Antreprenori Stiri

EY: Mihai Pohonțu, CEO Amber, este Antreprenorul anului 2022 în România

17 mart. 2023 3 min

EY: Mihai Pohonțu, CEO Amber, este Antreprenorul anului 2022 în România

Reading Time: 3 minute

Mihai Pohonțu, CEO Amber, a fost desemnat câștigătorul competiției EY Entrepreneur Of The Year – România 2022. Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alături de alți 56 de lideri de business și va reprezenta România în finala mondială EY World Entrepreneur Of The Year, din iunie 2023.

„Actuala ediție EY Entrepreneur Of The Year România marchează cel mai mare număr de antreprenori înscriși în această competiție de la lansarea acesteia în 2014, ceea ce ne arată dezvoltarea unui puternic ecosistem antreprenorial, conectat la piața globală. Totodată, ne bucurăm să vedem integrarea tehnologiei și inovației în tot mai multe companii, investiții importante în tehnologii nepoluante, dar și accesarea unor instrumente de finanțare din ce în ce mai complexe. Concurenții din acest an sunt cu siguranță exemple de succes, care au depășit granițele României și constituie adevărate surse de inspirație pentru viitorii antreprenori.”

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Româniași Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale

Amber oferă o paletă largă de soluții de dezvoltare de jocuri video de la livrarea de produse complete la co-dezvoltare, conversie de platforme, live operations și servicii de suport. Compania a fost înființată în 2013 în București și are în prezent peste 1.200 de specialiști și birouri în San Francisco, Los Angeles, Botoșani, Guadalajara, Montreal, Varșovia și Kiev.

Compania lucrează cu branduri precum Amazon, King, Big Fish Games, Disney, Warner Media și That Game Company. În lista de jocuri dezvoltate de Amber se numără hit-uri ca Tetris Beat, Super Spy Ryan, PositronX, Wild Things și Link Twin, dar și contribuții precum Sky: Children of Light sau Nascar Heat 5.

În 2021, Amber a înregistrat o cifră de afaceri record de 30 de milioane de dolari, o creștere cu 56% față de anul precedent. În noiembrie 2022, Amber a primit o investiție de 20 de milioane de dolari, ceea ce a dus evaluarea companiei la 190 de milioane de dolari.

Această ediție a adus în competiție 57 de antreprenori, care au generat în 2021 afaceri de peste 1,54 miliarde de euro și au în total aproape 11.000 de angajați. Cei opt finaliști la categoria EY Entrepreneur Of The Year au fost: Mihai Pohonțu – Amber, Ștefan Vuza – Chimcomplex, Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău – Simtel Team, Cosmin Răileanu – Vindem Ieftin, Daniel Crăciun – Lensa, Voicu Oprean- AROBS Transilvania Software, Cristian și Mihai Logofătu – Bittnet.

Alte premii ale Galei EY Entrepreneur Of The Year România

În cadrul galei celei de a 6-a ediții a EY Entrepreneur Of The Year România, Cristian Tudor, fondator Ultragreens, a primit titlul EY Emerging Entrepreneur Of The Year In Technology, iar premiul de excelență acordat unei afaceri de familie de succes, Family Business Award, i-a revenit familiei Ruxandra și Alexandru Melcovich, care conduc Merlins Beverages.

Tehnologia folosită de Ultragreens în unitățile sale de producție consumă cu 95% mai puțină apă față de agricultura clasică, cultivarea pe verticală economisește spațiu agricol, iar GreenHub-urile construite în proximitatea platformelor logistice reduc considerabil amprenta de carbon generată de transport.

Noua seră Ultragreens, complet automatizată, unică în România, va fi dotată cu un sistem de inteligență artificială ce va eficientiza și mai mult procesele agricole, iar misiunea companiei, de a crea o sursă de hrană proaspătă, curată și locală, 365 de zile pe an, se extinde internațional. Primul pas a fost făcut către Bulgaria, unde s-a demarat construcția unui nou GreenHub.

Ruxandra și Alexandru Melcovich au fondat în 2015 Merlins Beverages, un business care încurajează viața sănătoasă și se remarcă drept un adevărat trendsetter pe piața de băuturi răcoritoare. Portofoliul Merlins Beverages include în prezent cinci game de băuturi răcoritoare premium: Vitamin aqua, Vitamin aqua zero, LEMONADE, Pop Cola, VITANIMIX și o gamă de apă plată la tetra pack, MONTANA, prima apă îmbuteliată în ambalaj cu adevărat sustenabil din România.

Ediția 2022 a competiției EY Entrepreneur Of The Year Romania a inclus și o categorie specială dedicată femeilor extraordinare care inspiră și motivează echipe și comunități. Premiul Inspiring Woman Award i-a fost acordat Irinei Arsene, MindIT, prima companie de background screening din România.

Autenticitatea, o valoare importantă a companiei, e susținută prin promovarea diversității și a egalității de șanse (51% din persoanele cu funcție de conducere sunt femei). Ambiția mindit.io este de a implementa proiecte cu impact pe termen lung care să remodeleze sectorul IT atât la nivel național, cât și global.

Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 900 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Compania are birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

Array
One Comment
  1. Miu
    Este o rușine ce a făcut juriu prin alegerea ca antreprenor al anului o firmă care face jocuri video (și nici măcar atât, ci doar coloana sonoră). Este o rușine pentru că se știe cât de nocive sunt aceste jocuri pentru copiii noștri și cum ne zbatem noi părinții ca să ne ținem copii departe de aceste mizerii!Este o și mai mare rușine că voi vă folosiți de antreprenori buni pt a da un premiu unei firme mici și fără efect economic real. Pentru mine este limpede că ori juriu este incompetent ori și aici sunt jocuri de culise! Rusine EY! Ati demotivat o clasa întreagă de antreprenori români. Ați premiat separat pe cei ce s-au remarcat în IT, iar la categoria grea, ați premiat tot firme din IT care au venit la concurs a doua sau a treia oară, ceea ce iar nu este corect. Aceste firme au viață scurtă și 99% sunt o întâmplare! Noi, România avem și altceva în afară de IT! Mi-ar fi plăcut să câștige băiatul cu serele, însă nici el nu v-a fost pe plac, probabil nu ați tras la sorți.Firmele antreprenoriale reale din România vă vor ocoli pentru că este un concurs corupt!

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: