Fără ESG te vor ocoli investitorii
Reading Time: 5 minuteBlackPeak Capital vizează investiții de 5 – 15 milioane de euro în IMM-uri cu creștere rapidă din România, Bulgaria, Slovenia, Croația și Serbia. Planurile de investiții în România, care pot ajunge la 40 de milioane de euro, se aliniază cu angajamentul companiei de a sprijini businessurile care au un impact economic, social și de mediu pozitiv în regiune.
Am discutat cu Virgil Chitu, Romania Lead, și Simona Stiliyanova, ESG and Marketing Director, despre importanța ESG în decizia de a investi într-o companie.
La ce aspecte vă uitați în cadrul companiilor în care intenționați să investiți?
Virgil Chitu: Suntem interesați în principal de companii cu creștere rapidă, cu un model de afaceri dovedit, care au nevoie de investiții pentru a-și putea duce dezvoltarea la următorul nivel. Ele tind să fie inovatoare și, de cele mai multe ori, conduse încă de fondatori. Ne place să lucrăm cu antreprenori cu o viziune care necesită investiții pentru a produce o creștere superioară.
În ceea ce privește industriile vizate, avem câteva de care suntem foarte încântați, dar suntem deschiși și către alte oportunități. Constatăm că businessurile pe care le privim cel mai aproape vând produse și servicii cu valoare adăugată și fie sunt lideri pe piața locală, fie se concentrează pe piețele occidentale (și chiar globale) și sunt capabile să se dezvolte în acest fel.
Credem în dezvoltarea regională, în care companiile au scalabilitate nu doar pe piețele lor de origine, ci și în alte țări din Europa de Sud-Est și nu numai. Prin această lentilă, căutăm, de asemenea, să implementăm capital în companii în care vedem potențialul de scalare și de a deveni campioni regionali prin fuziuni și achiziții. Considerăm că putem adăuga o valoare semnificativă companiilor în care investim, deoarece structurarea și executarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții sunt încorporate în ADN-ul BlackPeak.
Cât de important este ESG pentru BlackPeak Capital când vine vorba de investiții?
Simona Stiliyanova: Credem că investiția responsabilă este singura modalitate de a obține o apreciere a capitalului pe termen lung și de a construi companii de clasă mondială. O bună guvernanță corporativă este unul dintre cei mai fundamentali factori pentru abordarea cu succes a provocărilor creșterii rapide a companiilor în care investim.
Ea asigură un management adecvat al riscului, transparență și o cale pentru discuții constructive în care opinia tuturor părților interesate poate fi luată în considerare. Monitorizarea impactului social și de mediu nu este doar lucrul corect de făcut, ci oferă și un cadru important pentru managementul riscurilor și o inspirație pentru toate părțile interesate din companiile în care investim.
Prin urmare, încorporăm principiile ESG la fiecare nivel al procesului de investiții și încurajăm companiile în care investim să fie un exemplu al modului în care grija pentru comunitate și mediu este, de fapt, o condiție pentru succesul financiar.
Care este procesul de verificare a componentelor ESG în companiile în care investiți?
Simona Stiliyanova: Principiile ESG sunt încorporate în fiecare pas al procesului de investiții. Am construit o listă detaliată de excludere a activităților și sectoarelor în care nu investim, cum ar fi jocurile de noroc, produsele petroliere, alcoolul, tutunul, defrișările și alte activități care încalcă biodiversitatea și patrimoniul cultural.
Se bazează pe cerințele IFC și BERD ale investitorilor noștri instituționali. Ca pas următor înainte de a lua o decizie de investiție, fiecare companie trece printr-un proces de due diligence ESG detaliat, efectuat de o organizație terță.
Care sunt cerințele de raportare ESG pentru companiile în care investiți?
Simona Stiliyanova: Am dezvoltat un proces de onboarding ESG specializat pentru companiile noastre din portofoliu. După încheierea unei tranzacții, inițiez o întâlnire ESG cu fondatorii companiei și/sau echipa de management. Deoarece mulți dintre ei sunt IMM-uri sau companii medii din Europa de Sud-Est, adesea le lipsește o echipă ESG dedicată. Îi încurajăm să identifice membrii echipei existente care sunt pasionați să se dezvolte în domeniu, chiar și cu normă parțială, și să înceapă să-i pregătească.
Vestea bună este că de la începutul programului, în decembrie, 100% dintre companiile din portofoliu au numit responsabili ESG. Lucrez îndeaproape cu aceștia, împărtășind resurse și programe de formare, oferind îndrumări pentru crearea unei politici ESG, dezvoltarea unui sistem de management de mediu și social, stabilirea unor obiective semnificative bazate pe știință și furnizarea de contacte pentru furnizorii de servicii verificați.
Următorul obiectiv este să ajutăm companiile din portofoliu în măsurarea celor trei domenii de aplicare, ca prim pas către reducerea emisiilor. Cerințele de raportare pentru companiile din portofoliu se bazează în prezent pe cele opt standarde de performanță IFC, dar intenționăm să introducem KPI și cerințe suplimentare specifice industriei pentru fiecare companie. Urmăm un principiu critic – să raportăm nu doar de dragul raportării, ci să o folosim ca instrument pentru o schimbare semnificativă.
Cum vedeți piața din România în ceea ce privește potențialul de investiții?
Virgil Chitu: Continuăm să vedem oportunități mari pe piața românească din partea IMM-urilor inovatoare cu modele de afaceri dovedite și dorim să le ajutăm să atingă următorul nivel de creștere. Cu alte cuvinte, vedem mult potențial în România și suntem dornici să jucăm un rol mai mare în acest ecosistem. Acest lucru este atât prin investiții directe, cât și prin investiții prin companii din portofoliul nostru. De exemplu, participația noastră euShipments (un furnizor de top de soluții de integrare logistică în SEE) a achiziționat recent Helpship, o mare companie românească ce este complementară ofertei sale actuale de servicii. Acest lucru va permite companiilor combinate să servească mai bine clienții și să pună bazele pentru o creștere mai mare și pentru răspândirea celor mai bune practici.
Suntem investitori prudenți și, ca și alții de pe piață, vedem că unii indicatori macro indică „așteptați și vedeți” pe termen scurt; deși, într-o măsură în scădere, inflația continuă să facă titluri, știrile despre încetinirea din economiile avansate (și în anumite privințe și pe piețele asiatice) se scurg și oamenii din piață se întreabă care va fi impactul mai aproape de casă.
Acestea fiind spuse, România a continuat să crească în termeni reali, susținută de un consum rezistent, ISD și o creștere a investițiilor publice. Presupunând că încetinirea în altă parte nu se accelerează, există deci o posibilitate reală ca economia românească să continue să crească.
Pe acest fond mixt, continuă să existe tranzacții interesante pe piața din România și, mai important, companiile inovatoare continuă să crească și să aibă nevoie de capital pentru a se dezvolta în continuare. Prin urmare, suntem optimiști cu prudență și căutăm companii bune în care să putem investi.
Cum vedeți viitorul ESG în ceea ce îi privește pe investitori?
Simona Stiliyanova: Viitorul ESG pare promițător pe măsură ce crește cererea de investitori, factorii ESG devin integrați în investițiile principale, dovezile susțin alinierea performanței financiare, reglementările susțin transparența, iar implicarea și activismul joacă un rol semnificativ. Firmele de investiții pot contribui la accelerarea transformării peisajului ESG prin încorporarea considerațiilor ESG în strategiile lor de investiții, interacționând cu companiile pe probleme ESG și susținând practici responsabile și durabile.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 375 (16 iulie – 16 septembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz