilității sociale. În total, suma strânsă a fost de un million de euro din licitația brazilor, vânzarea biletelor de tombolă și sponsorizări.
Doi brazi și-au disputat primul loc:
· UNTOLD CREATIVE TEAM – bradul Metamorphosis, care a fost licitat cu 140.000 euro de către Kaufland România și Catena;
· Bradul SALVAȚI COPIII, cu sprijinul ȘTEFANIEI MIRCEA –Sunete magice de Crăciun a obținut suma de 140.000 euro, prin efortul comun al Kaufland România, Druid, KULTHO Forever Diamonds, Romanian Business Consult, Banca Comercială Română.
Următorii brazi licitați au fost:
· ENDORPHIN LAB – ADONIS ENACHE & ATELIER DUAL – Bradul cu Povești – 130.000 euro – au licitat KRUK România și Clifford Chance Badea;
· DOINA LEVINTZA – Bradul Crăiasa Zăpezii – 100.000 euro – a licitat Catena;
· MIHAI POPESCU și Tino Mob & TWINS STUDIO – bradul Laolaltă – 65.000 euro – a licitat Banca Comercială Română.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre marginalizarea copiiilor provenind din medii vulnerabile și nevoia de a dezvolta politici publice consistente, pentru a-i spijini în mod real pe acești copii: “Un copil al cărui acces la educație, la servicii de sănătate, la comunitate este limitat e un copil care nu se poate dezvolta potrivit potențialului pe care îl are. De aceea este crucial accesul la educație, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilitățile. Sărăcia omoară educația, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor.”
Sărăcia ucide educația
Daniela si Isabela sunt beneficiare ale programului Școală după Școală Cluj-Napoca, care se desfășoară la Școala Gimnazială Tureni. Fetițele au 10, respectiv 9 ani și mai au șase frați: cinci băieți și o fată. Zece suflete înghesuite și înfrigurate sub un tavan jos, cu găuri, cu un dulap și trei paturi mai mult rupte. Apa o aduc pe rând, cu greutate iarna, de la o cișmea aflată la 300 de metri de casă. În aceeași curte locuiește bunica maternă, care are două camere. În una din ele lasă să doarmă doi-trei copii ai familiei, în schimbul curățeniei, ajutorului în gospodărie, gătitului sau adusului de apă. Toate acestea sunt motive pentru care copiii nu merg zi de zi la școală, nici nu au timp să se joace. Într-una din vizite, întrebând de ce nu a fost Daniela la școală, bunica mi-a răspuns că trebuia să o ajute să facă curățenie.
Conform celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România, în rândul familiilor beneficiare ale programelor, organizației:
Astfel:
Începând cu luna noiembrie 2024, Valentina Seiciu, ex. Director Financiar și de Trezorerie în cadrul Tarfin, devine noul Director General…
Philip Morris International este lider global în categoria produselor fără fum, iar IQOS este sistemul de încălzire a tutunului numărul…
Kaufland România deschide cel de-al treilea magazin din municipiul Brăila, investiție prin care creează aproximativ 80 de locuri de muncă…
Schneider Electric integrează inteligența artificială în procesele sale de business pentru operațiuni mai agile și mai eficiente. Revoluția adusă de…
În urma dezbaterii cu Ursula von der Leyen privind noua sa echipă și programul său pentru următorii cinci ani, deputații…
Jam Session Agency a urcat de 5 ori pe scena Romanian PR Award și de 6 ori pe scena Internetics.…