Fabrici de 100 de milioane de euro
Reading Time: 3 minuteÎn ultimii ani, pe piața imobiliară vedetele au fost clădirile de birouri sau spațiile logistice. Mai puțin s-a vorbit de facilități industriale, pentru că nici nu au existat mari investiții, din diversele cauze pe care le știm.
De exemplu, la finalul lunii iunie, a fost inaugurată noua fabrică ThyssenKrupp Bilstein și reprezintă o extindere a unității existente, având ca scop producerea de amortizoare pentru clienți precum Daimler, Jaguar Land Rover sau Porsche. Investiția Thyssenkrupp a creat peste 350 de noi locuri de muncă la fabrica din Sibiu, care are acum în jur de 1.000 de angajați.
De această facilitate s-a ocupat divizia de Building Consultancy a companiei de consultanță imobiliară CBRE, care a gestionat în ultimii cinci ani proiectele de construire a trei unități de producție din România, cu o suprafață de aproximativ 50.000 mp, care totalizează investiții ale clienților de peste 100 de milioane de euro.
Divizia de Building Consultancy din cadrul CBRE România a fost înființată în anul 2012 prin cooptarea lui Gabriel Balaban, consultant tehnic în construcții, a cărui experiență în piața imobiliară totalizează în prezent 23 de ani. Divizia s-a extins în mod organic, diversificându-și serviciile, astfel încât în ultimii cinci ani a fost responsabilă cu gestionarea proiectelor de construire pentru trei fabrici majore din diferite zone ale României: fabrica de elicoptere Airbus Helicopters de la Brașov, fabrica de sisteme electronice Kimball Electronics de la Timișoara și, recent, fabrica pentru producția de componente auto ThyssenKrupp Bilstein de la Sibiu.
„Extinderea diviziei de Building Consultancy ne-a permis să acoperim o arie largă de proiecte, atât din punct de vedere geografic, prin echipe dedicate local, cât și din punct de vedere specializare multidisciplinară, mergând mai departe de sectorul spațiilor de birouri și fiind implicați în gestionarea proiectelor de construire de centre medicale sau unități de producție industriala. În ultimii cinci ani, CBRE a oferit servicii de management de proiect și control al costurilor pentru fabrici care totalizează investiții ale clienților de peste 100 de milioane de euro, cu o suprafață cumulată de aproximativ 50.000 mp”, a declarat Gabriel Balaban, Head of Building Consultancy.
Companiile de producţie au generat 5% din cererea pentru spaţii logistice şi industriale înregistrată la nivelul primelor șase luni ale anului 2019, când a fost tranzacţionată o suprafață totală de 112.500 mp. Stocul modern de spaţii logistice şi industriale din România a atins, în primul semestru al anului 2019, pragul de 4,04 milioane mp, dintre care o suprafață de 55% se găseşte în proprietăţi din apropierea oraşelor regionale.
„România are nevoie în continuare de investiții în producție și estimăm că în următorii trei – cinci ani vom asista la investiții de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea de noi fabrici sau extinderea celor existente. Nevoia de infrastructură rămâne vitală, mai ales în regiunile care nu se află în zona de vest a țării”, a adăugat Gabriel Balaban.
Departamentul de Building Consultancy al CBRE furnizează servicii de management de proiect și control al costurilor pentru spații de birouri, retail, industrial și rezidențial, precum și servicii de due-diligence tehnic, workplace consultancy, change management și alte servicii de consultanță tehnică în domeniul imobiliar.
CBRE Group este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are peste 90.000 de angajați (fără a include afiliații), răspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari și deservește proprietari și chiriași prin intermediul celor peste 480 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume.
Credit foto: ID 104138940 © Andor Bujdoso | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz