Analize Business Stiri

FDA lansează Centrul de Excelență în Telemedicină

21 oct. 2020 3 min

FDA lansează Centrul de Excelență în Telemedicină

Reading Time: 3 minute

Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) lansează Centrul de Excelență în Telemedicină, ca parte a Centrului pentru Dispozitive și Medicină Radiologică (CDHR), pentru a susține și promova beneficiile tehnologiei digitale în medicină.

FDA își propune să stimuleze dezvoltarea dispozitivelor mobile, a software-ului ca dispozitiv medical (SaMD), a accesoriilor portabile inteligente, utilizate ca dispozitive medicale și a altor tehnologii. În plus, prin intermediul Centrului, agenția va moderniza politicile de telemedicină și reglementările în vigoare, pentru a oferi pacienților instrumente specializate ce sporesc accesul la servicii digitale sigure și eficiente.

Primul director al Centrului este Bakul Patel, liderul operațiunilor normative și științifice ale serviciilor de sănătate de la FDA.

„Înființarea Centrului de Excelență în Telemedicină face parte din eforturile FDA de a se asigura că în SUA sunt dezvoltate și evaluate cât mai rapid cele mai inovatoare tehnologii din domeniul medicinei digitale”, a spus comisarul FDA, Stephen M. Hahn.

Hahn a adăugat că anunțul marchează următoarea etapă în aplicarea unei abordări complexe a tehnologiei în domeniul sănătății digitale, astfel încât pacienții să fie mai bine informați, iar cadrele medicale să aibă la dispoziție noi metode de prevenție și diagnostic precoce al bolilor cu potențial letal, dar și pentru a gestiona afecțiunile cronice prin intermediul serviciilor de telemedicină. Totodată, Centrul va sprijini furnizorii interesați să ofere pacienților tehnologii digitale de sănătate de înaltă calitate, oferind expertiză centralizată și servind ca resursă pentru tehnologii și politici de telemedicină.

Centrul va consilia, coordona și susține activitățile de promovare a celor mai bune practici și reinventarea monitorizării prin telemedicină, desfășurate în cadrul FDA. În același timp, va crea și o rețea de experți în sănătate digitală și se va angaja în colaborări cu diverse comunități pentru schimb de cunoștințe și expertiză cu personalul FDA în materie de telemedicină.

Inițiativa FDA va fi susținută și de alte activități. Acestea includ proiecte strategice de promovare a tehnologiilor digitale în medicină, sinergii în cercetarea științifică de reglementare a acestui serviciu și construirea de parteneriate strategice.

„Înființarea Centrului de Excelență în Telemedicină face parte din planul FDA privind încurajarea și facilitarea accesului la servicii de medicină digitală. În ultimii ani, am pus bazele unor parteneriate interne și externe pentru a coordona acest tip de servicii și pentru a promova o serie de politici de reglementare coerente, care țin pasul cu inovațiile din acest domeniu”, a spus și Jeff Shuren, director CDRH.

Un centru de excelență are rolul de a oferi un nivel înalt de expertiză și resurse pentru un domeniu medical specific, astfel încât pacienții să beneficieze de cea mai bună îngrijire disponibilă în domeniul respectiv.

La nivel european, Comisia Europeană a recomandat încă din 2008 adaptarea cadrului legal din țările membre, pentru a ține pasul cu inovațiile digitale aplicabile în medicină.

Cu atât mai mult în România, unde legislația a rămas în urmă, actualizarea cadrului juridic este necesară pentru a atenua și chiar rezolva probleme cu care sistemul medical autohton se confruntă de multă vreme.

La nivel național, în acest moment, nu avem un cadru legislativ care să reglementeze telemedicina, iar autoritățile vor trebui să se concentreze pe o reglementare în acest domeniu, având în vedere beneficiile pe termen lung. 

Ce este telemedicina?

Un serviciu prin intermediul căruia interacțiunea dintre medic și pacient se realizează de la distanță prin intermediul tehnologiei. Consultațiile se realizează online, cu înscriere și programare în avans, fără să fie nevoie ca pacientul să se deplaseze la spital sau clinică. 

Dacă în ianuarie 2020 interesul față de telemedicină era relativ scăzut, acesta a crescut treptat în popularitate în special în luna martie când s-au impus cele mai multe măsuri de izolare și carantină și a atins apogeul în aprilie.

Pe parcursul ultimilor 15 ani, interesul vizavi de acest gen de servicii a fost fluctuant, cu cote de interes relative mari în 2004 și cu cele mai puține căutări în 2013.

Potrivit lui Alex Turkeltaub, CEO al unei companii medicale din San Francisco, 90% din consultațiile medicale de bază se pot face de la distanță, însă pacienții se simt mai confortabil când stau de vorbă cu medicul față în față.

Potrivit estimărilor Yahoo Finance, piața telemedicinii la nivel global ar putea să ajungă la peste 82 de miliarde de dolari până în 2027. În 2018, era estimată la 18,6 miliarde de dolari.

Credit foto: Photo 133911044 © Jae Young Ju | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: