Fara educatie, visele dispar
Reading Time: 4 minuteA inceput scoala. Insa nu pentru toata lumea. Sunt peste 100.000 de copii in Romania, care provin din familii atat de sarace, incat ceea ce pentru altii pare “un dat”, ceva care li se cuvine, de la sine, pentru ei este ceva la care nici macar nu ajung sa viseze. Le lipsesc o pereche de ghetute, un ghiozdan, haine sau pur si simplu posibilitatea de a avea zi de zi un pachetel pentru a putea merge la gradinita sau la scoala.
Ce putem face pentru acesti copii?
Ii putem ajuta sprijinind programul „Fiecare Copil in Gradinita”(FCG), pe care Asociatia OvidiuRo il dezvolta si implementeaza de mai bine de patru ani, fie prin donatii cu plata online pe site-ul asociatiei, fie prin donatii recurente prin SMS (2 euro / luna), trimitand „GRADI” la numarul 8844.
Campania de donatii a pornit oficial pe 15 septembrie. Publicul meloman are parte si de un reminder inedit, pe 20 septembrie, odata cu proiectia in premiera absoluta in Romania a documentarului “Seymour: An Introduction”, cel mai recent film regizat de Ethan Hawke, declarat de Variety printre cele mai bune 5 filme ale lui 2015, de pana acum si invitat sa fie proiectat in inchiderea Festivalului International George Enescu in Piata Festivalului incepand cu ora 21.00.
De asemenea, in perioada 1 septembrie – 4 octombrie, OvidiuRo deruleaza in parteneriat cu Carrefour o campanie de strangere de fonduri. Mai exact, timp de o luna, clientii pot alege sa doneze un leu la casa de marcat, in toate cele 28 de hipermarketuri Carrefour din intreaga tara.
Cum ajung donatiile la cei care au nevoie de ele?
De peste patru ani, Asociatia OvidiuRo reuseste sa aduca copiii saraci la gradinita prin intermediul unui mecanism care si-a demonstrat deja eficacitatea in 43 de comunitati din 11 judete din tara. Mecanismul consta in distribuirea de tichete sociale in valoare de 50 de lei lunar pentru copii care provin din familii cu venituri lunare de sub 150 lei / membru al familiei, traiesc in comunitati izolate, in locuinte improprii si aglomerate, cu acces limitat la apa potabila si servicii medicale de baza. Tichetele le sunt oferite parintilor numai daca acestia isi aduc in fiecare zi copiii la gradinita.
https://www.youtube.com/watch?v=cX2dKcvdoOM
In ultimul deceniu, interventii similare cunoscute pe plan international sub numele de transfer financiar conditionat (conditional cash transfer) au avut foarte mare succes in schimbarea comportamentului parintilor saraci in multe regiuni ale lumii. Metoda si-a demonstrat eficienta si in Romania. De la lansarea programului „Fiecare Copil in Gradinita”, in 2010, in medie 81% dintre cei mai saraci copii din aceste comunitati au venit la gradinita regulat in fiecare an. Aceasta este de departe cea mai buna prezenta inregistrata vreodata in aceste comunitati. In plus parintii incep sa invete alaturi de copiii lor. In cele din urma, 98% dintre copiii din program se inscriu si frecventeaza scoala in absenta stimulentului reprezentat de tichetele sociale.
De ce sunt mai eficiente decat banii tichetele sociale?
Sunt mai usor acceptate de catre alti membri ai comunitatii ca o forma de ajutor social, sunt mai usor de distribuit si monitorizat; sunt mai putin interschimbabile (cumpararea de tigari sau alcool nu este permisa) si sunt indreptate direct catre nevoile de hrana ale copiilor.
Pe langa componenta tichelor sociale, mecanismul programului „Fiecare Copil in Gradinita” implica mai multe alte elemente. Asistentii sociali si mediatorii scolari se implica voluntar in recrutarea copiilor cu varste intre 3 si 5 ani si ii conving pe parintii acestora sa ii inscrie la gradinita. Tot ei tin sub observatie situatia economica si sociala a familiilor, verificand constant ca sunt respectate conditiile de eligibilitate ale programului FCG. Prezenta zilnica este stimulata de faptul ca profesorii noteaza cu rigurozitate prezenta tuturor copiilor la gradinita. Desi banal, acest mic gest de notare zilnica a prezentei nu se intampla in mod normal astfel ca, inainte de programul FCG, datele cu privire la numarul copiilor care frecventeaza gradinita erau incerte; in plus, vizitele neanuntate ale echipei OvidiuRo si conditionarea acordarii tichetelor de prezenta zilnica au transformat notarea prezentei intr-un obicei sanatos. Copiii au dreptul la 2 absente motivate, dar parintii sunt obligati sa anunte invatatoarea. Daca intr-o clasa nu se face prezenta corect intr-o luna, toti copiii FCG pierd dreptul la tichetele sociale pe luna respectiva.
Totodata, Echipa OvidiuRo si partenerii educationali ai acesteia desfasoara traininguri si module educationale menite sa pregateasca cat mai multi copii si profesori pentru gradinita si scoala, respectiv pentru un nou stil de predare, centrat pe copil si nevoile sale particulare (Atelierele Sotron Doi – prin care mamicile si copiii de pana in doi ani iau contact cu gradinita si se pregatesc pentru a o frecventa, Atelierele de Vara Sotron – ateliere de doua saptamani pe timpul vacantei de vara prin care copii si profesori din toata tara parcurg activitati educationale de recapitulare sau familiarizare cu informatii utile pentru gradinita si scoala).
Nu in ultimul rand, comunitatile FCG sunt vizitate de caravane medicale organizate in parteneriat cu studentii si medicii rezidenti de la “Impreuna pentru sanatatea rurala”. Copii si adulti deopotriva au ocazia unui consult medical si primesc vitamine, produse pentru igiena, medicamente uzuale etc.
Pe termen mediu, Asociatia OvidiuRo, care de ani buni a devenit un nume sinomim cu sustinerea educatiei pentru copiii defavorizati, acopera costul tichetelor sociale prin investitiile donatorilor privati (GSK, NN, Raiffeisen, Carrefour, Dedeman, Rompetrol). In timp, asociatia incearca sa treaca, in mod gradual, responsabilitatea implementarii si acoperirii costurilor de tichete sociale catre autoritatie locale si judetene, urmarind ca pe termen lung programul sa poata fi aplicat la nivelul intregii tari. Pana atunci, pentru continuarea educatiei celor 2.400 de copii sprijiniti in prezent de OvidiuRo, asociatia depinde de donatiile private și de cei care vor alege sa sprijine scolarizarea timpurie a copiilor saraci abonandu-se la o donatie lunara de 2 euro (SMS „GRADI” la 8844).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz