Sustenabilitate Companii

FALT SOLAR: Acoperișul care produce energie

29 mart. 2023 6 min

FALT SOLAR: Acoperișul care produce energie

Reading Time: 6 minute

Acoperișul solar integrat este o soluție inovatoare ce îmbină nevoia de energie regenerabilă cu dorința de a păstra integritatea esteticii clădirii. Sistemul 2-în-1 FALT SOLAR lansat recent în România este simultan acoperiș și sistem fotovoltaic. Am discutat cu Cristian Mătășel, director general al Metigla, despre ce presupune această nouă soluție și cum influențează piața locală de fotovoltaice.

Metigla Cristian Matasel Director General Metigla

Cum a apărut acoperișul solar integrat FALT SOLAR? 

Metigla este un business de familie pornit în urmă cu 40 de ani în Belgia, iar pe piața din România este prezent din anul 2000. Creșterea organică și continuă a portofoliului de produse și servicii se bazează pe inovație, calitate premium, pasiune și sustenabilitate, astfel încât am ajuns astăzi să fim furnizori de soluții complete de acoperire, atât pentru clienți industriali, cât și pentru cei rezidențiali.

Am investit în automatizarea procesului de producție în fabrica pe care o avem în România, la Ceptura, acordând atenție tehnologiei și productivității. În prezent, sistemele complete de acoperișuri sunt realizate cu ajutorul unor linii parțial robotizate, care oferă acuratețe produselor și control al calității.

Lansarea FALT SOLAR în România este un pas firesc, în conformitate cu misiunea Metigla, de a satisface nevoile și bunăstarea oamenilor și a afacerilor, cu soluții inteligente, durabile și inovatoare. În Uniunea Europeană, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon. Pentru a atinge obiectivele UE privind generarea de energie regenerabilă și transformarea în clădiri cu emisii zero, toate acoperișurile trebuie să devină la un moment dat „acoperișuri cu energie solară”.

Există un aspect al misiunii noastre unde nu am vrut să facem compromis: estetica acoperișului Metigla. Am căutat acel partener, cu sprijinul căruia să putem oferi o soluție care nu sacrifică frumusețea casei în detrimentul tehnologiei solare. Ba mai mult, una care să completeze arhitectura fiecărei case cu un acoperiș cu energie verde. Astfel am ajuns la parteneriatul, exclusiv în România, cu Roofit.Solar, pentru a furniza o soluție inovatoare pentru acoperișuri.

Cum funcționează acoperișul FALT SOLAR și cum se realizează instalarea și întreținerea? 

Țin să subliniez că FALT SOLAR by Roofit.Solar nu este un panou solar. Este un sistem 2 în 1, un panou de acoperiș în care este integrat panoul solar. Se montează ca un acoperiș normal, din tablă prefălțuită, exact ca modulele Falt pe care le producem în Romania încă din anul 2012.

Nu este vorba de clasica soluție cu panouri solare fixate peste acoperiș, ci un singur sistem integrat, ușor de montat. Astfel, acoperișul devine sursă de energie pentru întreaga casă din momentul în care este finalizat montajul. Asta pentru că devine simultan un acoperiș, dar și un sistem fotovoltaic care poate fi conectat la celelalte echipamente necesare pentru a prelua energia generată și a o transforma și controla în parametrii doriți de proprietar.

Nu necesită costuri de mentenanță și rezistă la intemperii la fel ca orice alt acoperiș. Oferim, împreună cu partenerii noștri de încredere, un pachet complet, de la proiectare până la instalare. Mai întâi evaluăm amplasamentul, realizam proiectarea cu software-ul nostru de planificare 3D, iar apoi se instalează acoperișul. Ultimul pas menționat se execută sub supravegherea noastră, de către un instalator de încredere. Din acel moment oferim și servicii post vânzare pentru a ne asigura că totul funcționează fără probleme. 

Ce avantaje financiare aduce acoperișul FALT SOLAR? 

Primul avantaj financiar ușor de înțeles este că acesta se amortizează singur, prin economia oferită la factura de energie. De asemenea, fiind un produs 2-în-1, nu este nevoie de o structură suplimentară de acoperiș, deoarece este ușor în comparație cu panourile solare obișnuite. 

Combinarea acoperișului și a panourilor solare într-un singur produs reduce necesarul de materiale, cum ar fi structurile de susținere, dar și costurile cu forța de muncă în timpul instalării. Nu există probleme cu infiltrarea apei, pentru că nu este nevoie de perforații prin acoperiș pentru instalarea unor structuri deasupra. 

Deoarece este ca un acoperiș, fără structuri suplimentare și fără cabluri deschise la diferite condiții meteorologice, întreținerea nu presupune nimic mai mult decât cea a unui acoperiș.

Atunci când sunt instalate, panourile sunt îmbinate împreună pentru a forma o structură unitară care este 100% impermeabilă, rezistentă la vânt și la greutatea zăpezii.

Adăugăm cei 25 de ani garanție de performanță maximă și, nu în ultimul rând, designul de neegalat al acoperișului solar Metigla. Toate acestea se traduc și în alte avantaje financiare, ca majorarea valorii casei pe măsura trecerii timpului.

METIGLA FALT SOLAR 2

Ce diferențiază FALT SOLAR de alte produse similare de pe piață? 

Produsul lansat de Metigla se încadrează în categoria BIPV (Building Integrated Photovoltaics) – panouri fotovoltaice integrate în clădiri. Această categorie este complet diferită de soluția fotovoltaică obișnuită care presupune instalarea sistemelor fotovoltaice deasupra unui acoperiș. Foarte puține soluții solare sunt clasificate în această categorie, BIPV, pe piața din România. FALT Solar are una dintre cele mai mari eficiențe din categoria sa și este una dintre cele mai moderne și aspectuoase soluții.

Este un produs complet certificat, o combinație de celule mono PERC, utilizate pe scară largă în industria fotovoltaică, care sunt complet integrate în material din oțel ușor, de cea mai înaltă calitate. Parteneriatul prin care este adus FALT SOLAR în România este unul special care îi oferă multiple avantaje prin combinația dintre cunoștințele Roofit.Solar privind cele mai recente tendințe și tehnologii în materie de celule solare și expertiza Metigla, în calitate de producător de soluții premium de acoperire metalică.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă Metigla în producția și promovarea acoperișului solar FALT SOLAR pe piața din România?

În viziunea Metigla, ne-am propus chiar de la început să inovăm și să educăm piața cu privire la soluții de acoperire de înaltă calitate. În privința acoperișului solar de tip BIPV (panouri fotovoltaice integrate în clădiri), această soluție integrată este cunoscută deocamdată doar de o comunitate mică din România. 

Piața rezidențială din România a cunoscut doar „recent” panourile solare, și, chiar dacă soluțiile solare sunt un subiect cunoscut de foarte mulți ani, ele încă nu au devenit o obișnuință. Acest lucru face ca piața din România să compare soluția noastră direct cu panourile solare obișnuite, dar asta înseamnă a compara mere cu pere. 

Iată câteva exemple de astfel de comparații.

1. Prima ar fi încercarea de a compara eficiența în wați sau per panou. 

Eficiența pe panou depinde de dimensiunea fiecărui panou. Cheia este de a compara eficiența pe acoperiș. În plus, putem instala aceiași sau chiar mai mulți wați cu produsul nostru, FALT Solar. Mai exact, datorită celor trei dimensiuni de panouri solare pentru acoperiș și flexibilității de instalare (panouri mai mici), se ajunge la utilizarea unei suprafețe mai mari, mai mulți m² din acoperișurile adesea complexe, comparativ cu panourile solare clasice cu dimensiuni standard, care nu se pot instala pe toata suprafața acoperișului. 

2. O altă provocare vine din încercarea de a compara soluțiile prin prisma prețului.

FALT SOLAR nu este doar un panou solar, ci un acoperiș. Cu un panou solar obișnuit, nu aveți tot ce vă trebuie pentru a acoperi o casă și a genera și energie solară. Un panou solar obișnuit este un adaos pe un acoperiș. FALT SOLAR este 2-în-1, acoperiș și energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că se pot compara corect prețurile doar pe baza unei soluții complete pentru acoperiș. 

Suntem conștienți de provocările cu care ne confruntăm. Și pentru că încă de la începutul Metigla în România obiectivul nostru a fost de a educa piața în ceea ce privește soluțiile de acoperire de înaltă calitate, vom continua povestea noastră cu informarea și educarea pieței despre ceea ce înseamnă BIPV, panouri fotovoltaice integrate în clădiri.

Cum arată piața actuală de fotovoltaice în România și cum credeți că va evolua în următorii ani?

Având în vedere costul fluctuant al energiei electrice și impactul său general, inclusiv asupra activităților economice, va fi o creștere certă a acestei piețe și o diversificare tot mai mare a soluțiilor alternative de energie verde. Există un potențial de creștere semnificativ pentru energia solară, deoarece România are în jur de 210 zile însorite pe an.

În plus, la nivel legislativ, există inițiative pentru a încuraja consumatorii să devină prosumatori, adică să producă energie pentru consumul propriu și pentru rețea. De asemenea, există investiții semnificative în instalarea de parcuri solare, pentru care Metigla oferă structurile.

Pas cu pas, piața solară rezidențială crește cu panouri solare obișnuite, dar în curând ne așteptăm ca toate construcțiile noi și renovările complete să vizeze o soluție integrată, cum este FALT SOLAR. Peste 400 de acoperișuri solare sunt active deja în Europa, iar altele urmează să fie instalate. Acest lucru confirmă fiabilitatea soluției. În România, primul acoperiș solar de la Metigla se instalează în luna martie a acestui an.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 371 (16 martie – 16 aprilie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: