Companii Antreprenori Stiri

Fabricile de IT-iști

20 mai 2019 11 min

Fabricile de IT-iști

Reading Time: 11 minute

Ce faci când vezi că se caută specialiști IT&C pe salarii mai mult decât atractive și cu beneficii personalizate, dar tu ești specializat în alt domeniu? Poți să urmezi cursurile unei academii de IT. Cum tot mai mulți angajați fac asta, acestea au devenit businessuri tot mai profitabile.

Crina Preda își dorea să lucreze într-o bancă încă de la o vârstă fragedă așa că, atunci când a venit vremea să aleagă o carieră, nu a stat deloc pe gânduri. S-a angajat în domeniul bancar și și-a văzut împlinit visul din tinerețe. Aici a avut ocazia să interacționeze constant cu aplicații bancare și a realizat încet-încet că automatizarea câștigă tot mai mult teren în procesele de banking. Subiectul îi trezea tot mai mult interesul și Crina a început să cocheteze tot mai mult cu domeniul IT. Așa a ales să urmeze un curs de testare manuală din care a învățat despre verificarea și validarea unui produs software. Pregătirea a durat 16 săptămâni, timp în care tânăra a învățat principiile testării și a reușit să își formeze un mod de gândire analitic. Astăzi, la trei ani de la debutul carierei în domeniul banking, Crina plănuiește să aprofundeze testarea automata și să se dezvolte cât mai mult în această direcție, renunțând la dezvoltarea unei cariere în domeniul bancar, în favoarea uneia în IT&C. „Pe termen lung, IT-ul oferă mai multă flexibilitate și modul în care funcționează este mai general, un limbaj comun folosit în întreaga lume, așadar cunoașterea principiilor sale de bază oferă o mai mare siguranță. Avantajele pe termen scurt implică un venit lunar mai mare, învățare continuă a celor mai noi tehnologii, program de lucru mai flexibil și posibilitatea de a lucra de la domiciliu”, spune Crina Preda, o tânără din Iași despre decizia de a începe o nouă provocare în domeniul IT. „Pe de altă parte, oferta de joburi în IT pe piața din Iași a crescut mult și am considerat oportună o schimbare în domeniul meu de activitate, având în vedere cât de multe beneficii oferă o carieră în acest domeniu”, adaugă Crina.

Ca să ne facem o idee despre beneficiile unei cariere în IT, să aruncăm o privire pe studiul „HR Review & Trends”, lansat recent de portalul de recrutare eJobs. Potrivit raportului, salariul mediu în industria IT este de 5,730 de lei, adică de aproximativ 1.200 de euro. Mai mult, ca să aveți un ordin și mai clar de mărime, un junior pornește de la un salariu de 500 – 800 de euro, net, în timp ce un specialist cu experiență extinsă, care deține și o funcție de management poate depăși cu ușurință pragul de 5.000 de euro pe lună. Mai mult, companiile se străduiesc să iasă din tiparul clasic al tichetelor de masă și al abonamentelor la clinici private ori săli de sport și încearcă să vină cu pachete personalizate, care să conțină, cel puțin un element de noutate sau care să crească pe cât de mult posibil nivelul de confort al angajaților. Cei mai mulți dintre IT-iști se bucură de un program flexibil, de posibilitatea de a lucra remote, au amenajate săli de relaxare cu mese de biliard sau tenis de masa și primesc ședințe de masaj la birou. Numărul de locuri de muncă, disponibile în industria IT&C crește nu doar de la an la an, ci de la lună la lună. În acest moment, aproape 10% dintre joburile de pe portalul de recutare eJobs sunt destinate domeniului IT&C. Ceea ce se traduce prin mai bine de 3.000 de locuri de muncă, destinate candidaților din București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași.

HRBogdan Badea CEO eJobs

„În ultimii ani s-a creat o bulă aproape mitică în jurul acestei industrii și deja există o serie de lucruri comune pe care și le-au însușit toți cei care aspiră la o carieră în IT, de la faptul că programatorii sunt cei mai bine plătiți angajați din România, că salariul unui junior pornește de la 800 de euro, net, până la faptul că primesc zilnic, cel puțin două oferte de job și că sunt printre cei mai răsfățați angajați din orice companie”, spune Bogdan Badea, CEO al eJobs România. „În mare parte, toate sunt adevărate. Și asta pentru că este mare nevoie de IT-iști. În acest moment, piața ar putea cu ușurință să absoarbă aproximativ 20.000 de IT-iști. Ei nu există încă și, de aceea, companiile se bat atât de tare pe cei existenți. Sau încearcă, într-un fel sau altul să îi creeze”, adaugă Bogdan Badea.

Acest clivaj dintre cerere și oferă a fost declanșatorul de la care a pornit portalul de recrutare atunci când a decis să lanseze pe piață Academia de IT Coders Lab, prin care și-a propus să îi ajute pe care care vor să lucreze în IT, să învețe programare și să își găsească un job în domeniu. Inaugurată la începutul lunii trecute, Academia Coders Lab are ca țintă, până la finalul anului, formarea unui număr de 200 de programatori specializați în dezvoltare JavaScript și PHP. Numărul cursanților va crește treptat, de la an la an, perspectiva fiind să ajungă la mai bine de 2.000 de programatori în următorii trei ani. Academia se adresează celor care își doresc o carieră în IT, indiferent de vârstă sau de pregătirea profesională anterioară, eJobs România oferind și consiliere profesională și ajutor în găsirea unui loc de muncă, la finalul cursurilor. Și nu doar candidații sunt avantajați de aceasă măsură, ci și angajatorii.

Peste 60% dintre companiile care activează pe piața locală văd în recrutarea de personal IT o provocare de business și aproape 30% dintre aceștia nu au o plajă suficient de largă de talente din care să recruteze, mai ales că de pe băncile unei facultăți de profil ies în jur de 3.000 de absolvenți pe an, după cum arată un studiu realizat de Brainspotting. Un alt semnal de alarmă este tras de studiul „Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România”, realizat recent de KPMG și Confederația Patronală Concordia, care estimează că în cinci ani economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă, care nu pot fi acoperite din resursele de muncă interne dacă nu se iau măsuri în plus, mai ales că populația României ar putea să scadă cu aproape două milioane de locuitori până în anul 2030.

Oana Manga și Costin Pietraru, doi antreprenori cu o viziune pe termen lung, au pariat în urmă cu șase ani pe creșterea vertiginoasă a pieței de IT și a nevoii de specialiști în domeniu și, cu o investiție inițială de 30.000 de euro, au pus bazele Academiei Micilor Developeri, o școală de IT unde tineri cu vârste de peste opt ani se pot iniția în tainele informaticii. În scurt timp, pariul celor doi antreprenori s-a dovedit a fi unul câștigător, în primul rând datorită creșterii gradului de informare a părinților în ceea ce privește oportunitățile de viitor aduse de investiția în educația IT, dar și pentru că sistemul educational nu face față să pregătească atât de mulți tineri într-un ritm suficient de rapid pentru nevoia pieței muncii.

Dacă la început, Academia Micilor Developeri nu avea mai mult de 20 de cursanți, astăzi numărul lor depășește 200 de tineri, care studiază ceea ce în curricula elevilor din SUA se numește „Computer Science”. Această disciplină se bazează pe câțiva piloni principali: programare, grafică și design, human-computer interaction, internet și web systems. Pentru fiecare dintre acești piloni, fondatorii Academiei au creat câte un nivel de studiu, astfel încât fiecare copil poate începe programarea vizuală cu blocuri de comandă prestabilite și, în decurs de doi ani, ajunge la niveluri avansate de studiu în care învață algoritmi, programare în linie de cod și, din cel de-al treilea an de studiu, poate chiar obține prima certificare „Java Foundation”.

Pentru următoarea perioadă, pe agenda celor doi antreprenori se află deschiderea unor noi puncte de perdare, care să ușureze accesul la activitățile extra-școlare părinților și celor mici, iar pe termen lung, Oana și Cosmin au în plan deschiderea unei școli primare și gimnaziale cu specific IT. „Avem deja șase ani în care am acumulat know-how și în care am căpătat încrederea și aprecierea a sute de părinți și copii, iar o școală ni se pare următorul pas firesc”, spune Oana Manga, Managing Partner la Academia Micilor Developeri. „Munca se automatizează. Există și lucruri care nu se pot automatiza (încă), dar majoritatea task-urilor repetitive pot fi efectuate de către mașini – programe, roboți, boți, etc. Ca să putem crea programe pentru noii «executanți», ne trebuie specialiști IT, care să se specializeze într-o varietate de posturi și într-o varietate de industrii”, adaugă Oana Manga despre decizia de a deschide o școală gimnazială de IT.

Noul val de lideri

Raportul „IT Talent Map 2019 – 2020”, realizat de Brainspotting, o firmă de recrutare specializată în IT, estimează că la nivelul anului viitor vor activa mai bine de 140.000 de specialiști în IT&C în România. Cele mai recente cifre arată că astăzi, în industrie profesează vreo 110.000 de specialiști, dintre care peste 85.000 sunt în București. Pe locul secund se situează Cluj-Napoca (17.530 de angajați), urmat de Timiș (11.350), Iași (6.410) și Brașov (5.860). Cifrele, fiind la nivelul anului trecut, s-au schimbat dramatic în ultima vreme, ca urmare a ascensiunii orașului Cluj-Napoca, unde 1 din 11 angajați lucrează în prezent în domeniul IT și numărul firmelor de profil a crescut în ultimii ani exponential. În bătălia pentru locul doi, vine tare din urmă Iașiul, unde conform celor mai recente estimări se vorbește despre mai bine de 20.000 de angajați în domeniu, ceea ce ar putea face orașul din Moldova să se apropie sau chiar să depășească Clujul. Creșterea este stimulată și de faptul că doar școlile din Iași produc până la 3.000 de IT-iști pe an, dar există și atracția costurilor mai mici cu chiria la salarii doar puțin mai mici decât cele din capitală.

„Din ce în ce mai multe companii de IT din țară și din lume își deschid sedii la Iași. Nu lipsesc nici startup-urile locale, care cresc considerabil procentul antreprenorilor ieșeni din IT. Industria ieșeană crește de la an la an, de la lună la lună și, într-un ritm accelerat. Și asta pentru că este nevoie din ce în ce mai mult de skill-uri foarte tehnice și de programatori full-stack, care stăpânesc mai mult de un singur limbaj de programare, care au cunoștințele necesare să acopere toate cerințele unui proiect și care au acel mindset de dezvoltare continuă, lucru în echipă și inițiativă”, spune Iuliana Anton, trainer și unul dintre fondatorii Academiei de IT Wantsome, alături de Enciu Stoica și Cristian Anton. „Tendința pe piața de IT din Iași este formarea specialiștilor din industrie și dezvoltarea comunității de learning, formată din acei oameni proactivi, care investesc în ei și care fac tot timpul share de cunoștințe”, adaugă fondatoarea Academiei IT din Iași, unde s-a specializat și Crina Preda, tânăra care a renunțat la o carieră în banking în favoarea uneia în IT.

Din cele 11 cursuri disponibile la Wantsome, nouă se adresează oamenilor aflați la început de drum în IT și presupun informații de la zero, celelalte două cursuri fiind destinate celor aflați deja în domeniu și care doresc un „upgrade” de skill-uri: testare automată și programare funcțională – un curs pentru programatori. 90% dintre cei care se înscriu în Wantsome aleg cursurile de la zero și își doresc să deprindă abilitățile necesare, să își dezvolte pasiunea pentru domeniu și să obțină locul de muncă la care visează. Ca să vă faceți o idee despre domeniile din care provin cursanții academiei din Iași și ca să înțelegeți că totul este posibil, până în prezent s-au înscris specialiști din vânzări, drept, banking, teologie, jurnalism, arte, farma, medicină, sport, horticultură sau militari.

În aproape doi ani de activitate, Wantsome a avut aproape 500 de cursanți. Antreprenorii au început cu două serii de testare manuală și testare automată, iar în prezent au mai bine de zece serii de cursanți doar la testare manuală. Potrivit informațiilor reprezentanților academiei, cererea este atât de mare încât există deja grupe complete de cursanți care s-au înscris la seriile care încep din toamnă, iar numărul de traineri, crește constant, pentru a putea acoperi această nevoie. Explicația pentru care oamenii optează pentru un curs practic și apoi pentru un job într-o companie IT nu este tocmai una complicată: din ce în ce mai multe meserii fie dispar complet, fie se reinventează, adăugându-și componenta tehnologică, atât de solicitată în prezent și mai ales în viitor.

Dacă am reușit să vă convingem să vă gândiți serios la reprofilare și să vânați o carieră în IT, vă avertizăm că nu va fi deloc ușor. Un astfel de curs la Wantsome se întinde pe parcursul a patru luni în care veți studia intensiv șase ore pe săptămână în câte două sesiuni – 70% practică și 30% teorie, când cele șase ore pe săptămână vor fi dedicate temelor pentru acasă și studiului individual. Puteți opta pentru o plajă largă de specializări – de la testare la programare în Java, PHP, Python sau System Engineering & DevOps – un astfel de curs de patru luni având un preț de 1.000 de euro. Nu, nu trebuie să vă mutați timp de patru luni la Iași ca să vă înscrieți la cursurile Wantsome, ci doar să mai așeptați o scurtă perioadă de timp, până când va veni Wantsome în orașul vostru, cei trei antreprenori plănuind să extindă academia în București, dar și în alte orașe mari din țară.

Dacă sunteți autodidact și aveți propriul ritm în care să vă familiarizați cu noțiunile din domeniu IT, atunci ați putea încerca platforma wellcode.ro, un startup fondat de Bianca Costin și Petru Trîmbițaș, doi antreprenori din Cluj. Pe platformă sunt cursuri bine structurate în care se explică atât prin teorie și exemple cât și cu clipuri video. În afară de exercițiile de la final, cursanții mai pot învăța noțiuni despre programare și cu ajutorul comunității care s-a format de-a lungul timpului. Chiar dacă majoritatea utilizatorilor platformei sunt elevi de liceu, pe WellCode sunt și foarte multe persoane care vor să se reprofileze și să învețe bazele programării și să continue pe aceast drum, mai ales că antreprenorii introduc în permanență cursuri noi. „Sunt foarte entuziasmat de ce pregătim și de ce urmează să lansăm pe platformă. Noi dorim să îi învățăm programare de la zero și să îi pregătim până în punctul în care dacă vor, să poată să obțină ușor un job la o firmă de programare”, spune Petru Trîmbițaș, unul dintre fondatorii WellCode. Astfel, pe lângă teoria necesară, cursurile introduc cât mai multe aplicații și exerciții, simulând astfel interviurile, unde candidatul primește un exercițiu pe care e foarte posibil să nu îl fi întâlnit niciodată înainte, iar modul în care abordează și rezolvă problema este crucial în decizia pe care o va lua angajatorul ulterior. „Le formăm o anumită gândire și îi antrenăm să scrie cât mai mult cod pentru a fi pregătiți nu numai pentru angajare, ci și pentru a începe să lucreze la proiect imediat după, fără mari dificultăți în a se acomoda”, adaugă Petru Trîmbițaș.

Antreprenorii clujeni dezvoltă deja conceptul. Pe lângă acest curs, la care tinerii lucrează intens, plănuiesc ca prin WellCode să asigure oricărei persoane din România toate mijloacele necesare pentru a avea succes în domeniul IT. Pe viitor, clujenii vor să exporte conceptul WellCode și în afara țării, pentru că nu doar România se confruntă cu lipsa unor resurse puternice în acest domeniu – în special în ceea ce ține de informatica aplicată, în care se învață cum se realizează practic o aplicație, pentru că degeaba există o idee dacă lipsește un mod de gândire structurat necesar pentru a pune ideea în aplicare. Pe termen mai lung, pe lista antreprenorilor există viziunea de globalizare pentru WellCode. Pe scurt, la fel cum utilizatorii caută informații pe Google sau o persoană pe Facebook, viziunea tinerilor este ca, similar cazului celebrului motor de căutare sau rețelei de socializare, platforma construită de ei să fie prima opțiune pentru educație. Va fi o misiune extrem de dificilă, dar nu imposibilă, mai ales că cei doi clujeni au lucrat atât pentru Facebook, cât și pentru Google.

„Am simțit nevoia să mă implic în educație și în schimbarea din țară pentru că de-a lungul anilor am identificat destul de multe probleme, atât ca elev, cât și ca profesor/îndrumător. Între sistemul de educație și Google sau Facebook aleg prima variantă pentru că știu că pot avea un impact pozitiv asupra elevilor și pot rezolva anumite probleme cu care m-am confruntat și care își lasă amprenta și astăzi în societatea în care trăim”, spune Petru Trîmbițaș, despre decizia de a renunța la o carieră în cadrul Facebook și respectiv Google în favoarea antreprenoriatului în domeniul educației. N-a fost ușor, mai ales că nu se câștigă foarte mult și schimbarea sistemului nu e deloc simplă. „Dar îmi asum riscul. Ceea ce mă întristează este că nu multe companii investesc în educație pe cât mă așteptam, având în vedere că ei vor să recruteze persoane cu o anumită gândire formată încă de mici copii”, arată cofondatorul WellCode. Ideea de a schimba lucrurile i-a venit când a ajuns la naționala de informatică, unde a avut ocazia să interacționeze cu oameni care i-au oferit total alte perspective, realizând cât de important este timpul și libertatea noastră de a-l organiza astfel încât să ni-l ocupăm cu ceea ce ne pasionează „Acest fapt nu este promovat în sistemul nostru de învățământ. Mi-aș dori să aibă și ceilalți libertatea pe care am avut-o eu și cu asta mă ocup de fapt, îmi răspund la întrebarea: «ce pot face ca persoanele din jurul meu să își trăiască viața visurilor lor?»”, spune Petru Trîmbițaș.

FOTO: © Solarseven | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: