Lifestyle

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este unul dintre principalele puncte de atracție în deschiderea programului “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”

Reading Time: 4 minute

Cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est se deschide  publicului pe 17 februarie, de la ora 16:00, ca parte integrantă a programului cultural din cadrul “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, co-organizat de Centrul Pompidou Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Expoziția-eveniment aduce în fața publicului circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente) menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Victor Brauner.

„Am pregătit intens acest proiect excepțional care va poziționa Timișoara în avangarda elitei artistice la nivel european. Cultura este, pentru noi, echipa Consiliului Județean Timiș, unul dintre factorii care impulsionează evoluția socială. Am investit fonduri semnificative în infrastructura culturală de la Muzeul Național de Artă Timișoara și am construit un cadru care să permită continuarea proiectelor de anvergură demarate sub umbrela Capitalei Europene a Culturii,” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, autoritatea finanțatoare a expozițiilor Victor Brauner și Constantin Brâncuși.

Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centrului Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.

„Ne bucurăm că Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă Modernă și documente din colecții de arhivă. Această expoziție extinde o colaborare cu Timișoara inițiată în 2021 cu expoziția ‘Infra-Noir’, cu sprijinul Fundației Art Encounters”, a spus Laurent Le Bon, președintele Centrului Pompidou.

1 / 8

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 17 – 19 februarie, între orele de vizită ale Muzeului Național de Artă din Timișoara, accesul pentru public fiind gratuit doar pentru aceste zile din cadrul deschiderii sezonului cultural. Ulterior, expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă Timișoara până pe 28 mai.

„Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un manifest prin excelență, deoarece aduce în atenția publicului din România opera lui Victor Brauner, care a marcat semnificativ evoluția suprarealismului în lume. La propunerea Tillei Rudel, reprezentanta Institutului Francez din România la Timișoara, acest demers comun al instituțiilor publice române și franceze, al altor entități culturale locale și al elitei academice își propune să democratizeze accesul și înțelegerea artei lui Victor Brauner, mai puțin cunoscută în țară sa de origine.” a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, co- organizator al expoziției.

Expoziția va beneficia de un Catalog în limba română și engleză, cuprinzând lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando, Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curator.

Catalogul va fi lansat în cadrul unui eveniment dedicat sâmbătă, 18 februarie la ora 14:00 la Muzeul Național de Artă din Timișoara în prezența curatoarei Camille Morando și a criticului de artă Bernard Blistène și este publicat grație implicării remarcabile a lui Béatrix și Christian Derveloy și a tipografiei Arta Grafică.

Mai multe detalii despre conceptul curatorial pus în scenă de Camille Morando, Directoarea Departamentului Informație și Cercetare Colecții Moderne la MNAM-CCI/ Centre Pompidou și alte detalii despre expoziție vor fi disponibile pe site-ul oficial al expoziției.

Pe lângă partenerii deja menționați, expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” a fost posibilă și datorită unor importante contribuții private, precum cea a partenerului principal al expoziției – Banca Transilvania, dar și prin contribuțiile venite din partea KPMG, Arta Grafica, Regina Maria și cu sprijinul necondiționat al Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Francais.

Romanita Oprea

Recent Posts

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

2 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

2 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

3 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

3 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

3 ore ago

Carrefour România a finalizat transformarea celui de-al treilea hipermarket Cora din București – magazinul Pantelimon

Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…

4 ore ago