România marchează 25 de ani de implicare în proiectul A Large Ion Collider Experiment (ALICE) de la Centre Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN), cel mai mare laborator de fizică din lume, prin expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” din cadrul proiectului „Descoperind Invizibilul”. Evenimentul celebrează și 70 de ani de la înființarea CERN, o organizație a cărei activitate a transformat fundamental modul în care înțelegem universul și tehnologiile esențiale pentru viața modernă, de la crearea internetului până la avansuri în tehnologia medicală (internet, imagistică, telecomunicații).
„Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este o expoziție interactivă, dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), în colaborare cu Asociația Zeppelin și Modulab, care invită publicul să descopere câteva dintre mai fascinante mistere ale universului și contribuția remarcabilă a României la experimentul ALICE de la CERN.
Vizitatorii vor putea explora materia invizibilă a universului și modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaștem astăzi. Expoziția aduce la viață concepte științifice abstracte prin:
● Vizualizări interactive, care le vor permite vizitatorilor să experimenteze traiectoriile particulelor din acceleratorul de particule și să înțeleagă cum se produc ciocnirile atomice la energii extreme.
● Instalații multimedia, care explică într-un mod captivant și prietenos concepte precum plasma de cuarci și gluoni și modelul standard al fizicii particulelor, aducând știința într-o formă accesibilă și atractivă publicului larg.
● Echipamente reale de detecție dezvoltate de echipa românească de la IFIN-HH și utilizate la CERN, demonstrând contribuția semnificativă a României la acest proiect global.
● Instalații interactive, unde vizitatorii vor putea contempla o prezentare artistică și spectaculoasă a radiațiilor cosmice, oferindu-le ocazia să se oglindească în matricea particulelor subatomice din care este alcătuit tot ce se află în universul cunoscut, de la soare și stele până la propriile lor corpuri.
Expoziția subliniază nu doar rolul esențial al României în cadrul CERN, în condițiile în care echipa românească a dezvoltat 24% din subdetectorul TRD si 50% DIN OROC (Out Read Out Chambers) pentru TPS (Time Projection Chambers), echipamente esențiale din aranjamentul experimental ALICE, dar și modul în care cercetările de la CERN au influențat viața modernă. De la crearea World Wide Web-ului (WWW), până la dezvoltarea unor tehnici avansate de imagistică medicală, CERN a avut și are un impact uriaș asupra științei și tehnologiei globale. Vizitatorii vor putea vedea cum cercetările efectuate la Large Hadron Collider (LHC) și în experimentul ALICE ne ajută să înțelegem timpul, spațiul și materia la nivel fundamental.
● În cadrul experimentului ALICE, se înregistrează 1 milion de ciocniri pe secundă în experimentele proton + proton și 50.000 de ciocniri pe secundă în experimentele cu ioni de plumb, recreând condițiile de la mai puțin de 0,00001 secunde după Big Bang.
● LHC, cu o lungime de 27 km, este cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume alcătuit din magneți supraconductori, 1248 dipolari de 15 m lungime și 400 magneți cuadripolari de 3,3 m lungime. Energia unui fascicul dirijat de particule este în jur de 362 MJ, suficientă pentru a topi 498,4 Kg de cupru. Prin ciocnirea frontală a doua asemenea fascicule se obține o energie echivalentă cu cea a unui tren de 400 de tone care circulă cu o viteza de 150 km/h.
● ALICE generează anual peste 400 petabiți de date (1 petabiți = 1000 terabiți), echivalentul a 100 de milioane de fotografii digitale cu rezoluție foarte bună.
Expoziția a fost inaugurată în prezența Prof. Dr. Mihai Petrovici, coordonatorul echipei românești din IFIN-HH în cadrul experimentului ALICE de la CERN și o personalitate de renume în cercetarea fizicii ionilor grei. Prezența domnului profesor evidențiază importanța națională a acestei expoziții, care pune accent pe rolul României în știința mondială.
Un moment de interes al conferinței de presă a fost discuția dintre Prof. Dr. Mihai Petrovici și Ada Roseti, doctorandă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti. Cei doi au explorat subiecte esențiale despre colaborarea științifică internațională și impactul cercetărilor asupra modului în care înțelegem universul. Această discuție oferă o perspectivă unică și captivantă asupra contribuției României la unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare din lume.
Expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este o oportunitate unică pentru publicul din România de a explora lumea fascinantă a fizicii ionilor grei și a particulelor elementare și de a înțelege modul în care cercetările de la CERN modelează viitorul științific și tehnologic al planetei.
● Perioada: 05 – 31 octombrie 2024
● Loc: Muzeul Geologic Național (Șoseaua Pavel D. Kisellef 2, Bucuresti)
● Program acces: sâmbătă, 5 octombrie – 12:30 – 18:00 , apoi conform programului de vizitare al Muzeului Geologic (marți – duminică – 10:00 – 18:00)
● Acces gratuit
● Invitați speciali în ziua deschiderii: Prof. Dr. Mihai Petrovici, Drd. Ada Roseti
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic…
Rezident, rețeaua de apartamente de închiriat în regim hotelier din București, Predeal, Constanța, Eforie Nord și camere duble la Corbu,…
Numărul autorizațiilor de construire emise pentru clădiri rezidențiale din București s-a redus la aproape jumătate în timp ce suprafața utilă…
World Vision România a lansat raportul „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, singura analiză longitudinală asupra bunăstării copiilor și cel de-al…
Cu un ecosistem de soluții construit pe date și insight-uri relevante desprinse din nevoile consumatorilor, Mastercard oferă un mediu digital…
Mercedes-Benz Vans CEE (Zona Europa Centrală și de Est) începe o călătorie ambițioasă de a redefini strategia vehiculelor electrice în…