Stiri

Fabrica Arctic din Ulmi a fost desemnată printre cele mai sustenabile zece unități de producție Industry 4.0 din lume

Reading Time: 3 minute

Fabrica de mașini de spălat rufe Arctic din Ulmi a fost desemnată de către Forumul Economic Mondial (WEF) drept una dintre cele mai sustenabile unități de producție Industry 4.0 din lume, primind statutul de Sustainability Lighthouse ca o nouă recunoaștere a performanțelor sale în domeniu.


Fabrica din Ulmi face parte din anul 2019 din World Economic Forum Global Lighthouse Network, o platformă care reunește unitățile de producție care au adoptat cu succes tehnologiile Industry 4.0. Din 2021 din această rețea face parte și fabrica Arçelik din Eskişehir, Turcia.


În 2021, Forumul Economic Mondial a introdus Sustainability Lighthouse ca o nouă categorie menită a evidenția producătorii care aplică inovații Industry 4.0 nu doar pentru a stimula productivitatea, ci și pentru protejarea mediului. Astfel, fabrica din Ulmi a fost inclusă printre cele zece unități de producție desemnate ca Sustainability Lighthouse dintre cele peste 100 care fac parte din Global Lighthouse Network.


„Suntem mândri să fim recunoscuți ca deschizători de drum în domeniul sustenabilității de către Forumul Economic Mondial. Avem obiective ambițioase de mediu și credem că inovația este esențială pentru realizarea lor. Ne propunem să atingem net zero în toate operațiunile până în 2050 prin investiții în energie regenerabilă, precum și prin eficiență energetică atât în producție, cât și la nivelul produselor. Fabrica noastră din Ulmi reprezintă un model pentru întregul ecosistem Arçelik. Ne-am propus să construim o unitate Industry 4.0 care să reflecte angajamentul nostru de a contribui la un viitor mai bun, desemnarea ca Sustainability Lighthouse venind ca urmare a investițiilor făcute în tehnologii de ultimă oră și metode de producție sustenabilă. Sunt mândru de toți colegii mei care au muncit și muncesc cu entuziasm la acest proiect,” a declarat Hakan Bulgurlu, Chief Executive Officer Arçelik.


„Suntem onorați să ne aflăm pe lista celor mai sustenabile unități de producție Industry 4.0 din lume. Fabrica Arctic din Ulmi, cea mai importantă investiție Arçelik din România, a fost recunoscută din nou pentru inovație și pentru performanțele impresionante în materie de producție ecologică. Suntem mândri să fim un exemplu și să demonstrăm că sustenabilitatea și competitivitatea nu sunt doar compatibile, ci și interconectate. Nu în ultimul rând, această distincție plasează România pe harta mondială a sustenabilității și constituie încă o confirmare a potențialului său de lider regional”, a afirmat Murat Büyükerk, Chief Executive Officer Arctic.


Inaugurată la finele anului 2019, fabrica de mașini de spălat Arctic din Ulmi are o capacitate de producție 2,2 milioane de unități pe an, atinsă odată cu finalizarea în martie 2022 a celei de-a doua linii. Investițiile totale depășesc 160 de milioane de euro. Printre performanțele sale se numără:

  • Este prima și singura unitate de producție din România care deține certificarea LEED Platinum.
  • Folosește 100% electricitate verde și sisteme de energie regenerabilă pentru încălzire și răcire, cu panouri solare fotovoltaice pe acoperiș (930 kWp) și energie solară concentrată (700 kWth). Capacitatea fotovoltaică va crește cu 160% până în prima jumătate a anului 2023.
  • Modelul „digital twin” al fabricii ajustează automat iluminatul și optimizează sistemele de răcire și încălzire. Sistemul de management al clădirii folosește un algoritm care se bazează pe aproximativ 15.000 de puncte care colectează date în timp real de la peste 650 de senzori și dispozitive de măsurare a energiei.
  • Sistemul de iluminat consumă cu 62,9% mai puțină energie electrică decât un sistem neautomatizat, iar pentru obținerea de apă caldă menajeră scade cu 34,5% nevoia de a recurge la cazane alimentate cu gaz natural.
  • Apa utilizată în procesul de producție este reciclată și refolosită în proporție de 68%, datorită unei stații de epurare de ultimă generație care tratează întreaga cantitate de apă folosită în fabrică și de către angajați.
  • Grație sistemelor avansate pe care le integrează și eforturilor depuse, consumul de energie per produs a scăzut în medie pe an cu 17%, cel de apă cu 25%, iar emisiile de gaze cu efect de seră Domeniul 1 și 2 cu 22%, în linie cu obiectivele de mediu ale grupului Arçelik.
  • În faza de producție, emisiile de CO2 au fost reduse cu 684 de tone.
Cristi Dorombach

Recent Posts

Asociația pastel şi Kaufland România lansează proiectul PractiLand

Asociația pastel, dedicată misiunii #NicioLunăFărăOFaptăBună, anunță lansarea proiectului PractiLand, o inițiativă susţinută de Kaufland România, menită să transforme educația practică…

6 minute ago

Emil Muthu, Neurony: Facturarea A.I.

Au lansat pe piață proiecte inovatoare precum Yarooms, ialoc sau jobful, pentru care au obținut finanțări de peste 4,5 milioane…

o oră ago

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

4 ore ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

12 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

18 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

19 ore ago