Stiri

Expoziția „MAIA IN FOCUS. A Non-Verbal Chat for Real-time Human-AI Interaction” rămâne deschisă la Galateca până pe 31 iulie

23 iul. 2024 3 min

Expoziția „MAIA IN FOCUS. A Non-Verbal Chat for Real-time Human-AI Interaction” rămâne deschisă la Galateca până pe 31 iulie

Reading Time: 3 minute

Succesul expoziției „MAIA IN FOCUS. A Non-Verbal Chat for Real-time Human-AI Interaction” a condus la prelungirea perioadei în care vizitatorii pot interacționa cu instalațiile artistice. Aceasta rămâne deschisă publicului la Galateca până pe 31 iulie, intrarea fiind liberă.

„MAIA IN FOCUS. A Non-Verbal Chat for Real-time Human-AI Interaction” este rezultatul colaborării în cadrul unei echipe multidisciplinare din cadrul Universității Politehnica din București și UNArte, un proiect de cercetare pilot, inovator, inițiat de Prof. Dr. Marius Leordeanu, coordonator „AI și artă”, realizat împreună cu experții AI Dragos Costea și Alina Marcu și artista vizuală Cristina Lazăr, integrat în “Changing Environments”, care creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor, având curatoare pe Anca Boeriu și Andreea Sandu.

20240719 144328

„Maia poate fi văzută astfel ca o reprezentare a naturii, accentuată și prin frunzele mișcătoare din spatele ei. Ea poate fi interpretată și ca o reprezentare a omului. prin înfățișarea ei aproape umană. Ea reprezintă și Mama Natură care răspunde omului, prin asemănare, dar și omul care caută și cheamă Natura. Prin esența ei Maia este veselă si zâmbitoare, mereu capabilă să ofere ceva bun în schimb. Modul în care Maia imită omul amintește de neuronii oglindă prin care suntem capabili să învățăm unii de la alții, să devenim empatici, să comunicam non-verbal și să ne apropiem, într-o lume a noastră, pe care o impartașim”, punctează Prof. Dr. Marius Leordeanu.

20240719 143411

„Proiectul în sine, Maia, este făcut strict cu scopul acesta, face cercetare pe emoție și până unde putem merge, din punct de vedere științific, în relație cu lumea, cu dimensiunea estetică, din punctul de vedere al discursului vizual. În același timp, de fapt, rămâi într-o lume inocentă. Te întorci exact acolo de unde a  pornit totul, când am început să învățăm să vorbim, să spunem primele cuvinte. Și cred că, de fapt, ăsta este cel mai important mesaj al nostru: oferim privitorului o experiență inocentă, în care începe să privească lumea din nou. Și scop mai nobil de atât nu văd!

Cred că ăsta este mesajul artei și al artistului în general, pentru că artistul nu-și mai aparține. Aparții oamenilor, în momentul în care ai pus creionul pe pânză sau pe hârtie, te dăruiești cu totul și în linia aceea stă tot mesajul ființei tale. E un mesaj identitar și merge și mai mult de atât”, explică artista Cristina Lazăr, într-un interviu pentru Haute Culture.

Maia in Focus 31 iulie

Expoziția, parte din NEO ART CONNECT 2024

Proiectul expozitional face parte din NEO ART CONNECT (NAC), care este prima rețea națională de artă și știință, organizată de Galeria Galateca și Asociația culturală NeoArt România, inițiată de Andreea Sandu,  un concept inovator cu două dimensiuni: Anuală de artă și știință și platformă, care include parteneri, artiști, oameni de știință și grupuri colaborative, expoziții, conferințe și evenimente performative, parteneriate internaționale, la intersecția între arte.

În acest an 2024, NEO ART CONNECT a creat cea mai mare expoziție de acest tip de la noi din țară, 15.000 mp de artă și știință la Hala Laminor. Tema celei de a doua ediții care are loc in intervalul mai-iulie in 11 judete din tară este : “Changing Environments” .

“Tema creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre“, afirma curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu. Programul Anualei este disponibil pe platforma neoartconnect.ro.

Array

Articole pe aceeași temă: