Stiri

FDSC a facilitat, în 30 de ani, fonduri de 180 de milioane de euro pentru proiectele ONG-urilor

Reading Time: 3 minute

De la fondarea organizației, FDSC a facilitat accesul a aproximativ 3.000 de proiecte ale ONG-urilor la fonduri în valoare de 180 de milioane de euro, a contribuit la îmbunățățirea reglementărilor legale în domenii legate de mediul asociativ și dezvoltarea de servicii pentru grupuri vulnerabile și la sprijinirea multor ONG-uri la început de drum.

FDSC vizează ca până în 2028 să susțină ONG-urile să obțină fonduri nerambursabile în valoare de minimum 30 de milioane de euro.

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost creată în 1994, în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene, pentru a oferi finanțare și asistență ONG-urilor din România și a crea astfel o societate civilă puternică.

Inițial, fundația a atras fonduri internaționale pentru sprijinirea organizațiilor neguvernamentale din România, pentru ca ulterior să ofere și traininguri și asistență pentru dezvoltarea acestora.

„FDSC a fost înființată, în urmă cu treizeci de ani, pentru a sprijini și dezvolta ideea de societate civilă, care în acele zile, după cum mulți poate că au uitat acum, era un concept cu adevărat nou. A fost gândită și condusă de români, sub îndrumarea unor personalități independente din România, cu misiunea de a lucra în beneficiul societății românești. Multe s-au schimbat în societatea românească de la începuturi, dar agenda principală nu este atât de diferită – construirea rezilienței și a expertizei în rândul organizațiilor societății civile; promovarea diversității, pluralismului și justiției sociale la toate nivelurile societății; menținerea vigilenței în protejarea spațiului civic și a statului de drept.” (Karen Fogg, prima șefă a Delegației Comisiei Europene la București în perioada 1993-1998, membră a Consiliului Director al FDSC).

Sectorul ONG s-a dezvoltat semnificativ în ultimele decenii. Dacă în 1994 (anul înființării FDSC) România avea puțin peste 10.000 de organizații înființate, anul trecut sectorul ONG era format din aproximativ 127.000 de organizații. În 2022 acestea aveau în jur de 127.000 de angajați și venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB) arată datele din raportul „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” realizat de FDSC.

„Cea mai mare provocare pe care o aveam în 1994 era de a duce România pe un drum euroatlantic și de a apăra democrația incipientă. Retrospectiv, principala noastră reușită este faptul că am devenit un jucător semnificativ la nivel local, regional și european. Am reușit, prin finanțare, capacitare și informare, să ținem sectorul ONG solidar și vom continua să facem acest lucru prin ariile noastre de acțiune – networking, advocacy, finanțare, capacitare & cercetare – pentru a crea o țară mai echitabilă, în acord cu valorile europene, o țară în care fiecare persoană este respectată și reprezentată. Știm că astăzi suntem un hub al societății civile, pe care am dezvoltat-o ONG cu ONG, om cu om. Este esențial să ne continuăm misiunea de a conecta organizațiile și resursele, pentru că astfel vom avea o societate puternică și vom menține România pe făgașul democratic și european, într-un context în care ne confruntăm tot mai des cu populism, iliberalism sau naționalism, atât la nivel local, cât și în Europa”, a afirmat Ionuț Sibian, director executiv Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Oamenii FDSC și direcțiile sale strategice până în 2028

Oamenii care au pus umărul la construcția FDSC în acești 30 de ani, peste 200 de angajați și colaboratori, formează în prezent cea mai valoroasă comunitate pe care FDSC se sprijină în continuarea misiunii sale. FDSC a fost și rămâne o platformă de talente, care a consolidat cariere importante în organizații naționale și internaționale, în instituții publice și companii din România și în afara ei. 

Team

Recent Posts

Allianz-Țiriac a contribuit cu 20 mld. euro în economie în 30 de ani

Allianz-Țiriac, unul dintre cei mai importanți jucători din piața de asigurări, a avut o contribuție totală de 20 miliarde de…

13 minute ago

EFdeN lansează European Institute of Sustainability (EIS), unde se pregătesc specialiștii care vor face România mai sustenabilă

EFdeN, alături de partenerul principal Raiffeisen Bank România, lansează EIS – European Institute of Sustainability, primul institut din țară specializat…

29 de minute ago

Americanii aprobă un angajament financiar de până la 99 mil. $ pentru proiectul RoPower Nuclear de la Doicești

RoPower Nuclear SA, un joint-venture între Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, a obținut un angajament financiar de 99 milioane…

56 de minute ago

„Autentic Românesc”aduce ingredientele locale în rutina noastră zilnică

Cramele Recaș, Fragedo și partenerii programului “Autentic Românesc” au dat startul celui de-al treilea sezon al programului în care Chef…

o oră ago

UniCredit a fost desemnată de Euromoney cea mai bună bancă de FX în Europa Centrală și de Est

UniCredit a obținut o nouă recunoaștere, fiind declarată drept Cea mai bună bancă de FX în Europa Centrală și de…

2 ore ago

Companiile caută noi talente printre bobocii noului an universitar

În România, conform unui studiu al Forvis Mazars, care evidențiază prioritățile strategice pentru liderii de afaceri în următorii 3 până…

3 ore ago